Zaterdag en zondag 22 en 23 april

Ochtendwandel in alle vroegte heen en weer naar het Vredespaleis dat vanochtend door nevelen is omhuld. Doe de was en de strijk, bel met directeur Veiligheid Hans van der Vet en met Commissaris van de Koning Jaap Smit en begin aan de inhoud van de loodgieterstas.

M’n dochter belt gezellig uit Houten. Ze is met haar gezin terug in Nederland na ruim twee weken vakantie (een cruise in het Middellandse Zeegebied). Ook kleindochter Florien (zij vierde haar eerste verjaardag op zee) beviel het geweldig.

Reis aan het eind van de ochtend samen met Simone naar Amsterdam. Woon in het ‘Groote museum’ bij Artis aan de Plantage Kerklaan een lunchbijeenkomst bij van Jannet en Cor van Zadelhoff. Met zo’n 250 andere gasten staat onder andere Brigitte Kaandorp stil bij Cors 85e verjaardag.

Haast me terug naar Den Haag. Woon op uitnodiging van Commissaris van de Koning Arno Brok (Friesland) in een bomvolle Grote Kerk een ontvangst bij ter gelegenheid van de investituur 2023 van de Ridderorde van het Heilig Graf van Jeruzalem.

De rooms-katholieke orde stamt uit de 12e eeuw en heeft als doel het ondersteunen en helpen van geestelijke, charitatieve, culturele en sociale werken en instellingen van de Katholieke Kerk in het Heilige Land. De Orde kent in Nederland zo’n 360 leden. Vandaag treden 25 personen toe tot Orde, waaronder de Haagse Willem Jan Hoogsteder. Arno, sinds 2020 voorzitter van de commissie van de Investituur, doet ons in- en uitgeleide. Ontmoet ook bij deze gelegenheid veel goede bekenden, bijvoorbeeld Guy en Erik Kerpen en Corrie Krapels-Klapwijk.

Corrie’s echtgenoot Jan, de landscommandeur voor Nederland, verwelkomt me allerhartelijkst (“De kleur van onze houtjes zijn net even anders, zal ik maar zeggen”) en biedt me een boek over de ridderorde aan. Wens de aanwezigen alle goeds toe en neem het kloeke boek (‘Nederlandse ridders en edelvrouwen – Getuigen van het Lege Graf‘, 440 bladzijden dik) met plezier in ontvangst.

Stap aan het begin van de avond terug thuis op de fiets en doe een paar boodschappen in de Keizerstraat.

Loop zondagochtend in een stralend zonnetje dezelfde route als gisterochtend vroeg. Woon aan het begin van middag op uitnodiging van Walter Drenth en Richard Jonker (respectievelijk managing director en directeur theaters Nederland van Stage Entertainment) de wereldpremière van Disney’s musical AIDA bij. Plaats van handeling is het Circustheater aan het Circusplein op Scheveningen. Bij aankomst schijnt de zon, na afloop regent het. Het is een gezellige happening met talloze musicalfans uit heden en verleden. Inge Bloemen doet charmant in- en uitgeleide. En de voorstelling? Een aanrader. Echt top.