Zaterdag en zondag 20 en 21 mei

Ochtendwandel in alle vroegte in de wijk. Bel met directeur Veiligheid Hans van der Vet en plv. politiechef Tolga Koklu. Ga in de loop van de ochtend samen met Anita (kabinetszaken) op bezoek bij Dick en Corrie de Roode-van der Zwan. Wens het echtpaar in hun woning – op de zesde verdieping met fraai uitzicht – aan de Westduinweg van harte geluk met hun 70-jarig huwelijk. Ze kregen vier kinderen, twee dochters zijn aanwezig. De bruid zorgde voor de kinderen, de bruidegom was koetsier en later onder andere chauffeur bij het toenmalige Van Gend & Loos. Vanmiddag vieren ze het met de hele familie.

Begeef me aansluitend naar het Lorentzplein. Van daaruit begint een werkbezoek aan ondernemers en winkeliers in Laak. Begin op het Goeverneurplein. Met stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa, zijn medewerkers Filiz en Mustapha en bestuursadviseur Bernadette bezoeken we de Albert Heijn.

Spreek met winkelmanager Duco Uphof en regiomanager Merlin Wetzels-de Jong onder het genot van een kop koffie buiten op het voorplein over de rol van deze locatie in de wijk, de samenwerking met de Buurtkamer en met vele andere organisaties. Om de betrokkenheid van andere ondernemers te vergroten zet de gemeente in op de oprichting van een BIZ. Moedig Duco en Merlin aan hier vooral aan deel te nemen. De AH-medewerkers Rachid en Amin, zelf woonachtig in de wijk, vertellen me over hun werk. De locatie zet gericht in op het aannemen van stagiair(e)s en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Meld me aansluitend tevergeefs in de Koopmans van Boekerenstraat om de heer Groenestege gedag te zeggen. Helaas, hij is niet thuis. Gooi een kaartje door zijn brievenbus.

Ontmoet op het Jonckbloetplein Peter van Eijk van het consumptiehuis De Aanloop. De inmiddels 71-jarige Peter runt dit traditionele koffiehuis sinds 1973 en is trotse bewoner van Laak. Naast het koffiehuis is hij ook 30 jaar voorzitter geweest van een door hem zelf opgerichte muziekvereniging.


Groet inmiddels een aantal vaste klanten die op het terras van hun kop koffie genieten. Steek het kruispunt over om langs te gaan bij Sebahattin Gümüş van fietsenwinkel Laakbike. De zaak is onlangs grondig gerenoveerd en ziet er prachtig uit. Vanuit hier worden al 15 jaar allerlei soorten fietsen verkocht en onderhouden. Het is druk in de winkel – gelukkig.

Maak vervolgens op het Lorentzplein kennis met Ramona van haringkiosk Vismaatje. Ramona vertelt over de zaak en de problematiek waar Laak mee te maken heeft. Vooral het afval en parkeren zijn volgens haar een probleem. Eet een haring en neem voor thuis twee zure bommen mee.

Wandel naar de overkant. Maak kennis met Linda van het Oud Hollands Friethuis Laak. Linda valt vandaag in voor de eigenaar. Ze vertelt me over de veelzijdigheid van haar klanten en het ondernemen op het veranderde Lorentzplein. Het is niet allemaal ‘koek en ei’ hier, zal ik maar zeggen. Nuttig bezoek. Ook in Laak nog steeds werk aan de winkel. Neem afscheid van Lawrence, Filiz en Mustapha. OndernemersPortaal Den Haag vat het bezoek kort samen op LinkedIn.

Aan het begin van de middag is de Violenweg mijn volgende bestemming. Ga er samen met Sandra (kabinetszaken) heen. Reik bij hem thuis aan Bart Dura alsnog de versierselen uit die horen bij de Koninklijke Onderscheiding. Bart en zijn vrouw Helene hebben een vrolijk gezelschap uitgenodigd om bij het kersverse ridderschap stil te kunnen staan. Groet op weg naar binnen zijn tante Anne (“Ja sorry, ik kan niet blijven, ik ben jarig vandaag”). Onder anderen Barts twee kinderen, moeder en schoonvader zijn er ook. Net als Job Dura en Susi Zijderveld. Helene vertelt hoezeer geraakt Bart was toen hij in Rwanda mijn telefoontje kreeg met het bericht dat hij een Koninklijke Onderscheiding zou krijgen. Bart houdt na de uitreiking een korte toespraak en bedankt z’n familie en alle ondersteuners.

Ik weet zeker dat Bart het eerbetoon ziet als aanmoediging en het maatschappelijke werk dat hij doet met veel impact blijft voortzetten. Krijg na afloop van Bart het boek ‘De laatste havenbaron’, geschreven door Matthijs Dicke, overhandigd. De hoofdpersoon uit het boek – Jacques Schoufour – was net als zijn vader een inspiratiebron voor Bart.

Fiets, terug thuis, heen en weer naar de bloemist. Herstel op m’n balkon de volle glorie van de bloembak die ik vorig jaar als verjaardagskadootje kreeg van m’n dochter.

Fiets aan het begin van de avond samen met Simone naar de Dr. Lelykade. Gebruiken in Lemongrass het avondeten met Hubert en Ilse Bruls. Aangenaam gezelschap, en Joost Jonkman en zijn collega’s zorgen voor een prettige sfeer.

Wandel ook zondagochtend vroeg in de wijk. Vermaak me de rest van de dag vooral in de privésfeer. Wandelen ‘s middags langs het strand en heb veel leeswerk te doen.