Zaterdag en zondag 2 en 3 april

Maak m’n ochtendwandeling. Buiten is het min één. Begeef me tegen achten richting de Escamplaan. Heb al vroeg afgesproken vanmorgen met een aantal bewoners uit de wijk Rustenburg-Oostbroek. Sprak eerder met hen op 19 februari over een aantal zaken waar zij tegenaanlopen in de wijk en over hun zorgen over de achteruitgang van het beheer en onderhoud. Spraken toen met elkaar af te gaan wandelen door de wijk op een later moment. Om voorbeelden te zien van bijvoorbeeld de parkeerproblematiek, het bijzetten van afval bij Oracs en de overbewoning. De club met bewoners is al compleet als ik iets voor half negen bij wijkvereniging Zuiderpark aan de Escamplaan aankom. Voorzitter Leo van de wijkvereniging schenkt koffie. Bewonder de prijzen voor de bingo die morgenmiddag plaatsvindt en gaan snel aan de wandel. Voorzitter van de bewonersorganisatie Rustenburg-Oostbroek (BORO) Guus neemt het voortouw, samen met bewoner en wijkambassadeur ‘schoon’ Rob. Tien andere bewoners lopen mee, net als onze handhavers Daniëlle en Danique en de wijkagenten Elaine en Afnam. Elaine is net begonnen in de wijk. De bewoners hebben zorgvuldig een route uitgezet, langs verschillende knelpunten en tegelijk heel veel moois in de wijk. De trots over de wijk blijkt ook uit de vele verhalen (‘Ik woon nog steeds in het huis waarin ik ter wereld kwam’). Lopen onder andere door de Weesperstraat, Lunterensestraat en via de Eerbeeklaan de Hulshorststraat (‘In deze bovenwoning is burgemeester Wim Deetman geboren‘) in. Wippen aan de Terletstraat even binnen bij het Prijspaleis waar Patrick op de toetsen en rooie Ruud (‘Ik heb nog precies drie rode haren’) op drums een bijzonder swingend nummer ten gehore brengen. ‘Golden Earring begon ooit hier om de hoek’, vertelt Patrick.

Krijgt twee groengele Haagse mokken mee. Erg aardig. Patrick’s moeder maakt een foto. Begroet ook (meester)poelier Victor Meijer aan de Zuiderparklaan. Zijn rond half elf weer terug bij de wijkvereniging. Patrick – fotograaf van wijkkrant Oog voor de wijk – maakt een afsluitende groepsfoto op het bordes van het voormalige badhuis. Neem afscheid van de bewoners. Dank iedereen voor de organisatie van het wijkbezoek. Er is werk aan de winkel. Wordt vervolgd.

Werk de rest van de zaterdagochtend en het begin van de middag thuis aan de inhoud van de loodgieterstassen van het Stadhuis. Gaan in de loop van de middag naar Edam. Bezoek er m’n ouders. M’n dochter en haar partner zijn er ook. Gezellig. Gebruiken met vrienden van Simone het avondeten bij Copper aan Grent in Noordwijk aan Zee.

Ga ook zondagochtend vroeg aan de wandel in de wijk. Het is min drie graden en in de omgeving van het Vredespaleis kraait een haan. Beleef een rustige zondagochtend. Neem ’s middags in de Cor Ruyszaal van het Kurhaus uit handen van Ruud Lapré zijn nieuwste boek ‘Van waar – Waar heen. Indo immigrant op integratietoer’ in ontvangst. Het is een autobiografisch werk. Ken Ruud en zijn echtgenote Marga al geruime tijd. We ontmoetten elkaar ooit voor het eerst in Amstelveen. Spreek een kort dankwoord uit en begroet een aantal van de aanwezige gasten. Het is leuk om Giovanni van Eijl, Doret Huibers, Jan Verschoor, Rob Brünmayer, Paul Schnabel (‘Ik ben op de fiets uit Leiden gekomen’) en Frans Muller te zien en te spreken. Fiets in het zonnetje terug naar huis.

Kijk ’s avonds naar Boer zoekt Vrouw op televisie.