Zaterdag en zondag 17 en 18 februari

Vermaak me zaterdagochtend met de was, de strijk en de stukken uit de loodgieterstassen. Fiets aan het eind van de ochtend naar de Korte Houtstraat. Kapper Ap doet z’n werk. Doe een enkele boodschap aan de Frederik Hendriklaan. Haal onder andere lekkerbekjes bij Vis. Praat op de stoep voor de winkel met m’n fiets in de hand vrolijk bij met good old Tanja Nagel (“Ik ga verhuizen”). Fiets door naar huis. Beeldbel uitvoerig met m’n dochter en kleindochter Florien. Bereid het avondeten thuis. Beetje op tijd.

Heb vanaf half vijf veelvuldig contact (via WhatsApp en telefonisch) met politiechef Karin Krukkert en algemeen commandant Mariëlle van Vulpen. Er is ellende in de omgeving van het zalencentrum Opera. In verband daarmee zie ik af van het bijwonen van de (Nederlandstalige) musicalvoorstelling van Mamma Mia in het World Forum. De avond en het begin van de nacht staan in het teken van meerdere ingelaste vergaderingen via MS Teams van de driehoek en tussendoor allerlei telefonische contacten. Het is niet anders. De beelden van de gebeurtenissen ter plekke zijn afschuwelijk.

Maak zondagochtend vroeg een wandeling in de wijk. Ondanks alles lijkt het voorjaar te naderen.

Nazli Tüzer (directie Veiligheid) praat me telefonisch bij over de actualiteit. Breng een onaangekondigd bezoek aan de Fruitweg en omgeving. Als nogal ‘desolaat’, zo zou ik de omgeving van de gebeurtenissen van gisteravond willen omschrijven. Vreselijk voor de bewoners en ondernemers uit de directe omgeving.

Zit om half elf een ingelaste vergadering van de driehoek voor. Doen dit net als gisteravond via MS Teams. Informeer met een brief de gemeenteraad. Sta rond half twaalf buiten in de regen onder een paraplu een groot aantal vertegenwoordigers van de media te woord. Vicky Hendriks (communicatie) vergezelt me. “Doet u de paraplu een beetje hoger”, vraagt de cameraman van het zoveelste – gelukkig laatste – interview. M’n omhoog gestoken hand bibbert van de kou.

Reis ’s middags naar Schiphol. Nog steeds in de stromende regen. Meld me ‘af’ bij locoburgemeester Robert van Asten. Woon de komende twee dagen in Barcelona de ‘annual retreat’ van het bestuur van de wereldvereniging van gemeenten UCLG bij. De annual retreat van UCLG is een weeklang durende bijeenkomst waarbij het secretariaat, het bestuur, maatschappelijke partners, de secretariaten van de regionale secties binnen de vereniging, leden van commissies en werkgroepen vanuit de hele wereld samenkomen. De eerste twee dagen van de ‘retreat’ zijn de ‘dagen’ van en voor de lokale bestuurders, de laatste drie dagen zijn vooral ambtelijk. Maak samen met VNG-voorzitter en ambtgenoot Sharon Dijksma (Utrecht), haar medewerker Matthijs Peters, en met de medewerkers van VNG International Renske Steenbergen, Finn Speulman en Neila Akrimi deel uit van de Nederlandse delegatie.

Vlucht KL1675 brengt de delegatie in een Boeing 737-800 van Transavia naar Barcelona. Schiet een enkel fraai plaatje onderweg van de Spaanse kust.

Landen iets verlaat op Aeropuerto Josep Tarradellas Barcelona – El Prat de Llobregat. M’n koffer komt snel van de band. Checken een half uur later in bij Catalonia Barcelona Plaza aan het Plaza d’Espanya (Distrito de Sants-Montjuïc).

Plaça d’Espanya is het plein waar je een grote fontein vindt en de omgeving waar in 1992 de Olympische Spelen werden gehouden. Het is een stevig verkeersknooppunt. De Gran Vía en de Avenida Paral-lel komen hier samen. Krijg een kamer op de tiende verdieping. Alle vergaderingen van de ‘retreat’ vinden in het hotel plaats. Prima qua logistiek. Gebruik het avondeten met de Nederlandse delegatie. Wandel daartoe naar Portonovo Silvestre aan de nabijgelegen Carrer de la Creu Coberta. Directeur Veiligheid Herke Elbers belt over een actualiteit. Ga na afloop van het eten meteen naar bed. Het is mooi geweest.