Zaterdag en zondag 27 en 28 april

Het is 27 april. Koningsdag in Nederland. Het roodwitblauw met oranje wimpel kan ik thuis helaas niet uithangen in verband met het steigerwerk aan de voorgevel. Sta wel uitgebreid stil bij deze bijzondere dag. Trek om te beginnen een oranje stropdas aan en voorzie mijn overhemdsmouwen van oranjegekleurde manchetknopen.

Het weer werkt niet mee. Begin in de stromende regen met een bezoek aan de Koningsmarkt in winkelcentrum Leyweg en het Melis Stokepark. Al vanaf vanochtend heel vroeg hebben veel mensen uit de buurt hun spullen uitgestald voor de verkoop, zo vertellen ze mij terwijl ze zich met zeiltjes, paraplu’s en in regengoed behelpen. Salih, Julie-Ann, Yamina, de wijkagenten en de toezichthouders ontvangen me. Wijkagent Irene is er vandaag voor het laatst. Wens haar succes in haar nieuwe baan bij Staedion. “We gaan haar missen in Escamp”, zegt een collega terecht. Krijg in een tent van de organisatie op de hoek van de Genemuidenstraat een kop koffie en ga dan aan de wandel. Loop in de regen over de Koningsmarkt. Brinda Toopuny, voorzitter van de winkeliersvereniging, introduceert me bij een groot aantal winkeliers. Ga onder andere naar binnen bij de beste schoenmaker van Nederland, gildemeester Esdras van den Berg, bij Brinda’s man Robert (Easy Cash) en bij De Notenbar. Maak kennis met Gonca en Haci van bloemenzaak Flora & Art. “We hebben de zaak pas overgenomen”, vertelt Gonca. Krijg twee oranje rozen mee voor thuis. Drink aan het eind van de rondwandeling een kop koffie bij Petit France.

Ga in de loop van de ochtend meteen door naar de Geraniummarkt op het Lange Voorhout. Het is de 55e editie. Voorzitter Klaas Pors en zijn bestuursleden leiden me rond. Iedere standhouder krijgt van de bestuursleden een Haagse Kakker (“In verband met het 150-jarig bestaan van Groei&Bloei”) en een oranjebitter. Krijg bij de stand van de AVN van AVN-secretaris Caroline de Jong de publicatie ‘Meer bomen en struiken, verder wandelen met Jaap van Loenen in parken, bossen en duinen’ kado. Reik zelf de beker voor de mooiste kraam uit aan Jeanine van Kwekerij Zeelenberg. Altijd leuk om er te zijn.

Gelukkig klaart het weer een beetje op. Begeef me aan het eind van de ochtend naar de vrijmarkt van het Benoordenhout. Voorzitter van de wijkvereniging André van den Heuvel, zijn collega Marleen Schrama en de recent aangetreden stadsdeeldirecteur Casper van der Feltz begroeten me en leiden ons rond. Maak een wandeling door de Van Hoytemastraat. Zie de winkels en de kraampjes. Kom natuurlijk bekenden tegen. Zwemmaat Robert bijvoorbeeld en kapper Nigel (“Ja, ben samen met Kimberley erg trots op ons pasgeboren zoontje Quincy”). Dank Hanne de Charro voor het sturen van alle correspondentie van de wijkvereniging. Beloon onderweg een paar aanstormende talenten op trompet, gitaar, viool en keyboard met een paar euro’s in een hoed, pet of doos. Laat de nagel van m’n rechterpink oranje lakken.

Koop voor m’n kleindochter Florien een oranje tutu. Zal haar prachtig staan. Weet niet zeker hoe haar ouders daarover denken…

Gebruik de lunch met James Lai. James bekleedde tot voor kort een hoge functie bij MEAN WELL Europe. Ontmoette hem vaak hier in Nederland en/of in Taiwan. Praten bij in restaurant De Bijhorst in het Van der Valk aan de Zijdeweg in Wassenaar. Goed om hem te zien. Hij is vanochtend met zijn vrouw aangekomen uit Taiwan voor een korte reis door Europa.

Zet mijn Koningsdagbezoek voort in de Wolmaransstraat in Transvaal bij de stichting Haagse Hopjes. Joke van den Bomen en Thomas van Echtelt ontvangen me en leiden ons uitvoerig rond op het wijkpark Transvaal. Er zijn voor kinderen en jongeren (tot 18 jaar) allerlei sport- en spelactiviteiten georganiseerd. Het ziet er feestelijk uit. Talloze vrijwilligers zetten hun beste beentje voor.

Neem afscheid en begeef me richting de vrijmarkt aan de Leuvensestraat. Sluit de Koningsdag informeel af bij oud-wethouder Anne Mulder en een aantal van zijn buurtgenoten.

Ben aan het begin van de avond terug thuis. Kijk terug op een goed verlopen Koningsdag (video op Instagram). M’n moeder belt. “Zeg, Jantje, je gaat morgen toch een paar dagen op vakantie?”. Ze wenst me een goede reis en een prettig verblijf. Het klopt over die vakantie. Pak daarom een koffer in en zet zoveel mogelijk ‘klaar’ voor morgenochtend. Ga tegen half tien naar bed.

 

Zondagmorgen vroeg gaat om één uur de wekker. Fris me op en kleed me aan. Heb een korte lentevakantie in het vooruitzicht. Stap om twee uur in bij taxichauffeur Shay. Hij brengt me via Lijnden – pikken daar Simone op – naar Schiphol. De diverse incheck- en controlehandelingen verlopen redelijk vlot. Dat is wel eens anders geweest. En de mevrouw die ons koffie, thee en een croissantje verkoopt is vriendelijk. Meld me af bij locoburgemeester Mariëlle Vavier. Vliegen een uur vertraagd met vlucht HV5663 van Transavia in een Airbus 321neo naar Aeropuerto de Gran Canaria (soms aangeduid als Las Palmas Airport of Gando Airport). Transport naar ons hotel is geregeld. Zien onderweg talloze windmolens. Valt op. Checken aan het begin van de middag in bij Bohemia Suites & Spa aan de Avenida de Estados Unidos. Krijgen een kamertje op de tweede verdieping met – inderdaad als beloofd – uitzicht op de Atlantische Oceaan aan de Zuidoostelijke kant van Gran Canaria op zo’n 200 kilometer afstand van de Afrikaanse Sahara. Vermaak me in en rond het zwembad. Halen een paar boodschappen – water bijvoorbeeld – bij een vestiging (‘supermercado’) van de Grupo Bolaños aan de Avenida de Alemania. Einde middag bellen m’n dochter en gemeenteraadslid Yousef Assad (D66). Bel aan het begin van de avond zelf met m’n moeder (“Ja, fijn dat je belt hoor. Veel plezier. Ik ga nu weer verder kijken naar Podium Klassiek”). Boekten half pension, avondeten daarom de komende dagen in het hotel. Op de achtste verdieping in het 360-graden-restaurant. Geniet van het prachtige uitzicht over de Atlantische Oceaan, de palmbomenrijkdom in de directe omgeving en aan de andere kant op het centrale hooggebergte (‘Cumbre’).