Zaterdag en zondag 26 en 27 oktober

Begin vanochtend vroeg met de was en de strijk. Stap tegen achten op de fiets. Ga sluip-door-kruip-door richting de Keizerstraat. Doe er een paar boodschappen voor het weekend. Zing de partner van m’n dochter (online) toe in verband met zijn verjaardag. “Gekke opa” is het commentaar van kleindochter Florien. Zet het werken aan de inhoud van de stadhuistassen voort. Buiten schijnt het zonnetje en de temperatuur is heerlijk. Aan het begin van de middag belt wethouder Robert Barker in verband met een actualiteit.

Begin rond een uur of twee met mijn middag- en avondprogramma. Breng eerst in het Benoordenhout in het Joods woonzorgcentrum Mr. L.E. Visserhuis aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan mijn gelukwensen over aan Rien en Janine Marseille-Smit in verband met hun 70-jarig huwelijk.

Zij leerden elkaar ooit kennen tijdens zijn studie medicijnen en waren zeven jaar verloofd. Rien had een huisartsenpraktijk in de Schilderswijk waar Janine hem als doktersassistente bijstond, nadat zij als doktersassistente bij de kraamafdeling in het ziekenhuis Zuidwal had gewerkt. Ze gingen als gezin heel vaak in Holten op vakantie. De beide dochters zijn er gaan wonen. Met z’n allen zingen we onder gitaarbegeleiding op verschillende wijsjes met zelfgemaakte teksten het jubilerende echtpaar toe. Leuk.

Woonzorgcentrum De Thuishaven in de Neptunusstraat op Scheveningen is de tweede bestemming vanmiddag. Wens Sibilla van der Loo-Krosch van harte geluk met haar 100e verjaardag.

Sibilla, van Duitse komaf (Neuss), was ooit getrouwd met een Friese kunstschilder. Hij inspireerde haar dusdanig dat zij beeldhouwkunst is gaan studeren. Na haar scheiding werd zij als alleenstaande moeder dankzij haar doorzettingsvermogen een ambitieuze, zelfstandige en ondernemende beeldhouwster. Er zijn in Nederland menige beelden van haar te vinden. Zo maakte zij de buste van Willem Drees die jarenlang op het bureau van premier Mark Rutte in het torentje heeft gestaan. Voormalig medewerker van de gemeente Peter van den Berg doet me in- en uitgeleide.

Mijn laatste bezoek in de serie van drie is de Lippe-Biesterfeldweg in Loosduinen bij de 100-jarige Albertje Middendorp-Koes.

Albertje is afkomstig uit het Drentse Ruinen. Haar vader was boerenknecht en verhuurde zich aan diverse boerderijen in Drenthe, Noord-Holland en Overijssel. In de oorlog werkte zij in Wolfheze in de keuken, waar zij haar (latere) echtgenoot leerde kennen. Hij kwam uit Loosduinen. Ze vertrok dus voor de liefde naar Den Haag, waar ze sinds 1948 woont. Zij werkte onder andere als dienstmeisje bij de directeur van De Eerste Nederlanden in Marlot. In 1963 overleed haar man. Na een aantal jaren trouwde zij opnieuw en kreeg in totaal vijf kinderen. Inmiddels zijn er veel klein- en achterkleinkinderen, een aantal van hen zijn vandaag aanwezig. Het huis en de woonkamer zijn rijkelijk versierd ter ere van de eeuweling. Het ziet er vrolijk uit allemaal.

Wip aan het eind van de middag aan bij de housewarming van Jeroen van der Veer aan het Oostduinplein. Groet veel goede bekenden en geniet van het fraaie uitzicht.
Zit in een door de gastheer aangewezen geluidsarme ruimte online een ingelaste vergadering van de driehoek voor. Neem afscheid en begeef me aan het begin van de avond richting het Laaktheater aan de Ferrandweg in Laak. Vanaf vandaag tot en met 28 juni 2025 huist hier het project ‘From Laak with Love‘ – een wereldreis door Laak. In deze periode nemen tien culturen, twee per avond, de bezoekers mee in hun liefde en passie voor hun land. Vandaag trappen de Bulgaarse Club Laak en de Surinaamse vereniging Afimo af in een nagenoeg uitverkochte zaal. Spreek, net als theaterdirecteur Ricky Middendorp en communitybuilder Gäby de Vries (stadsdeeldirecteur Firyal Hogervorst is wegens een ongeluk met de fiets verhinderd), de aanwezigen toe. Ga op de foto met een vertegenwoordiger van alle tien deelnemende culturele groepen. Goede bekende Sowyen Martina treedt op als presentator/reisleider.

Woon het begin van het Bulgaarse optreden bij. Krijg – volgens de Bulgaarse traditie om gasten welkom te heten – brood en wijn aangeboden. Neem afscheid. Prima initiatief van buurtbewoners Sowyen en Corinne.

Zeg gedag tegen Camilla (kabinetszaken). Zij begeleidde mij de gehele middag.

Breng ten slotte samen met bestuursadviseur Maarten in Buurthuis Bario aan de Kockstraat in Transvaal een werkbezoek aan het weerbaarheidsproject van Trias Pedagogica. Noor Duisterhoff en Marieke Landman (beiden van de directie Veiligheid) en goede bekende ‘conciërge’ Hassan vangen me op. Hassan is actief in de buurt en actief in het wijkcentrum. Ben hier voor een weerbaarheidstraining door Trias Pedagogica. De training is gericht op vaders om ze te helpen bij de opvoeding. Directeur Abdellah Mehraz licht de opzet toe. Hierbij komen bijvoorbeeld lastige thema’s aan de orde zoals radicalisering en polarisatie. Vanavond in Transvaal is er een groep Ghanese vaders. Woon de afsluitende ’terugkom’bijeenkomst bij. Er zijn dit keer ook veel moeders op afgekomen. Mooi. In de volle zaal blikken de vaders terug op de bijeenkomsten onder leiding van Mohamed Ittidar. Wat hebben ze geleerd, wat gaan ze anders of beter doen. Draag zelf met een paar persoonlijke opmerkingen en ervaringen aan het gesprek bij. Aan het eind van de bijeenkomst is er gelegenheid voor een groepsfoto. Dierbaar samenzijn.

Kijk later op de avond samen met Simone naar de televisiebeelden van de Andere Tijden Special ‘Terreur in de Hofstad‘ op NPO2. Indrukwekkend.

 

Zondagochtend is de wintertijd ingegaan. Het weekend telt dus een uurtje extra. Fiets in de loop van de ochtend naar Pathé Buitenhof. Doe dat op uitnodiging van de Finse ambassadeur Z.E. Ilkka-Pekka Similä. De vereniging Nederland-Finland is op 27 oktober 1923 in het toenmalige hotel ‘De Twee Steden’ opgericht. Inmiddels is Pathé Buitenhof er gevestigd. De vereniging bestaat vandaag precies 101 jaar, maar er wordt vooral stilgestaan bij het 100-jarig jubileum. Spreek, net als de ambassadeur, de aanwezigen toe en onthul samen met hem een plaquette ter ere van het bijzondere jubileum. Maak kennis met verenigingsvoorzitter Sjoerd Timmermans en een aantal Finse Nederlanders of Nederlandse Finnen. De liefde, het werk of een studie bracht ze daar of hier.

Stap op de fiets naar huis en vermaak me ’s middags met wat leeswerk en geniet van de zon op m’n balkon. Bel met m’n moeder in Edam en algemeen commandant van politie Mariëlle houdt me de gehele middag telefonisch op de hoogte van de actualiteit.

Woon ‘s avonds samen met Simone op uitnodiging van het Amsterdamse gemeentebestuur het openingsconcert bij ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Plaats van handeling is het Ziggo Dome aan de Passage. Het concert vertelt het verhaal van Amsterdam met gouden ouwe hits én populaire muziek van nu – van pop tot house en van smartlap tot hiphop. Met optredens van onder anderen André Hazes, Sef, Joost van Bellen, BELLA, S10, René Froger, Sophie Straat, Trijntje Oosterhuis, Berget Lewis, Donnie, Edsilia Rombley en het Metropole Orkest.