Zaterdag en zondag 25 en 26 juni

Goed geslapen. Heb om half acht precies een werkontbijt met Jessie en Martin. Nemen de laatste logistieke dingetjes van het programma van vandaag door. Gaan in de hitte aan de wandel richting de locatie waar de Summit van het Global Parliament of Mayors (GPM) plaatsvindt. Dat is in het congrescentrum in het Sileziëmuseum aan Dobrowolskiego op de plek van een voormalige steenkolenmijn. De schachttoren is nog te zien.

Het congrescentrum telt vier verdiepingen naar beneden. Ziet er strak uit. Fraai gerestaureerd.

Katowice is de hoofdstad van de provincie Silezië in het zuiden van Polen. Katowice groeide snel tijdens de industriële revolutie door de mijnbouw in de omgeving. Na de tweedewereldoorlog kende Katowice veel zware industrie. Inmiddels heeft de stad een moderne economie en is gericht op transport en cultuur. Op een bevolking van 290.000 inwoners telt Katowice zo’n 80.000 studenten.

GPM-voorzitter Peter Kurz (burgemeester van Mannheim) verwelkomt ons met een korte toespraak. Gastheer Marcin doet datzelfde. Daarna is het de beurt aan mijn ambtgenoot Leoluca Orlando (Palermo) die als juryvoorzitter de jaarlijkse Dr. Benjamin Barber Global Cities Award uitreikt. Dit jaar gaat de award symbolisch naar alle burgemeesters van Oekraïne. Algemeen directeur Oleksandr Slobozhan van de Oekraïense vereniging van gemeenten (AUC) neemt de prijs in ontvangst. Begroet inmiddels Maimunah Mohd Sharif, directeur van UN Habitat en organisator van de elfde editie van het World Urban Forum. Maimuna spreekt ons toe (‘The four c’s: Covid 19, Climate change, Conflicts and Capital crisis’) net als – online – Lamia Kamal Chaoui (directeur van het Centre for Entrepreneurship van de OECD).De plenaire opening van de summit (‘Transforming Together: How Cities Must Lead Democratic, Inclusive, and Innovative Global Change’) begint om negen uur. Begroet een aantal bekenden. Maak onder andere kennis met gastheer-burgemeester Marcin Krupa (Katowice), Cemil Arslan en Burcuhan Şener, secretaris-generaal en directeur internationale betrekkingen van Marmar Municipalities Union en met m’n Oegandese ambtgenoten Emmanuel Serunjoji (Kawempe) en Mberaze Zacchy Mawula (Lubaga).

Na de openingsceremonie vinden verspreid over de dag drie plenaire paneldebatten plaats. Neem zelf actief deel aan het eerste paneldebat met als thema ‘welcoming migrants’. Soo-Jin Kim (‘Head of the Urban Policies and Reviews Unit’ van de OECD) treedt op als moderator. Zit in het panel samen met m’n ambtgenoten Leoluca Orlando (Palermo), Manuel de Araújo (Quelimane, Mozambique) en Naseer Ahmad Lilizai (Pul-i-Alam, Afghanistan) en met de loco-burgemeesters Mazur Jakub (Wroclaw) en Clare Hart (Montpellier) (citeert Gael Garcia Bernal: ‘Migration is as natural as breathing, as eating, as sleeping. It is part of life, part of nature’). Tenslotte spreekt Christina Pope (Director Welcoming International Alliance and Welcoming Refugees) enkele slotwoorden uit. Na een korte pauze voor de lunch, staat de gehele zaterdagmiddag in het teken van het tweede en derde plenaire paneldebat, over ‘social infrastructure’ en over ‘democratic processes’. Zeer de moeite waard allemaal. Heb tussen de bedrijven door bilaterale overleggen met GPM-voorzitter Peter Kurz en de voorzitter van de GPM-adviesraad Ivo Daalder. Een bilateraal overleg met mijn voormalige ambtgenoot Mauricio Rodas (Quito) volgt. Mauricio is inmiddels ‘visiting scholar’ aan de universiteit van Pennsylvania.

Gebruik aan het begin van de avond samen met Jessie en Martrin een versnapering op het hippe terras van Todojutra aan ulica Mariacka. Er wordt volop geflaneerd langs de terrassen en er is een fraai uitzicht op de kerk van St. Mary’s.

Wandelen in de loop van de avond naar jazzclub Hipnoza aan Plac Sejmu Śląskiego waar een buffet voor de congresdeelnemers is georganiseerd. Maak aan tafel kennis met de Belgische ambassadeur Z.E. Luc Jacobs. Leg langs digitale weg contact met onze ambassadeur H.E. Daphne Bergsma (zij komt later deze week naar het World Urban Forum). Maak het niet laat. Wandel op tijd terug naar het hotel en ga vrijwel meteen naar bed.

Gebruik zondagochtend vroeg het hotelontbijt. Pak m’n koffer in (reis in de loop van de middag terug naar Nederland). Begin mijn programma vandaag met een ontmoeting met de Zuidkoreaanse ambassadeur ‘international relations’ Hyungjong John Lee en zijn team (Lee Hyang Woo en Jeon Dae Young). De ervaren topdiplomaat is eigenlijk ambassadeur van de stad Daejeon waar 10-14 oktober het driejaarlijkse wereldcongres van de UCLG plaatsvindt. De voorbereidingen zijn in volle gang. Wens hem veel succes met de organisatie verder.

Begeef me in de loop van de ochtend naar het International Congress Centre daar vinden vandaag de UCLG ‘events’ ter voorbereiding op het World Urban Forum (WUF) plaats. Zo faciliteert UCLG the Global Taskforce of Local and Regional Governments. In dat kader vindt een bijeenkomst van de World Assembly of Local and Regional Governments plaats en zijn er rondetafelgesprekken voor en met ‘Local and Regional Governments’. Bij het enorme congrescentrum aangekomen  (er worden tijdens het WUF 20.000 deelnemers uit 160 landen verwacht)  moeten we door de security. Vervolgens kost het enige moeite om onze registratie te verkrijgen. Het ziet er fraai uit allemaal. Talloze stands, grote en kleinere zalen, vergaderplekken en van alles via tenten aan elkaar verbonden. Heb bilateraal overleg met ambtgenoot Carola Gunnarsson (Sala, Zweden) en in de stand van de UCLG met secretaris-generaal Emilia Saiz.

Draag in de loop van de middag bij aan de openingsceremonie van the World Assembly. Begroet wethouder Jeroen Diepemaat (Enschede) en Irene Oostveen, senior-project-manager bij VNG International. Maak op haar verzoek kennis met m’n ambtgenoten Carlos Maya (Pereira, Colombia) en Sam Pyne (Kumasi, Ghana). Beiden zijn partners van VNG-International in het ‘Governance of Inclusive Green Growth in Cities‘ programma.

Spreek in een grote warme tent (roundtableroom one) na secretaris-generaal Emilia Saiz en UN-Habitat directeur Maimuna Mohd Sharif enkele welkomstwoorden uit.

Neem afscheid, ga nog even op de foto met Naw Htee Ku Paw (DEALS programme expert), Yin Yin Min (Gender and Social Expert) en met Anne-Marie Schreven (Governance expert) alle drie werkzaam voor een project van VNG International in Myanmar.

Race met Martin en Jessie richting de luchthaven van Krakau. Ook hier eindeloze rijen en niet zulke vriendelijke medewerkers achter de balie. Vlieg iets verlaat even door zessen in een Embraer 190 (Cityhopper) met vlucht KL1996 terug naar Nederland. Neem afscheid van Jessie en Martin. Reis op Schiphol aangekomen door naar het Westfriese Hoorn. Morgen begint daar het jaarcongres van de VNG. Vandaar. Check in bij hotel Hoorn aan de Westfriese Parkweg, krijg een kamertje op de veertiende verdieping, geniet van de zonsondergang, bel met m’n moeder in Edam en ga naar bed. Het is mooi geweest