Zaterdag en zondag 26 en 27 maart

Bezoek zaterdag in de loop van de ochtend Madurodam. Hier organiseert de kindercorrespondent Tako Rietveld in samenwerking met het Vfonds een Oekraïne-dag voor de jeugd. Zo’n 100 Oekraïense en Nederlandse kinderen uit het hele land zijn naar Madurodam gekomen. Henriëtte, mijn jeugdige ambtgenoot (burgemeester van Madurodam) begroet me bij aankomst. Drink een kopje koffie en ga dan, in een warme bomvolle zaal, in gesprek met de kinderen. Taco leidt het geheel. Hij krijgt hulp van een tolk en van Isabelle, een van de Nederlandse kinderen, wiens moeder uit Oekraïne komt. Vraag de kinderen wat ze missen in Nederland en welke hobby’s ze hebben. Ze blijken sportief en muzikaal te zijn, ze doen aan basketbal, voetbal of volleybal, anderen spelen gitaar, drums en piano, en hopen dit in Nederland voort te kunnen zetten. De dag staat behalve in het teken van kennis maken met elkaar, ook in het teken van kennis maken met Nederland. Dan mogen stroopwafels natuurlijk niet ontbreken. Help zelf een handje bij de bereiding van deze oer-Hollandse lekkernij. Maak buiten met Maria en Noor een afdruk van onze handen in blauw en geel – de kleuren van de Oekraïense vlag. Sta na afloop een reporter van het AD te woord. Mooi initiatief.

Foto’s: Tycho Muller

Fiets aan het begin van de middag heen en weer naar de Dibbetstraat voor enig werk aan de voeten. Duik de rest van de middag in de stukken uit de loodgieterstassen van het Stadhuis. Fiets ’s avonds samen met Simone richting de Maliestraat. Geniet in Bistrot Deux la Place van het avondeten, een verjaardagskadootje van Marie-Louise, Steven, Marianne en Niek. Er is een pianist en patron Marc Cruellas zelve zingt. Franse chansons. Het kan niet op. Vrolijke avond.

Maak zondagochtend een wandeling in de wijk. Het is nog donker, de zomertijd is begonnen. Bereid een lekker ontbijtje met verse broodjes en een eitje. Een rustige zondag ligt voor me. Breng aan het eind van de middag een bezoek aan de tentoonstelling. ‘Misschien valt er wat te lachen – terugblikken op Peter van Straaten’ in het Amsterdamse Allard Piersonmuseum aan de Oude Turfmarkt. Een aanrader.