Zaterdag en zondag 21 en 22 januari

Als het me na enige inspanning is gelukt om de voordeur van m’n Fiatje te openen – het heeft gevroren vannacht – en het ijs van alle autoruiten is weggekrabd, rijd ik even voor half acht heen en weer naar Edam om aldaar gezellig met en bij m’n 89-jarige moeder een kopje koffie te drinken.

Ben, aan het eind van de ochtend en inmiddels terug in Den Haag, samen met de Chinese ambassadeur H.E. Tan Jian eregast bij de opening van de 19e editie van de landelijke viering van het Chinees Nieuwjaar in het fraai versierde Atrium van het Stadhuis. De voorzitter van het comité, Sujie Chi, ontvangt mij samen met LFCON-voorzitter (stichting Landelijke Federatie van Chinese Organisaties in Nederland) Chi, VNC-voorzitter (Vereniging Nederland China) Monique Knapen en de Haagse ondernemer Atom Zhou. De voltallige besturen van bijna alle in Nederland actieve Chinese verenigingen en organisaties zijn aanwezig. De opkomst is hoog. Het komend jaar is het jaar van het Konijn, krijg dan ook een beeldig pluche konijn voor mijn kleindochter. Na de traditionele ontwaakceremonie met de dansende draken houd ik een korte toespraak.

Neem afscheid en haast me naar Loosduinen om aldaar bij te dragen aan de opening van de tentoonstelling ‘Loosduinen 100 jaar bij Den Haag’ in het Loosduins Museum. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de leden van ‘Commissie 5’ (de Commissie Loosduinen). Loop goede bekende Fred Zuiderwijk tegen het lijf. Hij interviewt mij voor TV West. Wandel langs de molen de Korenaer samen met alle vrijwilligers en genodigden naar het museum. In haar eerste week als stadsdeeldirecteur is ook Corinne den Heijer aanwezig. Pjer Wijsman hangt mij de ambtsketen van de laatste burgemeester van Loosduinen, Hendrik Willem Hovy, om. Deze ambtsketen hang ik waar die hoort te rusten, op de schouders van het borstbeeld van ambtsvoorganger Hovy. Heb een geschenk voor het museum meegenomen: een reproductie van de oorkonde van de Hooge Raad van Adel uit 1816, met het besluit om Loosduinen een gemeentewapen toe te kennen. Deze krijgt dankzij Ary André een mooi plekje in het museum. Pjer heeft ook een cadeautje voor mij en het museum: een goudkleurige munt ter ere van 100 jaar Loosduinen. Deze krijgt een plek op mijn werkkamer in het Stadhuis.

Op verzoek van de landelijk voorzitter van de JOVD, Michiel Suijker, draag ik ’s middags aan het Lange Voorhout op het Algemeen secretariaat bij aan een cursusdag voor potentiële leden van de Provinciale Staten. Leuk om te doen. Krijg na afloop van Vincent, Juliëtte, David, Tim, Nick, Durk, Mark en Martijn het spiksplinternieuwe boek ‘De winst van eerlijk delen‘ van Lilian Marijnissen cadeau.

Gebruik ’s avonds samen met Simone het avondeten met Marcel en Ansje van Aelst in restaurant Sazanka van het Amsterdamse Hotel Okura aan de Ferdinand Bolstraat. Nuttig en aangenaam.

Ga in de loop van de zondagochtend richting het voetbalstadion van ADO Den Haag. Bekijk samen met een aantal bewoners uit Escamp en Haagse Hout – Ayman, Soufiane, Jamal Aoulad, Jan, Willem, Sharon, Benito, Oussama, Sebastiaan, Dorine, Sarah, Nesim, Dimitri en de stadsdeeldirecteuren Debora en Harm, die ik uit waardering voor hun inzet voor onze stad heb uitgenodigd – de wedstrijd ADO Den Haag – Jong FC Utrecht (1-1). Leuke wedstrijd, plezierig gezelschap. Het is alleen erg koud op de tribune.

Beleef voor het overige een rustige zondag. Veel leeswerk. Dat wel.
Bel ’s avonds met mijn zoon.