Zaterdag en zondag 28 en 29 oktober

Vandaag – zaterdag – is een lange reisdag voorzien. Gaan (heel) vroeg in de ochtend richting het vliegveld. Neem afscheid van Pieter, hij vliegt vanmiddag terug. Drink op het terras van Sahin cafe op de luchthaven een Turkse koffie.

Vlieg flink vertraagd vanuit Konya naar het Sabiha Gökçen International Airport (SAW) in Istanbul. Pegasus Airlines (vlucht PC 2701) brengt me er in een Airbus A320neo heen. Neo staat voor ‘new engine option’. Het toestel heet ‘Rüya’, oftewel droom. Word, als we eindelijk geland zijn en de parkeerplaats voor het vliegtuig op de luchthaven na lang taxiën en wachten is bereikt, beneden aan de vliegtuigtrap meteen bij de arm genomen. Een medewerker stuurt me naar een apart busje. Beland net als woensdagavond samen met Wobine, Maarten en Finn in de Vipruimte. De mevrouw van woensdagavond zit dit keer achter de balie. We gingen toen samen op de foto. Ze weet het nog.

In de Vipruimte worden onze paspoorten van een stempel voorzien. Haasten ons dan in een ander busje naar het vliegtuig dat staat te wachten. Het zit bijna vol. Gelukkig zijn we niet de allerlaatste passagiers die instappen… Vlieg ’s middags – opnieuw flink vertraagd – met dezelfde luchtvaartmaatschappij als vanochtend met vlucht PC 1253 in een Airbus 321 vanuit Istanbul terug naar Schiphol. Zeg gedag tegen Wobine en Finn.

Neem aansluitend samen met Maarten op uitnodiging van Rajiv en Ritika Mehra een kijkje bij de vijftiende editie van het Diwali Festival op een bomvol Stadsplein in Amstelveen. Het lichtjesfeest is het belangrijkste en meest gevierde festival in India. Het ziet er prachtig uit. Kijk met plezier terug op de allereerste keer in 2008. Het was in die tijd niet vanzelfsprekend om een festival als dit te ondersteunen. Toenmalig wethouder Jan-Willem Groot speelde hierin een voorname rol. Inmiddels is het een mooie breed gedragen traditie. Begroet burgemeester Tjapko Poppens, de Indiase ambassadeur H.E. Reenat Sandhu, de ambassadeur van Bangladesh Z.E. Riaz Hamidullah, onze voormalige ambassadeur in India Z.E. Marten van den Berg en de ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika, H.E. Shefali Razdan Duggal. Rajiv en Ritika ontvangen me. Spreek op het podium enkele woorden tot het publiek op het plein, doe mee aan een dans en sta Ernst-Jan Wilhelmis en Toon van der Burg van 1Amstelveen.nl te woord. Ook Stefan en José Toth doen verslag. Leuk om weer even in Amstelveen te zijn.


En dan is het mooi geweest. Een drukke inspannende week ligt achter de rug. Ga snel naar huis. Bel met m’n moeder in Edam, meld me terug bij locoburgemeester Mariëlle Vavier en heb telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx.

Maak zondag een ochtendwandeling door de wijk. Heb geluk, het is droog. Wandel door een bladerenvracht veroorzaakt door de regen en wind van gisteren en vannacht. De wintertijd is ingegaan. Het is stil op straat. Bewonder onderweg aan de Scheveningseweg een enorm apparaat dat straten maakt of legt. Althans, dat vermoed ik. Ziet er indrukwekkend uit. Zou het handwerk nog bestaan?

Vermaak me met de bomvolle tassen uit het Stadhuis, de was, de strijk en van allerlei anders. Fiets in de loop van de dag naar de Fredrik Hendriklaan voor een paar boodschappen. Politiechef Karin Krukkert informeert mij een paar keer telefonisch over het verloop van een demonstratie. Bel met rabbijn Marianne van Praag. Stap aan het eind van de middag opnieuw op de fiets. Doe een enkele aanvullende boodschap in de Badhuisstraat. Bereid de avondmaaltijd. Simone is er. Gezellig. Ga op tijd naar bed.