Het is prachtig weer geworden. Zie een strakblauwe Deense lucht. Gebruik in alle vroegte het hotelontbijt. Bel met m’n moeder in Edam. Begeef me rond negen uur richting de start van de tweede etappe. Rijd samen met Ilke en met tweevoudig Tour de France winnaar Bernard Thévenet en chauffeur (voormalig wielrenner) Jean-Michel Lance richting het plaatsje Roskilde.
Drink in het ‘Village Départ’ een kopje koffie, praat bij met Christian Prudhomme en zie de renners vertrekken. De tweede etappe over ruim 200 kilometer eindigt in het plaatsje Nyborg. Een spectaculair onderdeel van de etappe van vandaag is de Storebælsbroen, een 18 kilometer lange brug over de zeestraat Grote Belt.
Woon intussen in het kader van de jaarlijkse General Assembly of the Association Internationale des Maires Francophones (AIMF) in Abidjan in het Paleis van de Cultuur gedeeltelijk langs digitale weg een conferentie bij die door de AIMF, de stad Parijs en het District Autonome d’Abidjan is georganiseerd. Het betreft de ‘Cop of cities’. De conferentie heeft als thema ‘Water, threat and resource’. Théophile Bongarts Lebbe treedt op als moderator. Zit ergens boven in het Village te luisteren en te kijken. De techniek helpt niet echt mee.
Verlaat na de start van de wielrenners samen met Ilke de locatie en wandel naar Store Børs aan Havmevej. Eten buiten op het terras in het zonnetje een broodje. Lopen dan richting het station van Roskilde. Zien onderweg de Roskilde Domkirke.
Reizen met de trein terug naar Kopenhagen. Zeg tussen de bedrijven door telefonisch nogmaals gedag tegen de Rotterdamse wethouder Achbar en strategisch adviseur Houtman. Hun bezoek vanochtend aan het Festivélo was de moeite waard. Ze vliegen zometeen terug naar Nederland. Terug in Kopenhagen halen we vanuit het hotel onze koffers op en gaan meteen door naar het vliegveld. Zie op Ilke’s i-pad de (Nederlandse) debutant Fabio Jakobsen de massasprint winnen van Wout van Aert en Mads Pedersen. Vliegen ’s avonds met vlucht KL1134 (in een Embraer 195-E2) naar Schiphol, maak onderweg kennis met een jonge ondernemer, zeg na de landing Ilke gedag.
Woon maandag en dinsdag als VNG-voorzitter de ‘Policy Committee meeting’ bij van de Europese vereniging van gemeenten CEMR. Vlieg daarom vanuit de Transferzone – de overstaptijd is kort maar ook dit vliegtuig vertrekt flink vertraagd – met KL1595 in een Embraer 190 naar Bologna. Wachten is prima, maar als om half tien Schiphol al zo’n beetje volledig gesloten is, is dat geen pretje. Lees onderweg de laatste column van Pieter Elbers in de Holland Herald. De ‘The ocean of the air’ is de titel. Het is een citaat van Albert Plesman, de oprichter van de KLM. Bezocht kortgeleden samen met Pieter de werkkamer van Plesman in het Plesmanduin. Pieter ging er op de foto. De foto siert de column.
Land rond half één – anderhalf uur verlaat – op Aeroporto Guglielmo Marconi di Bologna. M’n koffer is er helaas niet. Sta rond half twee ’s nachts in een rij bij de ‘lost and found’. De mevrouw achter de balie is vol vertrouwen dat het goed komt als ik de benodigde papieren heb ingevuld. We’ll see. Bij het verlaten van het vliegveld blijkt ook het beloofde vervoer (‘Ze staan in de hal van de luchthaven met een bord, met je naam er op, klaar’) er niet. Reis zo tegen half drie richting het AC hotel aan de Via Sebastiano Serlio. Dat is gelukkig niet al te ver van de luchthaven verwijderd. Een vriendelijke meneer staat me te woord. Check in, krijg een kamertje op de eerste verdieping en ga meteen naar bed.
Vermaak me zondag met het lezen van de stukken voor de komende dagen. Rust een beetje uit. Bezoek de nabijgelegen Lidl. Improviseer onderkleding en sokken. Als ik in de rij bij de kassa sta valt de stroom uit. Geestig hoe berustend de Italianen daarmee om gaan. Maak een wandelingetje in het historische centrum van de stad. Het is ruim 30 graden. Zie fraaie gebouwen en pleinen.
Bewonder onder andere de twee torens (Torre Garisenda en Torre Asinelli), het Piazza San Stefano en het Piazza Maggiore. Zie tenslotte de fraaie Neptunusfontein (Fontana del Nettuno) en het Stadhuis.
Ontdek, als ik aan het Piazza dei Celestini op het terras van Il Duca d’Amalfi op een (laat) lunchmoment begin aan een salata rustica, dat ik mijn pinpas en rijbewijs kwijt ben geraakt. Ook dat nog. Blokkeer de pinpas. Zag gisteren op het vliegveld dat de Zweedse collega’s er al zijn. Ze zijn ook in de binnenstad. Heléne Lundberg leent me enige euro’s zodat ik m’n lunch en zometeen de taxi kan betalen. Probeer dan bij twee politieburo’s aangifte te doen. Het eerste buro verwijst naar het tweede (aan het Piazza Galileo). Het tweede politieburo verwijst me vervolgens naar morgen.
Beluister Radio Tour de France en weet dat opnieuw een Nederlander (Dylan Groenewegen) de derde etappe van Vejle naar Sønderborg wint. Heb aan het begin van de avond een overleg met m’n Belgische ambtgenoot Bart Tommelein (Oostende) en VVSG-medewerker Kris Versaen. Bart is actief binnen de Vlaamse vereniging van steden en gemeenten (VVSG) en is namens de Benelux lid van het executive bureau van de Europese vereniging van gemeenten CEMR. Plaats van handeling is Trattoria Tony aan de Via Righi. Genieten er van het avondeten en bespreken de actuele ontwikkelingen in de lokale en (inter)nationale politiek. Weekend voorbij. Morgen begint de Policy Committee meeting.