Trek in alle vroegte in m’n eentje een aantal zwembanen in het zwembad van het hotel. Ook een buitenbad, maar wel (enigszins) verwarmd. Heb om half acht een werkontbijt met beide Michelles en Maarten. Nemen het programma van vandaag door en de logistiek die daarmee samenhangt. Het is half bewolkt. Het zonnetje breekt af en toe door.
Aan het werk. Breng vandaag in mijn rol als lid van de VNG-commissie Europa & Internationaal een werkbezoek aan het ‘We are Able!’ project dat VNG International hier uitvoert. Gaan op pad met de VNG-teamleader hier, Meskerem Girma en haar medewerker Tariku Wakuma. Chauffeur Wondewosen Asfaw rijdt. Zie onderweg talloze winkeltjes en stalletjes waar allerlei goederen – waaronder bananen – te zien zijn.
De eerste stop is het kantoor van het stadsdeel Kolfe Keranio Sub City.
Het is een van de vier stadsdelen waar VNG International het ‘We are able!’ project uitvoert; een project in zes Afrikaanse landen gericht op inclusie en toegankelijkheid. Stadsdeeldirecteur Nigatu Dagnachew begroet ons. Krijgen bij binnenkomst een rode roos aangeboden. Moeten naar de elfde verdieping. De stroom is uitgevallen dus is het even wachten en zoeken naar een lift die het (wel) doet. Eenmaal boven worden we in een vergaderzaal ontvangen. Maak kennis met de aanwezigen en met tolk Eden Abate (“Nee, hoor. Ik ben huisarts maar help graag bij het vertalen”). Krijgen informatie over de uitkomsten van het project. Bijvoorbeeld hoe medewerkers van de gemeente getraind worden in toegankelijkheidsbeleid en hoe het project ervoor zorgt dat toegankelijkheid op alle beleidsterreinen wordt meegenomen. Tesfaye en Maeregrnesh hadden allebei polio. Zij vertellen hoe zij zijn geholpen. Maeregrnesh door een kapperszaak te beginnen en Tesfaye door nu als ervaringsdeskundige bij het project werkzaam te zijn. De slechtziende Samuel Dejejne helpt bij het ceremonieel aansnijden van twee grote broden. Ondertussen roostert een mevrouw in een hoek van de vergaderzaal koffie die even later ceremonieel wordt uitgeschonken. Spreek de aanwezigen toe. Na afloop krijgen alle delegatieleden een kleurrijke Gabi kado, die deelnemers aan het project hebben gemaakt. Aardig. Goed voor de komende koude maanden.
De tweede stop is een kantoortje (een blauwwit gekleurde container) dat is ingericht voor de stichting voor toegankelijkheid. Wandelen erheen. Het is eenvoudig maar het helpt de stichting omdat zij op deze manier dichtbij het stadsdeelkantoor zijn en zo makkelijker toegang hebben en beter gehoord worden.
Krijg na afloop van het bezoek aan het kantoortje een kleurrijke stropdas kado, ontworpen door de beroemde Ethiopische kunstenaar Afewerk Tekle. In de omgeving van het kantoortje zien we de afbouw van een grote markt die eerder vanochtend vanwege een religieuze feestdag werd gehouden.
VNG International is actief in Addis Abeba met verschillende projecten, waaronder het Ethiopia Social Accountability Program (ESAP). Dit programma richt zich op het versterken van sociale verantwoording-mechanismen om de dienstverlening in Ethiopië te verbeteren. Zoals burgerparticipatie, capaciteitsopbouw en dienstverbetering en het verbeteren van kwaliteit en toegankelijkheid van basisdiensten zoals onderwijs, gezondheidszorg en water en sanitaire voorzieningen.
Gaan rond het middaguur naar de volgende afspraak. Passeren onderweg het parlementsgebouw en een van de keizerlijke paleizen waarin nu de minister-president woont. De afspraak is in Meskott Culinary Experience aan de King George VI street. Maak kennis met de directeur van de Ethiopian Cities Association (ECA) Andualem Tenaw en twee van zijn medewerkers. De ECA is een zusterorganisatie van de VNG. Mooi gesprek over het wel en wee van een vereniging van gemeenten. De uitdagingen zijn zeer vergelijkbaar en tegelijkertijd ook weer niet. Een derde van de leden hier heeft bijvoorbeeld te lijden onder het geweld van of de nasleep van een (burger)oorlog. ‘Andy’ heeft daarnaast vrolijk nieuws. De ECA verwelkomde gisteren het honderdste lid: de gemeente Adi Dearo in de regio Tigray.
Krijg na afloop – opnieuw – een fraaie Gabi kado. De delegatieleden krijgen een pak koffie.
Maak, terwijl Michelle (van Raalte) een paar lokale snuisterijen op de kop tikt (zij beschikt over een paar Ethiopische Birr’s (ETB)), een korte rondrit in de omgeving van de universiteit. Zie daar onder andere één van de paleizen van Haile Selassie.
Hij was tot 1974 de laatste keizer van Ethiopië. Michelle (Ter Meer) en Maarten bestijgen aan de nabijgelegen Ras Desta Damtew street de 47e verdieping van het CBE-gebouw.
Blijf zelf in alle rust beneden. Dan snel terug naar het hotel. Maak onder leiding van plv. ambassadeur Paula Schindeler in restaurant ‘Oriental’ van ons hotel kennis met een aantal vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven. Spreek met Hayo Hamster (voorzitter van de ENLBA (Ethiopian Netherlands Business Association) en General Manager van Marginpar), Niels de Gooijer (Heineken), Meskerem Ritmeester (Impact for Sustainability consultancy), Joep van den Broek (Resilience BV), Thomas Meijer (TRAIDE) en Landbouwraad Meeuwes Brouwer. Net als in Tanzania vergt zaken doen in Ethiopië geduld en improvisatievermogen. Leerzaam. Wordt wat mij betreft op enigerlei wijze vervolgd. Het onderdeel Ethiopië van mijn werkbezoek zit erop. Neem afscheid van Michelle (van Raalte), Meskerem, Tariku en op het vliegveld aangekomen ook van chauffeur Wonde.
Vlieg in de loop van de avond met Ethiopian Airlines-vlucht ET 452 in een Boeing 787-9 in ruim drie uur van Addis Abeba naar Cairo International Airport. Landen ruim na enen in Caïro. Plv. ambassadeur Eva Witteman en de ambassadechauffeurs Samir en Karim begeleiden ons vlot door de douane. De koffers laten echter eindeloos op zich wachten. Rijd samen met Eva in een gepantserd voertuig richting ons hotel. Checken in bij Concorde El Salam Cairo aan Abdel Hamid Badawi street (in de wijk Heliopolis). Een latertje. Ga even naar tweeën doodop naar bed.
Korte nacht. Toch goed geslapen. Zwem zondagochtend in het hotelzwembad. Het buitenbad blijkt heerlijk verwarmd. Gebruik het hotelontbijt. Het is er beredruk. Rijd in de loop van de ochtend samen met Eva Witteman, Sanna Hyotylainen en Maarten richting Gizeh. Steken onderweg de Nijl over. Gebruiken bij Gizeh aangekomen de lunch samen met ambtgenoot Sharon Dijksma (Utrecht) en haar naaste medewerker Matthijs Peters. Het uitzicht vanaf het terras bij 9 Pyramids Lounge is geweldig. Laaf me aan de schoonheid van het wereldwonder (de piramide van Cheops is het enige van de zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheid dat nog bestaat).
Neem afscheid. Ga richting het – zo’n honderd kilometer verderop gelegen – New Administrative Capital (NAC). ‘A satellite of Cairo City’. Begroet, in de nieuwe ‘hoofdstad’ aangekomen, onze ambassadeur Z.E. Peter Mollema. Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken wachten het hoofd protocol, de staatssecretaris voor Europese Zaken Wael Hamed en de voormalige Egyptische ambassadeur in Nederland, Z.E. Hatem Abdelkader, ons op bij de monumentale ingang. Heb een ontmoeting met de minister van Buitenlandse Zaken, Badr Abdelatty. De minister blijkt een zeer ervaren diplomaat (“Een van mijn dochters woont en werkt in Rotterdam”) en is goed op de hoogte van de reden van mijn bezoek (Hague Justice Week en het World Urban Forum). Komende woensdag komt zijn Nederlandse ambtgenoot (Caspar Veldkamp) bij hem op bezoek.
Neem afscheid. Gaan bijna meteen door naar Peters residentie aan Katameya Heights road. Maak kennis met zijn echtgenote Marja. Gebruik daar samen met Sharon Dijksma en plaatsvervangend ambassadeur Eva Witteman en een aantal medewerkers het avondeten. De ambassade heeft speciaal voor de gelegenheid (‘Urban Network Connect’) een aantal gasten uitgenodigd. Maak met veel plezier kennis met Mariam Askar (Al Ismaelia for Real Estate Investment), Yousra El-Nemr (Tabdeel, centre of cycling urbanism), architect en urban planner Omar Nagati (Cluster Cairo), Mohamed Hegazy (Transport for Cairov) en Amr Lashin (deputy Governor of Aswan). Zit naast Omar. Hij vertelt zeer aanstekelijk over zijn community car vehicle ‘rescue on wheels’. Nuttig en plezierig samenzijn. Ben op tijd terug in het hotel. Schaf wat lokale spulletjes aan bij het winkeltje El Masry. Heb gelukkig geen Egyptische ponden (EGP) nodig…
Het World Urban Forum is een wereldwijd congres dat zich richt op duurzame verstedelijking. Het werd in 2001 opgericht door de Verenigde Naties om de uitdagingen van snelle verstedelijking en de impact daarvan op gemeenschappen, steden, economieën en het klimaat te bespreken. Deze editie van het Forum vindt plaats in Caïro van 4 tot 8 november 2024. Het thema van deze editie is ‘It All Starts at Home: Local Actions for Sustainable Cities and Communities’, waarbij de nadruk ligt op lokale acties en initiatieven om wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering, betaalbare huisvesting en basisvoorzieningen aan te pakken. Vertegenwoordigers van nationale, regionale en lokale overheden, van het bedrijfsleven, van maatschappelijke organisaties en stedenbouwkundigen en academici maken deel uit van de zo’n 37.000 mensen die het WUF12 bijwonen.