Zaterdag en zondag 28 en 29 augustus

Begin in alle vroegte aan de loodzware tassen van het Stadhuis. Bezoek in de loop van de ochtend de St. Jacobuskerk aan de Parkstraat. Ga naar binnen aan de zijde Willemstraat. Bezocht de kerk afgelopen juni, beloofde Ad van der Helm toen terug te keren voor een bezichtiging van het prachtige orgel. Ad van der Helm leidt me ook nu rond, maar dit keer is befaamd organist èn expert Jos Laus erbij aanwezig. Jos brengt eerst een aantal mooie klanken ten gehore. Klinkt geweldig. Zing een enkele frase van ‘In Den Haag daar woont een Graaf’ mee. Daarna gaan we het orgel in. Klimmen zelfs omhoog om ook het bovenste deel te zien. Ben onder de indruk van de technische- en historische aspecten van het orgel. Jos vertelt met veel passie over zijn werk. Dankzij hem weet ik nu dat het hoofdorgel van orgelbouwer Adema-Scheurs oorspronkelijk in 1890 werd gebouwd voor de Spaarnekerk te Haarlem en in 1978 naar de huidige locatie is overgebracht, waar het werd uitgebreid en aangepast. Het orgel heeft nu 57 stemmen over drie klavieren en pedaal. De tractuur (de verbinding tussen toets en orgelpijp) is electro-pneumatisch.

Reis meteen door naar The New Farm aan de Televisiestraat voor een bezoek aan HaagseZwam. Annelies Goedbloed, oprichtster en directeur van deze duurzame onderneming, vertelt met enthousiasme over haar werk. Het bedrijf verzamelt koffiedik als grondstof voor het kweken van Haagse oesterzwammen. Zwammen die vervolgens op de spijskaarten van de lokale horeca terechtkomen. Maak kennis met de vrijwilligers en medewerkers van het bedrijf.  Krijg drie potjes heerlijke Zwampenade (puur, paprika en pittig) mee voor thuis.

Vervolgens ontvangt Ab Jansen, voorzitter van de Amateurtuindersvereniging (ATV) De Uithof, me aan de Jaap Edenweg bij de ingang van het volkstuincomplex. Penningmeester Joke Heemskerk vergezelt Ab. De vereniging – met het grootste volkstuinencomplex van Den Haag – heeft de vierde stip (hoogst haalbare) van het nationaal keurmerk Natuurlijk Tuinieren behaald. Draag op uitnodiging van secretaris Natascha Jutte-Bloemers bij aan de uitreiking van de vierde stip. Maak op het complex kennis met een aantal volkstuinders. Onder anderen met Stien Vos (‘Ik ben 88 en nog steeds op de tuin actief’). Stien is van het eerste uur, vertelt voorzitter Ab. Spreek met Wim van Helden, voorzitter van de Haagse Bond van Amateurtuindersverenigingen waarbij inmiddels 18 Haagse complexen zijn aangesloten. Maak ook kennis met Jan Metselaar, groenbeheerder van de gemeente, en met stadsecoloog Esther Vogelaar. Begroet goede bekende Hans van Leeuwen, vicevoorzitter van de (landelijke) AVVN (Algemeen Verbond van Volkstuindersverenigingen). Spreek net als Ab en Hans de aanwezigen kort toe.

Plak daarna de vierde stip op een grote plaat. Maak tenslotte met voorzitter Ab en bestuurslid Gea Stoop een wandeling over de groenmarkt en langs de fraaie tuinen. Maak kennis met de imker en met Gerda en Peter Smit uit Volendam (‘Wij zijn geen familie van Jan’) die in een kraampje de zaden van hun bedrijf Dutch Garden Seeds verkopen. Zeer van het bezoek genoten. Hoop dat heel veel Haagse inwoners van hun volkstuintje kunnen blijven genieten.

Verricht, in de loop van de middag terug thuis, enig huishoudelijk werk. Stap aan het begin van de avond samen met Simone op de fiets. Avondeten Italiaans bij La Lanterna aan de Keizerstraat.

Beleef zondag een rustige dag. Fiets ‘s ochtends samen met Simone langs de kustweg naar Kijkduin.

Heen hebben we de wind redelijk mee. Zwaaien onderweg naar wethouder Hilbert Bredemeijer die aan het hardlopen is. Knap hoor. Met een ‘we zien elkaar dinsdag …’, nemen we afscheid. Stappen weer op de fiets en drinken even verderop een kopje koffie bij Hudson Beach. Terug naar huis fietsen we binnendoor (met tegenwind) de Sportlaan af. Breng de rest van de middag grotendeels door met het lezen van de stukken voor de komende week.

Ga ‘s avonds langs bij het Zuiderparktheater aan de Henriëtte Roland Holstweg. Woon er een deel van de afsluiting van het Zomerprogramma070 (The City is ours) bij. Projectleider Suzan van der Sluis ontvangt me en leidt me rond over het terrein waar diverse culturele activiteiten plaatsvinden. Begroet de voorzitter en secretaris van het bestuur van het Zuiderparktheater Nachet Louchahi en Kjell Wagner. Praat met jongeren over het programma, de afgelopen zomer en naar wat er komend school- en of studiejaar voor ze te wachten staat. Maak kennis met het 15-jarige top – hip hop – talent Indya. Misschien gaat ze ooit wel op voor de Olympische Spelen. De Haagse rapper Jack Faded treedt op als host en er is livemuziek van Zefanio. Ben blij met de samenwerking tussen welzijns- en jongerenorganisaties, scholen, cultuurinstellingen en sportverenigingen in alle wijken van de stad die voor een gevarieerd programma hebben gezorgd. Elke jonge inwoner van onze stad verdient een zomer met allerlei leuke activiteiten.

Foto’s: Martijn Beekman

Neem afscheid. Praat in de Reinkenstraat bij Braadstaal bij met VNG-medewerker Eline Tops-Visser. Ben op tijd terug thuis, neem nog een aantal teksten door voor morgen en ga naar bed.