Zaterdag en zondag 20 en 21 maart

Ochtendwandel. Fiets een paar boodschappen in huis. De voorlopige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen is inmiddels bekend, maar in Den Haag worden vandaag nog steeds stemmen geteld. De gemeente Den Haag regelt namelijk ook de registratie en het tellen van de stemmen van kiezers buiten Nederland. Breng daarom in de loop van de ochtend een bezoek aan het World Forum The Hague. Spreek met de tellers aan de verschillende tafels. De stembiljetten zien er heel anders uit dan die we in Nederland gewend zijn. De stembiljetten zijn aanzienlijk handzamer te tellen dan de grote papieren die we kennen van de ‘binnenlandse’ verkiezingen. Dat scheelt een stuk. Neem afscheid en ga naar huis. M’n ouders en m’n dochter bellen. Gezellig. Begin met de inhoud van de tassen uit het Stadhuis.

Sluit in de loop van de middag aan bij een digitaal werkbezoek van minister Kajsa Ollongren aan de tellocatie in het World Forum waar ik vanochtend op bezoek was. Gerjan Wilkens (unitmanager verkiezingen), Sanne Sterenborg (projectmanager) en projectmedewerkers Simone Dekker en Kirsten van Kouwenhoven vertellen over het tellen van de stemmen van kiezers buiten Nederland. Ze laten via hun mobiel een en ander aan de minister zien. Gerjan toont een collega die bezig is machinaal de enveloppen met de stembiljetten te openen. Interessant detail: de stembiljetten kunnen kiezers in het buitenland zelf uitprinten. Daarom hebben deze allemaal verschillende kleuren. Briefstemmen die vóór maandag 12.00 uur aankomen, worden nog meegenomen in het telproces. Op dinsdag om 15.00 uur is de openbare zitting van het hoofdstembureau. Dan wordt de uitslag vastgesteld van de Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Den Haag. En ook van de Nederlandse kiezers in het buitenland. Wens net als de minister de harde werkers veel succes met de laatste loodjes.

En toen was het lente. Ochtendwandel zondag in alle vroegte. Het wordt steeds lichter. Beleef een rustige zondag in de privé-sfeer. Maak een lekkere fietstocht met Simone. Het weekend vliegt voorbij.