Zaterdag en zondag 24 en 25 december

Ga even voor zevenen op stap. Kerstinkopen doen. Oftewel een paar bestellingen ophalen. Begin bij slager Peter Jan van den Broek aan de Obrechtstraat. De slager zelve, zijn zoon en twee dochters (“Ja, ik heb nog een dochter en zoon, maar die zijn als leraar en ambulant aan de slag”) zijn al druk al het werk. De winkel ziet er fraai uit. Ben iets te vroeg voor bakker Roodenrijs aan de Badhuisstraat. Wandel daarom eerst naar de Keizerstraat om bij een bekende supermarkt nog een paar ‘vergeten’ dingetjes op te halen. Het is er stil. “We zijn om zeven uur begonnen, ik draai een korte dienst tot tien uur”, vertelt de mevrouw aan de kassa. Even later vragen haar collega’s Destiny en Mariska ‘Bent u de …?’ en of ze met me op de foto mogen. Natuurlijk. Loop dan terug naar de bakker voor het brood en alles wat ermee samenhangt (duivekater, Moskovische tulband en een kerststol en zo). Visboer Simonis aan de Visafslagweg is in alle vroegte m’n laatste bestemming. Daar is het tegen achten echt al druk. De bestelling wordt vers klaargemaakt. Moet even wachten op de zure bommen (“Edam ligt in de buurt van Amsterdam en daar houden ze van zure bommen bij de zoute haring”). Niet getreurd, krijg een heerlijk vers kopje koffie aangeboden. Bij het naar buiten lopen roept een vriendelijke meneer in een feestelijk groengeel shirt gehuld tegen me: “U heeft gisteravond een lekker potje gezongen zag ik op televisie. Komt u ook een keer bij ADO zingen?”. Geestig.

Vermaak me de rest van de dag met de inhoud van de loodgieterstassen. Ga in de loop van de middag samen met Simone richting Haarlem. Daar wonen haar ouders en twee zussen met hun gezinnen. Vieren er kerstavond. Eten zuurkool. Worden als altijd zeer gastvrij ontvangen.

Zondag is het eerste kerstdag. M’n moeder, broer Koos, m’n zoon en m’n dochter en haar partner en kleindochter Florien komen gezellig lunchen. Erg leuk. Nemen aan het eind van de middag vrolijk afscheid.

Breng aan het begin van de avond een bezoek aan de Grote Kerk. Doe dat op uitnodiging van Kees Jan Rietveld die ik begin december in Rotterdam heb ontmoet. In de kerk organiseert de stichting Iris Hond Foundation een heus kerstdiner voor daklozen en mensen met een kleine beurs. Het Johan de Witt college en andere sponsoren droegen financieel bij. Big Green Egg verzorgt de catering. Begroet Kees Jan en Iris.


Draag bij aan het uitserveren van de soep en maak aan tafel kennis met een aantal gasten. Krijg tenslotte een rondleiding door Lenneke.


Bekijk de locatie buiten waar de (voor-)bereiders van de maaltijden hard aan het werk zijn en spreek met de mevrouw van de kledinguitgifteplek. “De mensen zijn allemaal dolblij met hun kledingpakket.”

Ga aansluitend langs bij Zarautz aan de Prins Willemstraat. Uitbater Harry organiseert voor de achttiende keer een (gratis) diner voor ruim zestig eenzame ouderen uit Scheveningen. De zaak zit bomvol. Wens iedereen vrolijke dagen en een veilige jaarwisseling. Complimenteer in de keuken de koks en ga buiten op de foto met de vrijwilligers. Wandel naar huis.

Beluister, terug thuis, alsnog de kersttoespraak van Z.M. de Koning en kijk (voor de zoveelste keer) naar de film Love Actually. Genieten aansluitend van een documentaire van Diana Sawyer over dezelfde film maar dan 20 jaar later.