Zaterdag en zondag 27 en 28 maart

Ochtendwandel zaterdagochtend. Fiets vervolgens in de omgeving van het Bankaplein en de Denneweg een paar boodschappen in huis. Vermaak me met gebruikelijke huiselijke klusjes, de inhoud van de tassen van het Stadhuis en een eindeloze reeks telefoontjes. Onder anderen met m’n ambtgenoten Lies Spruit (Lisse) en Raymond Vlecken (Landgraaf) en m’n oud-collega’s Lot van Hooijdonk en Halbe Zijlstra. Anja de Bruijn (politie), Frits Westers en gemeentesecretaris Ilma Merx bellen over de actualiteit. Wens VNG-bestuurscollega Wieke Paulusma van harte geluk met haar verkiezing tot lid van de Tweede Kamer. Krijg een leuke foto van Melenie van het bestuurssecretariaat. Ze logeert een weekendje met haar gezin in Marina in Volendam. Ze wipt even aan bij mijn ouders en gaat bij de voordeur met m’n moeder op de foto.

Zie ‘s avonds de beelden van de voetbalinterland Nederland-Letland (2-0). Bel in de rust met m’n vader. Echt enthousiast is ie niet.

De zomertijd is ingegaan. Dat is te merken als ik zondagochtend vroeg aan de wandel ga. Het is nog donker. En dat was de afgelopen dagen wel anders. Ben even door half negen in de Keizerstraat hoek Kolenwagenslag. Heb er afgesproken met groenteman Jan Brand. Jan heeft een groentekiosk op de Frederik Hendriklaan en staat wekelijks op de markt in de Stevinstraat (‘Tsja tsja tsja, Tsja wat zullen we eten? Tsja tsja tsja Tsja wie kan dat weten? Wie is de man die mij dat zeggen kan? De groenteman … Onthou het goed, onthou het goed, ’t is de groente die ‘t ‘m doet’). Jan is initiatiefnemer van het online-programma ‘Schevenings Kuieren‘. Samen met een bekende of minder bekende gast wandelt hij door Scheveningen. Tijdens het kuieren vertelt hij over de geschiedenis van Scheveningen en gaandeweg ontspint zich een gesprek met de gast. Het gesprek wordt live uitgezonden op de Facebook-pagina ‘Wat is het fijn, om een Scheveninger te zijn’. Heb vanochtend de eer om met Jan te gaan kuieren. Jan’s teamgenoten Lucien, Bert en Peter zijn ook van de partij. Bevestig een microfoontje aan mijn jas. Om stipt negen uur, gelijktijdig met het luiden van de kerkklokken, ‘gaan we live’. Peter verzorgt de opname met een telefoon op een lange selfiestick. Het weer werkt mee vanochtend. Dat wil zeggen: geen regen. Toch is het fris door de stevige wind. We lopen de Keizerstraat in en blijven staan bij een aantal architectonische meesterwerkjes. We slaan rechtsaf in een van de vele steegjes. Het is redelijk stil zo vroeg op straat. De inwoners die wij tegenkomen, groeten vriendelijk. Ook ‘Harry’, de eigenaar van Zarautz, en onder anderen ‘ambtgenoot’ Pat Smith, de nachtburgemeester. Hij is onderweg – met dochter Lara in de draagzak – richting strand. Onze wandeling voert door de fraaie Werfstraat en de Ankerstraat richting de Gevers Deynootweg. Spreken over mijn eerste maanden in Den Haag en de Scheveningse geschiedenis. Jan, Lucien, Bert en Peter zijn echte Scheveningers en weten over alles te vertellen: van de Scheveningse klederdracht tot de ‘ruimtelijke ontwikkelingen’ in verleden en heden. Spreken ook over de actualiteit zoals de verkeersoverlast en de veiligheid op Scheveningen. We eindigen op het Seinpostduin bij het 17de-eeuwse kanon met uitzicht op het strand en de zee. Ter afsluiting trakteren Jan en zijn team mij op een optreden van de 21-jarige Scheveningse singer-songwriter Teddy Macrander. Teddy zingt het lied My Town, dat gaat over Scheveningen. Wat een talent. Begrijp van Peter dat de kijkers in hun reacties aangeven het met mij eens te zijn. Fotograaf Trishtan maakt een groepsfoto tegenover het standbeeld van de Scheveningse vissersvrouw. Neem afscheid van de mannen. Leerzaam kuieren was het. Wordt wat mij betreft vervolgd.

Terug thuis is de wind bepaald niet gaan liggen. Heb nog een stapel leeswerk te doen. ‘s Avonds trakteert Simone op verse asperges van de familie Heger uit het Limburgse Velden.