Zaterdag en zondag 19 en 20 februari

Sta vroeg op. Heb digitaal contact met een paar naaste medewerkers over het (gewijzigde) programma van vandaag. Ga in de loop van de ochtend richting de Weesperstraat in stadsdeel Escamp. De lucht is blauw het zonnetje schijnt. Bezoek de locatie van de Bewonersorganisatie Rustenburg-Oostbroek (BORO). Ontving eind vorig jaar van een aantal betrokken bewoners uit deze wijk brieven en mails waarin zij schreven zich zorgen te maken over hun wijk. Onderwerpen waarvoor zij aandacht vroegen waren onder andere rommel op straat, huisvuil, parkeren en overlast in algemene zin. Ga vanochtend in overleg met de medewerkers van het stadsdeel in gesprek met een aantal bewoners. Stadsdeelmedewerker Victorine Lafeber en Marc Prins (directie veiligheid) en twee agenten (waaronder de nieuwe wijkagent) zijn ook aanwezig. Maak onder het genot van een kopje koffie kennis met de bewoners Rob, Henk en Carla en met August, Els en Manuela van de bewonersorganisatie. Hebben veel te bespreken, de betrokkenheid bij de wijk is groot maar ondanks al hun inzet werkt niet iedereen mee en lukt niet alles meteen. Spreken af dat ik eind volgende maand op een vroege zaterdagochtend terugkom om samen met de bewoners een wandeling door de wijk te maken.

Krijg na afloop van voorzitter August een kleurige paraplu kado. Weet inmiddels dat Irene Schouten de achtste gouden medaille voor Nederland op de Olympische Winterspelen heeft behaald (het is haar derde gouden medaille).

Breng vervolgens een ingelast bezoek aan de Elandkerk en omgeving. Spreek ter plekke met medewerkers van de veiligheidsregio en van de gemeente. Sander Jongenburger en zijn collega’s leggen me uit hoe de situatie gisteren, vannacht en vanochtend met linkertorenspits is. De spits is vanochtend gecontroleerd door constructeurs en de bouwinspecteur. Bij de inspectie is geconstateerd dat twee houten schoren los zitten. Die zullen zo snel mogelijk worden gerepareerd. Als de noodreparaties zijn uitgevoerd en de DSO (Dienst Stadsontwikkeling) de situatie als veilig heeft bestempeld kunnen de bewoners terug naar huis (waarschijnlijk in de loop van de middag). Neem afscheid en zie dat stukken lei van de torenspits op het wegdek liggen.

Meteen door naar hotel Mercure aan het Spui. Ontmoet daar samen met Twan Compen een deel van de geëvacueerde bewoners en twee medewerkers van sociale zaken. Twan deelt met hen de laatste stand van zaken en beantwoordt vragen (‘Kan ik m’n kat bezoeken?’). Spreek met een aantal van hen. Ze maken het naar omstandigheden goed. Praat rond het middaguur bij met m’n zoon. Gezellig. In de loop van de middag terug thuis, werk ik verder aan de stukken voor de komende week en verricht ik enkele huiselijke klussen. Inmiddels gaat het weer flink regenen. Avondeet samen met Simone bij het Okura in Amsterdam. Bewonder in de hal van het Okura de fraaie poppen die horen bij de viering van meisjesdag op 3 maart.

Zijn in het Yamazato de gast van onze goede bekenden Marcel van Aelst en zijn echtgenote Ansje. Beiden alumni van de Hotelschool The Hague. Marcel en ik gaan lang mee. We hebben vele jarenlang de handelsbelangen van Nederland en Europa in Japan en daarbuiten gediend. Verkennen als steeds nieuwe mogelijkheden. De medewerkers Bennie van den Brink en Mariëtte van Dalen (directie veiligheid) informeren mij tussen de bedrijven door telefonisch over de Paulus Potterstraat. In deze straat verloor een blok van 21 woningen het dak…

Ga zondagochtend vroeg aan de wandel. Kom als een verzopen kat thuis. Maar trots dat ik het toch gedaan heb. Reis in de loop van de ochtend naar Rotterdam. Heb ten huize van Ivo Opstelten aan de Prinses Julianalaan een informeel bijpraatmoment met Frits Korthals Altes en Uri Rosenthal over allerhande actuele onderwerpen binnen het Nederlands openbaar bestuur. Fiets, terug in Den Haag, aan het eind van de middag heen en weer naar m’n pedicure aan de Dibbetstraat. Het waait stevig. Pittige tocht. Kom opnieuw als een verzopen kat thuis. Bel ’s avonds met mijn dochter en m’n ouders.