Zaterdag en zondag 16 en 17 december

Een grootgrutter bezorgt om zeven uur een paar boodschappen. Ga rond half negen naar Den Haag FM aan de Laan van ’s Gravenmade voor een opname van Spuigasten. De presentatoren Maaike Kraaijeveld en Ron Fresen ontvangen me. Cameraman Jeanneau van Beurden en m’n woordvoerder Robin Middel zijn er ook. Het is even improviseren met de opnameplek (de ‘tijdelijke’ studio bij Tribes op de Kalvermarkt kan wegens technische mankementen helaas niet worden gebruikt) maar het lukt. Een geanimeerd gesprek volgt.

Ben aan het begin van de middag op uitnodiging van Henk van Schepen bij het hoofdkantoor van Odido (voorheen T-Mobile) aan de Waldorpstraat. Daar organiseren vrijwilligers van Odido en van stichting Wijkberaad Laak Centraal de jaarlijkse Laaklunch. Zij doen dit voor de 24ste keer voor kwetsbare ouderen in de wijk die eenzaam zijn of in armoede leven. Geweldig initiatief. Ontmoet Tisha van Lammeren, Margreet Hoekstra en Miriam van Deursen (allen van Odido). Ook stadsdeelwethouder Mariëlle Vavier, gemeenteraadslid Constant Martini en stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa zijn bij de lunch aanwezig. Spreek de aanwezigen toe en zet daarbij speciaal Sigrid Grotens van het wijkberaad in het zonnetje. Zij is de drijvende kracht achter dit initiatief te noemen. Maak kennis met een aantal van de seniore gasten en met de vrijwilligers Sem, Robin, Katleen en Viola. Begroet de koks Menno en Roy. Zij doen voortreffelijk werk. Eet een kopje soep. Zalig.

Utrecht is mijn volgende bestemming. Het miezert onderweg. Wethouder Nur Icar belt, bel zelf met directeur Veiligheid Herke Elbers. Als burgemeester van Utrecht was ik destijds jaarlijks aanwezig bij de Indië-herdenking op de R.K. Begraafplaats St. Barbara aan de Prinsesselaan in Utrecht. Tijdens deze herdenking worden de 52 omgekomen Utrechtse mannen in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea in de periode 1945-1962 herdacht. Ad Verdonk, de vader van Rita Verdonk, nam hiertoe 25 jaar geleden het initiatief. Na zijn overlijden werd Rita voorzitter van het stichtingsbestuur. Rita nodigde me uit te komen omdat het dit jaar de laatste keer is dat de herdenking in deze vorm plaatsvindt. Begroet bij aankomst vele oude bekenden. Kabinetschef Mariëlle de Vuijst-Hoogendoorn vervangt burgemeester Sharon Dijksma (verhinderd in verband met actualiteit rond een demonstratie). Houd een toespraak en woon de plechtigheden in de kapel en bij het monument bij. Harmonie De Vriendschap zorgt voor de muzikale begeleiding. Traditiegetrouw praat Wil Wiegerink de bijeenkomst aan elkaar.

Fiets, aan het eind van de middag terug in Den Haag, naar de Badhuisstraat. Doe er een paar boodschappen. Wip aan bij Zarautz. Haal de boeken op die ik gisteravond van de Haverhoeken kreeg. Avondeet samen met Simone en ga vroeg naar bed.

 

Fiets in de loop van de zondagochtend naar de Dibbetstraat. De pedicure doet haar werk. Heb telefonisch overleg met Herke Elbers (directeur Veiligheid) en met bestuursadviseur Maarten Beks. Besluit ergens vanmiddag een aantal ondernemers in de Schilderswijk te bezoeken. Begin ’s middags met het optuigen van de kerstboom en doe de strijk.

Ga aan het eind van de middag bij een aantal ondernemers langs aan het Hobbemaplein. Wethouder Nur Icar loopt mee, net als veiligheidsadviseur Charmaine, bedrijfscontactfunctionaris Tahar, wijkagent Brenda en woordvoerder Annelou. De afgelopen nachten zijn een aantal ondernemers daar opgeschrikt door explosies bij winkelpanden. Ze vertellen over de schrik en de schade, maar ook over hoe ze snel weer open konden dankzij snelle tijdelijke reparaties. Goed om te zien en te weten hoe de ondernemers elkaar in de Hobbemastraat en rondom het plein steunen. Dat doen wij ook.

Fiets, terug thuis, naar de Keizerstraat. Doe er een paar boodschappen. Bereid het avondeten. Schrijf ’s avonds een groot aantal eindejaarsgroeten en geniet ondertussen van de beelden van de jaarlijkse Kerst-Sing-Along in het Atrium van ons Stadhuis. Gregor Bak, Francis van Broekhuizen en een 350-koppig eenmalig samengesteld Haags kerstkoor maken er een geweldige avond van. Was er vorig jaar bij, dit jaar luister ik mee via de livestream.