Zaterdag en zondag 2 en 3 maart

Goed geslapen. Ga in alle vroegte een krantje zitten lezen, beneden in de hal. Gebruiken in de loop van de ochtend het hotelontbijt, huren fietsen en rijden in een stralend zonnetje via de Spoorbrug (‘Snelbinder’) richting de stad.

Fietsen langs de Waalkade de binnenstad in. Parkeren onze fietsen in een stalling onder Plein 1944. Wandelen door de fraaie binnenstad. Beginnen bij Citystore Rijk van Nijmegen aan de Grote Markt. Je bent toerist of je bent het niet… toch? Drinken koffie buiten op het terras van De Waagh. Zien de Sint Stevenskerk en natuurlijk het beeld van Mariken van Nimwegen.

Pepijn Sleyfer (directie Veiligheid) belt over een actualiteit. Wandelen verder. Bezoeken een paar winkels. Bijvoorbeeld M. van de Ven Schoenen, Juwelier Royals aan de Burghtstraat en (net als gisteravond) boekhandel Dekker v.d. Vegt aan de Marikenstraat. Schaf bij de laatstgenoemde zaak twee publicaties aan over Nijmegen en de Romeinen (‘Romeins Nijmegen’ en ‘De Bataafse Opstand’).

Wandelen aan het begin van de middag naar de Valkhofheuvel. Bezoeken de Sint-Nicolaaskapel.

Wandelen langs de Barbarossaruïne en genieten van het uitzicht bij de Belvédère. Kopen op de markt bij de kraam van vishandel Wouter Koelewijn een portie kibbeling. Peuzelen het buiten in het zonnetje op. Wandelen terug naar Plein 1944. Halen onze fietsen op uit de kelder. Fietsen richting het Keizer Karelplein. Zien de tijdelijke vestiging van het Valkhof Museum. De Romeinse collectie (bijvoorbeeld de ruiterhelm met gezichtsmasker uit de tweede helft van 1ste eeuw na Chr.) is helaas niet te zien. Fietsen over de Waalburg terug naar het hotel. Frissen ons een beetje op. Heb een paar keer telefonisch contact met politiechef Karin Krukkert. Stappen opnieuw op de fiets. Drinken aan het eind van de middag een kop koffie bij Ilse en Hubert Bruls thuis in de buurt Brakkenstein in Nijmegen-Zuid. Aangenaam toeven. Hebben onderweg terug de wind in de rug. Ook op de Waalbrug. Heerlijk.

Gebruiken het avondeten met vrienden van Simone in Biessels aan de Grote Markt. Gezellig. Ook ’s avonds is het uitzicht op de stad mooi.

Reizen zondag aan het begin van de middag terug naar Den Haag. Verricht, terug thuis, een paar huishoudelijke klussen en begin aan de inhoud van de loodgieterstassen van het Stadhuis. Zij staan immers al sinds vrijdag op me te wachten. M’n moeder belt. Fiets ’s avonds naar de Van Bergenstraat. Doe er een paar boodschappen. Aardig weekend in Nijmegen vloog voorbij.