Zaterdag en zondag 24 en 25 oktober

Ochtendwandel zaterdag in de wijk. Werk aan de stukken uit de tassen van het Stadhuis. Ondertussen allerlei telefonisch verkeer met Waldo de Boer (politie), Annette de Boer (DPG) en met woordvoerder Jolanda Polderman. Vandaag bestaan de Verenigde Naties 75 jaar. Een belangrijke mijlpaal. Ook voor Den Haag, de internationale stad van vrede en recht én VN-stad. Juist in deze ingewikkelde tijd van pandemie (een wereldwijde epidemie) is het waardevol stil te staan bij het belang van internationale samenwerking. Neem aan het eind van de middag, samen met minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok en gastheer Abdulqawi Yusuf (president van het Internationaal Gerechtshof) deel aan een online event (‘Shaping our future together’) dat wordt gestreamd vanuit de Great Hall of Justice in het Vredespaleis. Wesley Toelen (kabinetszaken) vergezelt me.

Er zijn toespraken en er is live en online een debatronde. Leerlingen van onder andere het ROC Mondriaan, de Haagse Hogeschool en Universiteit Leiden overhandigen het ‘Hague Manifesto’ aan president Yusuf.

Dit manifest is het eindresultaat van een dialoog tussen jongeren over de toekomst van de VN en daarmee ook over hun eigen toekomst. De jongeren zijn begeleid door professor Alanna O’Malley. Zij bekleedt de Jozias van Aartsen-leerstoel United Nations Studies in Peace and Justice van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Leiden. Harpiste Lavinia Meijer en Haagse Vrijheidsambassadeur Leila Prnjavorac voeren één van de 75 #unitedmusic75 interpretaties van de Hymne des Nations op. Spreek ook zelf de aanwezigen toe en zet na afloop met een druk op een grote knop om precies zeven uur het Vredespaleis in het VN blauw.

Heb ondertussen (telefonisch) contact met AC (algemeen commandant) Waldo van de politie in verband met een demonstratie op het Malieveld.

Maak ook zondag mijn ochtendwandeling. De wintertijd is ingegaan. Iedereen heeft dus een uurtje langer. Lees en schrijf. Fiets een paar boodschappen in huis. Weekend voorbij.  Drukke week wacht.