Zaterdag en zondag 20 en 21 november

Heerlijk. Weekend. Ga in de loop van de ochtend naar het Nationaal Archief aan het Prins Willem-Alexanderhof. Ben iets aan de voege kant, dus drink met Tuti en Kevin (kabinetszaken) een kopje koffie bij de Douwe Egberts winkel in New Babylon.

Om precies half elf arriveert H.K.H. Prinses Beatrix bij het Nationaal Archief waar ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan een bijeenkomst plaatsvindt van de stichting Werkgroep Herkenning. De stichting zet zich sinds 1981 in voor hulp aan (klein)kinderen van (groot)ouders die in de Tweede Wereldoorlog de kant van de bezetter kozen. Een onderwerp dat vaak (en nog steeds) wordt verborgen of niet besproken, maar wel grote impact heeft op de levens van nakomelingen. Doe de Prinses samen met loco-Commissaris van de Koning, Willy de Zoete, in en -uitgeleide. Lenie Degen, plaatsvervangend voorzitter van de stichting Werkgroep Herkenning en gastvrouw van vandaag, begeleidt ons naar de Fruinzaal op de eerste verdieping. Na een woord van welkom en overhandiging van het allereerste exemplaar van het jubileumboek aan H.K.H. Prinses Beatrix volgt een aangrijpend fragment uit de muziektheatervoorstelling van ‘Graven’. Uitgevoerd door Greg Nottet en (op piano) Maxime Snaterse.

Ga na het plenaire gedeelte samen met loco De Zoete in gesprek met een zevental ‘donateurs’ van de stichting. De verschillende familiegeschiedenissen worden gedeeld en welke invloed dat had en nog steeds heeft, op ieders leven. Ben diep onder de indruk van de kracht van de (klein)kinderen van ‘foute’ (groot)ouders. Zeer de moeite waard.

Ga aan het begin van de middag aan het Kapelplein op bezoek bij Greetje Havermans. Greetje is de echtgenote van een van mijn ambtsvoorgangers, Ad Havermans. Hun dochter Susan is er ook. De COO van NS International bereidt ons een heerlijke lunch. Maak op een prettige en vrolijke manier (nader) kennis met Greetje en haar belevenissen in het Haagse.

Dan terug naar het Nationaal Archief. Reik in de volle plenaire zaal temidden van hetzelfde gezelschap als vanochtend plus de naaste familie van Jeanne Diele aan haar, na een korte toespraak, de versierselen uit die behoren bij een Koninklijke Onderscheiding. Zeer verdiend. De gedecoreerde – die vele jaren vrijwilligerswerk verricht – is blij verrast. Jeanne geeft regelmatig lezingen voor musea en organisaties die zich bezighouden met het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog. Vertelt kinderen en jongeren van nu over de oorlog van toen en pijnlijke persoonlijke ervaringen.

Krijg na afloop de fraaie publicatie ‘Ik zag de maan op een steeltje staan – 40 jaar stichting werkgroep Herkenning 1981-2021′ mee die vanochtend aan de Prinses werd uitgereikt. Heb telefonisch contact met de hoofdofficier van justitie, met de Haagse politiechef en met de algemeen directeur van de VNG. Bel m’n dochter in Houten. Vermaak me de rest van de zaterdag in de privé-sfeer. Ondertussen houden de politie en de directie veiligheid mij op de hoogte van de ontwikkelingen In Transvaal en de Schilderswijk.

Laat me ook zondagochtend informeren over de gebeurtenissen in Transvaal en Schilderswijk van gisterenavond en vannacht. Bel met de chauffeur van de ambulance die door een steen werd getroffen. Hij maakt het gelukkig goed. Gooi in verband met de actualiteit m’n agenda om. Moet helaas Riek Bakkers boekpresentatie afzeggen.

Ga ’s middags op bezoek. Wandel in en rond de Vaillantlaan. Gisterenavond waren daar enkele honderden jongeren op de been. Toen de groepjes zich samenvoegden en duidelijk werd dat zij uit waren op ongeregeldheden, heeft de politie snel en effectief opgetreden. Goed om zelf poolshoogte te nemen. Word opgewacht door teamchef van de politie Machteld, de wijkagenten Sharon en Michelle, de jongerenwerkers Younes en Achraf en ondernemer Atalay Celenk. Namens de gemeente zijn David (directie veiligheid), Hassan (stadsdeeldirecteur centrum) en Jan (woordvoerder) aanwezig.

Zie de flitspalen die gisteren zijn ontwricht. Maak een praatje met twee medewerkers van Karaca Home. Een van hen, zelf ook woonachtig in de Schilderswijk, vertelt me dat ze baalt van de ongeregeldheden. Ze heeft een baby’tje en heeft zich daarover zorgen gemaakt. Bezoek dan, onder enthousiaste leiding van Atalay, Ozdilek Home aan het Paletplein. Bewonder de winkel en hoor de ervaringen van de ondernemer. Loop met het gezelschap naar de Hobbemastraat, loop bij verschillende winkeliers naar binnen. Krijg van de slager van Slagerij Hobbema een enorme zak met dadels. Verplaatsen ons naar politiebureau Heemstraat. Ontmoet daar de bikers die vanavond weer een dienst draaien. Maak kennis met Barry, die de leiding heeft over deze club. Spreek mijn steun en bewondering uit voor het werk dat zij doen, vaak onder moeilijke omstandigheden. Wens ze veel succes voor de komende avond en bied ze de dadels aan die ik eerder vanmiddag cadeau kreeg.

Ambtgenoot Femke Halsema belt, bel zelf met m’n beide ouders in Edam. Weekend voorbij.