Zaterdag en zondag 18 en 19 juni

En dan is het echt Vlaggetjesdag. Ga vroeg aan de wandel. Hoofd leeg en lekker ‘warm’ gelopen voor een lange zaterdag. Begeef me in de loop van de ochtend naar het hoofdpodium aan de Dr. Lelykade. Er zijn al veel mensen op de been. Vrijwilligers waren al vroeg in touw om alles voor alle  bezoekers in orde te maken. Er zijn Oud-Hollandse kinderspelen, demonstraties van oude ambachten, Scheveningse souvenirs en er is (heel) veel vis. De schepen in de haven zijn vrolijk gepavoiseerd. Draag rond elf uur samen met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer bij aan de officiële opening van de 75e Vlaggetjesdag. Zetten een palletje om van een misthoorn. Keuren de haring (goed), kinderkoor de Zeesterren o.l.v. de gisteren jarige Monique Harteveld zingt het Vlaggetjesdaglied en Henk Grootveld reikt de Gouden Haring uit aan de stichting Schevenings Steunfonds (SSS). Kortom Vlaggetjesdag is geopend …

Foto’s: Richard Mulder

Breng samen met de minister een bezoek aan de vrieshuizen van rederij Vrolijk waar bij een temperatuur van -25 graden de vis wordt bewaard. Brengen aansluitend een bezoek aan de SCH24 ‘Afrika’, een Fish Factory Ship van rederij Cornelis Vrolijk. Reder Annerieke Vrolijk en haar directeur Arnout Langerak leiden ons rond door de varende ‘visverwerkingsfabriek’. Aan het eind van het bezoek praten Annerieke en haar collega’s van Jaczon, Van der Zwan en Parlevliet-Van der Plas (uit Katwijk) op de brug met een kopje koffie en een zoute haring na met de minister.

Neem afscheid. Wandel naar de AMS (Adjutant Mine Sweeper) Bernisse, een museumschip van de Koninklijke Marine. Varen rond half twee de haven uit. Worden gastvrij ontvangen door de kapitein en zijn bemanning (bijna allemaal oud-marinemensen). Geniet enorm van de vaartocht. Scheveningen en (de skyline van) Den Haag zien er vanaf zee heel anders uit.

Zeg gedag tegen de bemanning en loop naar Vissershavenweg waar de onderzeeër Zr. Ms. Zeeleeuw (de Walrusklasse) ligt aangemeerd. Ga met enig ceremonieel – eervol – aan boord. Commandant Jan Willem Griffioen leidt me rond (‘M’n zoontje moet straks afzwemmen in De Blinkerd’). Het ziet er perfect uit allemaal. Van kombuis, slaapruimten en machinekamer tot de locatie waar een enorme torpedo ‘klaar’ ligt voor gebruik. Bewonder het allemaal zeer, de bemanning het meest. Moet er niet aan denken zo’n vijf tot zes weken onafgebroken onder water te moeten verblijven. Knap. Vergt een enorme discipline lijkt me van dit – in hun woorden – ‘mannenklooster’. Het is de ’topsport’ binnen de marine. Inmiddels begrijp ik dit. Diende zelf ooit bij de Koninklijke Luchtmacht. Is toch net iets anders.

Inmiddels is de middag ver gevorderd. Neem me voor volgend jaar ook de kramen met de Oud-Hollandse ambachten te bezoeken. Dat lukte dit jaar helaas niet. Maak met Miranda Vink en Marie-Anne van der Toorn wel een ronde over het Vlaggetjesdagterrein. De Oud-Hollandse kinderspelen worden druk bezocht, meer dan 800 kinderen hebben zich vandaag vermaakt. Rinus Vink en een grote groep vrijwilligers hebben zich hiervoor ingezet (initiatiefneemster Carin Vink overleed een aantal maanden geleden onverwachts).

Het einde van Vlaggetjesdag – een zeer warme 75e editie – komt in zicht. Geniet op het boventerras van Phuket aan de Schokkerweg van het avondeten en van de optredens van Samantha Steenwijk, Sven Versteeg en Trijntje Oosterhuis. Praat na met Gerbrand Voerman (‘M’n complimenten aan jou, je mede-bestuurders en alle vrijwilligers’) en neem afscheid.

Ga zondagochtend vroeg aan de wandel. Het weer is behoorlijk omgedraaid. Het heeft geregend en het is een stuk koeler dan gisteren. Heb veel lees- en schrijfwerk te doen. Vermaak me overigens in de privésfeer. Simone bezoekt vanmiddag de onderzeeër Zr. Ms. Zeeleeuw (ze kon er gisteren helaas niet bij zijn). Stap in de loop van de middag op de fiets om in de Keizerstraat een paar boodschappen te doen. M’n dochter belt voor de ‘gezellie’. Bel zelf met m’n moeder en broer Koos. Bereid het avondeten. Bij vaderdag kan ik live (helaas) niet meer stilstaan. Maar in gedachten wel hoor Pa.