Zaterdag en zondag 28 en 29 mei

Trek in alle vroegte m’n zwembaantjes. Heb een lange reisdag terug naar Nederland voor de boeg. Verricht wat leeswerk, geniet van de omgeving rust een beetje uit. Drink aan het eind van de ochtend opnieuw, net als maandag, bij Tangelo een kopje koffie met badmeester Ivan. Ga daarna met bijna de hele groep in een busje naar het vliegveld bij Zanderij. In de loop van de middag vliegen we met vlucht KL714 in een Boeing 777-300 (genaamd Nationaal Park Wolong) terug naar Nederland. Eindeloze zit, zeker als de muziek en filmfaciliteit het niet blijken te doen.

Landen zondagochtend rond half zeven (Nederlandse tijd) op Schiphol. Neem afscheid van ambtgenoot Femke Halsema, de leden van de Amsterdamse delegatie en ‘mijn’ VNG’ers Maarten en Irene.

Woon ’s avonds het tweede duel bij in de finale van de play-offs om een plek in de eredivisie tussen Excelsior en ADO Den Haag. De wedstrijd begint in goede sfeer, maar richting het einde wordt het onrustiger. Na afloop loopt het uit op ongeregeldheden in en rond het stadion. Laat me tijdens en na de wedstrijd regelmatig bijpraten door directeur veiligheid Hans van der Vet en algemeen commandant van de politie RenĂ© van Eck. Stenen gooien, supporters of spelers belagen en het veld bestormen heeft niets te maken met het steunen van je club. Het was een spannende wedstrijd, waarbij emoties hoog opliepen, maar er is geen enkel excuus om je zo te gedragen.