Zaterdag en zondag 2 en 3 september

Even voor vijven belt Officier Bevolkingszorg Bennie van den Brink (directie Veiligheid). Hij informeert mij over een gesprongen warmwaterleiding in een appartementengebouw aan de Carolina van Nassaustraat. Camille van de brandweer en Bennie houden me vervolgens op de hoogte van de situatie. De bewoners kunnen gelukkig in het nabijgelegen NH Hotel terecht. Maak in alle vroegte – ben toch klaarwakker – in dikke mist (of nevel) mijn ochtendwandeling. Douche en ga op stap richting de Reinkenstraat. Praat bij met slager Peter Jan van den Broek en haal m’n bestelling op. Doe datzelfde in de Badhuisstraat bij bakker Roodenrijs. De dames hebben het brood klaar staan. Ontvang Leonne van Vlimmeren – werkzaam op de Nederlandse ambassade in Wenen – voor een kopje koffie.

Heb een vol middagprogramma. Begin iets eerder – aan het eind van de ochtend. Las een bezoek in aan de Carolina van Nassaustraat. Vannacht bleek al snel dat de grote wateroverlast aanleiding was om ook de elektriciteit in het pand uit te zetten. Meteen volgde de ontruiming; tientallen bewoners, gezinnen met kleine kinderen ook, zijn vlot naar buiten geleid. Aan het Prinses Margriet Plantsoen bood het NH Hotel meteen onderdak: een schuilplaats, een ontbijtje en daarna voor wie dat nodig heeft een frisse hotelkamer om uit te rusten en op adem te komen. Ga er langs om de mensen die soms al vanaf vier uur vanochtend in touw zijn geweest te bedanken voor hun inzet. Ben onder de indruk van de schade die het water heeft aangericht; het pand is inmiddels tijdelijk onbewoonbaar verklaard. Spreek in het hotel de hulpverleners en de geschrokken bewoners en hun families. Velen zijn opgelucht dat ze vanmiddag, onder begeleiding en via het trappenhuis want de liften zijn buiten gebruik, even terug kunnen naar hun woning om de hoogstnodige spullen op te halen voor de komende dagen. Wens hen alle sterkte en dank onze medewerkers Bennie van den Brink en Marieke Sassen en vele andere collega’s voor hun adequate optreden.

Dan volgt het voorziene programma van vandaag. Begin in het Zuiderpark. Bij het Haags Groenbedrijf vindt de briefing plaats voor de handhavers voor de zesde groene integrale leefbaarheidsactie Zuiderpark. Verschillende collega’s van de handhaving, boswachters maar ook een aantal jonge afvalcoaches zijn hierbij aanwezig. Begroet hoofd handhaving Heidie Pols en Danielle Forster die de groep vandaag begeleiden. Ook Jaap Mooibroek (stadsdeel Escamp) is nauw betrokken. Dank allen voor hun inzet en wens ze een hele goede en vruchtbare actie toe. Ze doen met elkaar goed werk voor de inwoners van onze stad.

Steek wandelend de Marie Heinenweg over richting Parkoers. Ontmoet daar onder anderen voormalig nachtburgemeester en ‘Mister Parkpop’ René Bom, Henk Augustijn en motordichter Robert Meijer (‘MD’). Ook de kersverse stadsdeeldirecteur Escamp Petra Sevinga is van de partij. Voor René is het vandaag een emotionele dag. Op initiatief van Henk wordt een muurschildering, gemaakt door Roelof Schierbeek, onthuld. Voor mij is het een eer om hier bij te mogen zijn. Rijden gezamenlijk, in stijl met de roze Cadillac van Koen, richting de Vreeswijkstraat.

Bij snackbar Het Hapje is het inmiddels een drukte van belang.

Ontmoet de dochters van René: Kelly en Zoey. Ook de oudere zus van René uit Groningen is er. De familie Bom woonde vroeger aan de overkant in de Vreeswijkstraat. Vandaar deze locatie. Spreek na het welkomstwoord van Henk Augustijn de aanwezigen toe. Vervolgens onthullen René, Roelof en ik de schildering op het elektriciteitshuisje.

Het is even manoeuvreren langs de waterkant waar het bovendien stijl afloopt. Het lukt. Na de onthulling spreekt René enkele dankwoorden uit. Ontvang uit zijn handen een gesigneerd exemplaar van het boek ‘Bom, rock ‘n’ roll selfie’.

Ben trots op dit Haags icoon. Groet goede bekende (Amstelvener) Rudy Bennet en zwaai naar cultuurwethouder Saskia Bruines.


Sinds enige jaren zet de stad zich in voor het realiseren van muurteksten en -schilderingen als eerbetoon aan markante inwoners van Den Haag. Dit resulteerde in eerbetonen aan Q65, The Motions, Golden Earring, Harrie Jekkers, Kees van Kooten en Mariska Veres. De volgende in de serie is een muurschildering van René Bom. René is vooral bekend als Nachtburgemeester en Mister Parkpop en veel meer. De schildering staat op het elektriciteitshuisje aan de Vreeswijkstraat, recht tegenover zijn geboortehuis. Maker van deze schildering is kunstenaar Roelof Schierbeek, een van de beste graffiti-artiesten uit Den Haag en ook maker van het portret van Mariska Veres.


Moet meteen door naar het Lange Voorhout. Daar vindt dit jaar voor de 11e keer het Embassy Festival plaats. Dit keer is er voor het eerst een culturele parade. Zie bij aankomst het einde hiervan. Sommige deelnemers zijn in klederdracht en dragen grote vlaggen. Mooi. Niet alleen ambassades staan op het festival, maar ook bedrijven en andere vertegenwoordigingen. Loop samen met Nadine Heijman en Arthur Pronk van de organisator PROOOST een ronde over het festivalterrein. Bezoek onder andere de stands van Georgië, Japan, Kosovo, Noord-Macedonië, Tanzania, Oekraïne, India en Oman. Er heerst een vrolijke, vredige en gemoedelijke sfeer tijdens deze culturele wereldreis.

Loop daarna met Camilla (kabinetszaken) naar de Hooistraat voor het jubileum van ‘mijn’ fietsenmaker Özer (Eus) Sahin. De fietsenmaker nodigde me hiervoor uit toen ik mijn fiets aanbood voor de tweejaarlijkse onderhoudsbeurt. Hij heeft al 40 jaar ‘fietsplezier’, waarvan 30 jaar als eigenaar van de zaak aan de Hooistraat. Wens, vergezeld door de Turkse ambassadeur Z.E. Selçuk Ünal, meneer Eus van harte geluk. Maak kennis met zijn echtgenote, dochters en zijn zoon.

Ga aan het eind van de middag richting Amare voor de aftrap van het programma van het Haagse debat- en dialoogplatform SPREEEK tijdens het Spotlight Festival, de opening van het culturele seizoen 2023/2024. Het festival wordt dit jaar voor de eerste keer georganiseerd en vervangt het Haags UIT Festival. Ga, samen met de directeur van The Hague Humanity Hub Jill Wilkinson en onder begeleiding van Maarten Fluit, in gesprek over het overkoepelende thema van de SPREEEK-stoel: wat gun jij de stad? Benadruk hoe belangrijk cultuur is voor de stad. Hoor ook dat Frank Kanhai thematische wandelingen geeft in de stad. Hoop een keer bij zijn Nelson Mandela-wandeling aan te sluiten. Leuk initiatief.

Werk, terug thuis, aan de inhoud van de loodgieterstassen. Gebruiken het avondeten bij Harry’s Zarautz. Wandel daartoe samen met Simone heen en weer naar de Prins Willemstraat.

Zondagochtend wandel ik heen en weer naar het Vredespaleis. Het is prachtig weer. Ga in alle vroegte naar Simonis aan de Visafslagweg. Haal de bestelde vis op. Ben morgen jarig, ik hoop 62 jaar te worden. Vier het vandaag bij mij thuis in de privésfeer. M’n moeder, broer, kinderen en kleindochter, Simone en een deel van haar familie en beste vriendinnen en vrienden komen lunchen. Op het balkon staat een voorraad Bar-le-Duc gereed en in de koelkast de proviand voor de gasten…