Zaterdag en zondag 23 en 24 oktober

Fiets zaterdag aan het eind van de ochtend naar het Centraal Station. Reis naar Utrecht. Gebruik met m’n daar woonachtige zoon de lunch bij Sirtaki aan de Servetstraat. Wandelen aansluitend naar de Rembrandtbioscoop aan de Oudegracht. Genieten tot aan het begin van de avond van James Bond (No time to die). Een lange zit. Maar een aanrader en een mooie (familie)traditie om daar samen naar te kijken. Handel tussen de bedrijven door een telefoontje af van Commissaris van de Koning Jaap Smit. Dat vergt enig aansluitend telefonisch en emailverkeer. Neem afscheid van m’n zoon en reis met de trein en de fiets terug naar huis in Den Haag. Aldaar volgt via MS-teams een ingelast overleg met eerdergenoemde Commissaris en de burgemeesters van Dordrecht, Rotterdam, Leiden en Schiedam over een actualiteit. Bel na afloop met gemeentesecretaris Ilma Merx en wethouder Arjen Kapteijns. Simone is er. Gezellig.

Woon in de loop van de zondagochtend de jubileumbijeenkomst bij van de IMC Weekendschool in de Campus Wijnhaven aan de Turfmarkt van de Universiteit Leiden. De Stichting IMC Weekendschool is in 1998 begonnen met de eerste vestiging in Amsterdam Zuidoost en inmiddels uitgegroeid tot 10 vestigingen door het hele land, waaronder in Den Haag. Op de weekendschool ontmoeten jongeren in de leeftijd van 10 tot 14 jaar iedere zondag bevlogen professionals (vrijwilligers), die gepassioneerd vertellen over hun vakgebied. Samen gaan ze aan de slag met het échte werk, in de klas, maar ook op excursie naar bijvoorbeeld de rechtbank, het ziekenhuis, een krantenredactie of bouwplaats. Door deze lessen verruimen ze hun maatschappelijke blikveld, ontdekken ze waar hun talenten en interesses liggen en verbeteren ze vaardigheden zoals samenwerken en onderzoeken. Zo bereiden de jongeren zich spelenderwijs voor op de belangrijkste stap na hun schoolbestaan: het maken van gemotiveerde keuzes voor de toekomst.

Esther Lunshof, locatiemanager van de IMC Weekendschool in Den Haag en alumna Loubna Mounir verwelkomen me bij binnenkomst. Begroet in het auditorium, waar het plenaire programma plaats vindt, Heleen Terwijn, oprichtster van de IMC Weekendschool en Sigrid Kaag. Sigrid is net als ik een enorme fan van de weekendschool. Lamyea en Vinay – alumni van de IMC Weekendschool – presenteren het plenaire programma.

Spreek net als Heleen (‘Op school leer je voor later, op de weekendschool leren we nu wat later is’) de (oud)leerlingen, alumni, vrijwilligers, (gast)docenten, ouders en sponsoren toe. Dank alle vrijwilligers en sponsoren voor hun steun en zeg tegen de (oud)leerlingen: ‘houd vol en zet ‘m op’. Neem afscheid, zwaai naar oud-collega Liesbeth Julius en krijg een flesje Tunesische olijfolie kado van de Olijven zusjes. Aardig.

Maak ’s middags, terug thuis, een wandeling langs het strand van Scheveningen. Het weer nodigt daar echt toe uit. M’n dochter belt. Bel zelf met m’n ouders en met de algemeen directeur van de VNG Leonard Geluk. Weekend voorbij.