Zaterdag en zondag 26 en 27 juni

Wandel in alle vroegte in de klamme miezer heen en weer naar de boulevard van Scheveningen. Kom doorweekt maar voldaan thuis. Stap na een heerlijke douche op de fiets. Haal bij Carolien van het SapLab aan de Denneweg m’n sapjes en wip aan bij de nabijgelegen fietsenhandel Van Rijn aan de Hooistraat. Begin, terug thuis, aan de was en de strijk. Bel met m’n vader en moeder in Edam.

Ga aan het eind van de ochtend naar hotel Hilton aan de Zeestraat. Maak er kennis met general manager Ilio Rodoni en salesmanager Freek Jonkman. Buiten staan tien lopers en tien begeleiders opgesteld die deelnemen aan de HomeRun ten bate van het Ronald McDonald kinderfonds. Begroet Karlien Weerdenburg, directeur van het Haagse Ronald McDonald huis. Spreek de aanwezigen toe, wens iedereen veel succes en los het startschot.

Meteen door naar de Koninklijke Schouwburg waar de openingsceremonie van de jaarlijkse Veteranendag plaatsvindt. Doe, samen met Commissaris van de Koning Jaap Smit, Z.M. de Koning in- en uitgeleide. Er zijn bijzondere verhalen van vier veteranen en er is speciaal gearrangeerde muziek, gespeeld door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Stef Bos en Claudia de Breij treden op. Zeer de moeite waard. Het programma was rechtstreeks te zien bij de NOS.

Foto’s: Will Looijestijn

Na het verlaten van de Koninklijke Schouwburg spreekt een meneer Wim mij aan in de Hoge Nieuwstraat en vraagt om een foto. Nemen snel een kiekje. Kleed me, terug thuis, even om. Heb onderweg telefonisch overleg met directeur Veiligheid Hans van der Vet. Ga dan door naar Franklin aan de Laan van Meerdervoort/hoek Valkenbosplein. Praat achtereenvolgens bij over (bijna) één jaar burgemeesterschap Den Haag met Herman Rosenberg (Den Haag Centraal), Lex de Jonge en Bart Lelieveld (AD Haagse Courant) en met Maarten Brakema (Omroep West). Bij Herman legt fotograaf Eveline van Egdom één en ander vast. Bij Lex en Bart doet Frank Jansen dat.

Ben aan het eind van de middag thuis. Duik in de stukken uit de volle loodgieterstassen van het Stadhuis. Zie flarden van de beelden van de kwartfinales op het EK-voetbal en de dramatische valpartij tijdens de eerste etappe van de 108e editie van de Tour de France.

Ga ook zondagochtend vroeg lang aan de wandel. Voor de eerste keer doe ik dat in korte broek. Dit geheel terzijde. Heb om elf uur een ingelaste vergadering van de driehoek in verband met de actualiteit. Vermaak me overigens met veel leeswerk en de sport op de televisie (tweede etappe Tour de France – Matthieu van der Poel wint etappe en gele trui, Formule 1 in Oostenrijk – Max Verstappen wint en helaas de nederlaag van het Nederlands elftal tegen Tsjechië (0-2). Het was een warme zonnige dag. De verkoeling begint ‘s avonds met een fikse onweersbui