Zaterdag en zondag 26 en 27 februari

Begeef me zaterdag na een bezoek aan de kapper in de loop van de ochtend richting het Lange Voorhout. In de Kloosterkerk vindt de herdenkingsbijeenkomst 80 jaar Slag in de Javazee plaats. De Slag in de Javazee vond plaats op 27 en 28 februari 1942. Een geallieerd eskader onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman probeerde de Japanse invasievloot voor de kust van Java te vernietigen. Het geallieerd eskader bestond uit veertien Nederlandse, Australische, Britse en Amerikaanse schepen. De Japanse strijdkrachten hadden negentien schepen tot hun beschikking. De geallieerden waren niet opgewassen tegen de vuurkracht en bewapening (waaronder zwaardere kanonnen en vliegtuigen) van de Japanse schepen. Na de slag stond de Japanse invasievloot niets meer in de weg om een aanval op Nederlands-Indië uit te voeren. Tot 1959 was het ministerie van Marine (daarna opgegaan in het ministerie van Defensie) gevestigd aan het Lange Voorhout. Destijds kwamen de medewerkers en hun familie regelmatig in de Kloosterkerk bijeen om hun geloof te belijden. Vandaar dat destijds in de Kloosterkerk de scheepsbel van de Hr. Ms. De Ruyter als gedenkteken is geplaatst. H.K.H. Prinses Beatrix woont de herdenking bij. Doe haar samen met Commissaris van de Koning Jaap Smit in- en uitgeleide. Zit op de voorste rij naast de Indonesische Ambassadeur H.E. Bapak Mayerfas en CDS generaal Onno Eichelsheim. Vice-admiraal René Tas en kleindochter Louise Doorman houden prachtige toespraken. Een bijzondere bijeenkomst waar de verhalen van de nabestaanden, juist dezer dagen waarin vrede en vrijheid opnieuw niet vanzelfsprekend blijken, (extra) indruk maken.

Ga ’s middags naar het Bankaplein. Zeg Pamela en Matthieu van groentekiosk ‘By Pam’ gedag en drink, heerlijk in de voorjaarszon, samen met Kevin (kabinetszaken) een kopje koffie buiten op het terras van het vernieuwde café Banka. Loop vervolgens door de Bankastraat naar De Exotenhof waar de ‘groentebroers’ Dirk en Koos Starkenburg na veertig jaar de zaak overdragen aan groenteboer Esram. Draag op uitnodiging van Bert Bos (voorzitter van ondernemersclub Archipel) bij aan het uitzwaaien van de broers samen met een groot aantal buurtbewoners en collega’s. Voor de broers gaan er nieuwe deuren open, want ze volgen hun passie en gaan paneeldeuren maken onder de naam ‘www.deurmaten.nl‘ Een gezellige happening met zang en gitaarspel van buurtgenoot Bert. Wens de heren veel succes.

Vertrek richting de Koninginnegracht voor een bezoek aan Huijer Evening dress. Meteen door naar huis. Daar wachten twee flink gevulde loodgieterstassen. Bel met m’n ouders en met kamerbewaarder Marcel die gelukkig goed blijkt te zijn hersteld van een operatie die verband hield met het verwijderen van galstenen.

 

Woon aan het begin van de avond in Wassenaar op uitnodiging van het hoofdbestuur van de JOVD in kasteel De Wittenburg in Wassenaar de jaarlijkse diesbijeenkomst bij. Landelijk voorzitter Daphne Lodder doet me in- en uitgeleide. Zit vrolijk aan tafel met Nick, Irene, Xander, Tommy, Lotte, Celine en (goede bekende) Juliëtte van Gilse. Wens de aanwezigen van harte geluk met de 73e verjaardag en besteed tijdens een korte toespraak aandacht aan de (internationale) actualiteit, de betekenis van jongerenorganisaties, de komende gemeenteraadsverkiezingen en de penibele (financiële) situatie van de 345 gemeenten.

Maak zondagochtend vroeg een wandeling in de wijk. Even na zevenen belt Camille van de brandweer. Hij informeert mij over een brand bij de voormalige tramremise. Zet de werkzaamheden aan de inhoud van de loodgieterstassen voort. Politiechef Paul van Musscher belt in verband met de actualiteit. Woon ’s middags op uitnodiging van Walter Drenth (managing director Stage Entertainment) in theater Orpheus aan het Churchillplein in Apeldoorn de première bij van de musical ‘Hij gelooft in mij – de André Hazes musical’. Een aanrader. Zeer van genoten.