Zaterdag en zondag 24 en 25 april

Ga zaterdag in alle vroegte aan de wandel. Ga in de loop van de ochtend op bezoek bij V&V Slijterij aan de Oudemansstraat in Laak. Buiten is feestelijke aankleding te zien. De zaak bestaat 50 jaar. Al die jaren vormt de winkel een vertrouwde plek voor buurtbewoners. Wens de jubilerende eigenaren Ellen en Marcel Verwoerd van harte geluk. Krijg een echt ‘Haags bakkie’. Half vol dus. Ondertussen vertellen ze over de verrassingen die hun dochter Marissa en vriendin Fransien gisteren voor het jubileum van de zaak voor hen hebben georganiseerd en over wat er de loop der jaren is veranderd in het slijtersvak. Medewerker Ria is al 36 jaar in de winkel actief. ‘Ik werd ooit voor zes weken aangenomen, maar ben gebleven’ vertelt ze lachend.

Meteen door naar het HagaZiekenhuis. Directievoorzitter Carla van de Wiel en communicatiemedewerker Marcel Hoogland verwelkomen me bij de ingang. Een ‘calamiteit’ is aankomend bij de Spoedeisende Hulp (SEH), dus die slaan we over. Gaan met de lift naar de zevende verdieping waar zich de Covid-afdeling bevindt. Verpleegkundigen Cock, Karin en Lous vertellen mij over hun werkzaamheden en hoe ze het de afgelopen veertien maanden samen met alle collega’s hebben kunnen volhouden. Chapeau. Bezoeken de Intensive Care-afdeling (IC). Spreek met verpleegkundige Suzanne en intensivist Sakir over de huidige situatie en de daarmee samenhangende druk. Aan het eind van het bezoek kunnen we toch langs bij de SEH. Maak kennis met SEH-arts Lars en SEH-verpleegkundige Laura. Zij vertellen over hun werkzaamheden en de situaties waar zij tegen aanlopen. De patiënt die vanochtend binnenkwam is inmiddels stabiel. Lars en Laura kunnen het ook privé goed met elkaar vinden. Erg goed zelfs. Dit geheel terzijde. Neem afscheid, dank iedereen die ik heb gesproken en uit opnieuw mijn enorme bewondering voor alle zorgmedewerkers. Ook al is er – met het deels openen van de terrassen en winkels – vanaf komende woensdag een lichtpuntje aan de horizon te zien, de druk op de zorg blijft fors. Juist daarom blijft het belangrijk dat iedereen zich zoveel mogelijk aan de maatregelen blijft houden. Houd vol.

Fiets ‘s middags een grote bos oranje rozen in huis. Kan dit jaar op Koningsdag niet vlaggen helaas. Heb dus toch iets van ‘oranje’ in huis de komende dagen.

Heb aan het eind van de middag via MS Teams een extra vergadering van de lokale driehoek. Avondeet gezellig met Simone en haar visite.

Begin de zondag met een ochtendwandeling in de wijk. Vermaak me met de stukken uit de stadhuistassen en een enkele huishoudelijke klus. Bel in de loop van de ochtend met ambtgenoot John Jorritsma (Eindhoven). ‘s Middags belt ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam). In de loop van de dag trekt de bewolking weg en wordt het zowaar een zonnige zondag.