Zaterdag en zondag 29 en 30 juni

Ochtendwandel in de wijk. Het is warm. Doe het voor de gelegenheid in korte broek. Dit geheel terzijde. Stap tegen achten op de fiets. Doe in de Keizerstraat een aantal boodschappen. Het is de (20e) Nederlandse Veteranendag vandaag. Zo’n 90.000 bezoekers komen naar Den Haag om de Nederlandse veteranen te eren. Ontvang – voorzien van een witte anjer – samen met commissaris van de Koning en tevens voorzitter van het Nationaal Comité Veteranendag Jaap Smit, Z.M. de Koning bij de Koninklijke Schouwburg.

Daar horen we tijdens het ochtendprogramma de aangrijpende verhalen van veteranen. Dayrohn Wiesken vertelt bijvoorbeeld over zijn missie in Afghanistan. Een aangrijpend verhaal over angst, verlies en kameraadschap. Woon aan het eind van de ochtend op het Lange Voorhout ter hoogte van Escher in Het Paleis de medailleparade bij van militairen die recent op missie zijn geweest. Ook is er ruimte voor enkele bijzondere onderscheidingen en er wordt speciale erkenning uitgesproken voor militairen die tijdens hun missie gewond zijn geraakt.

Wandel ’s middags langs het Lange Voorhout naar de Kneuterdijk waar een defilé door Z.M. Koning wordt afgenomen. Na een indrukwekkende flypast trekt een lange stoet van zo’n 4.000 veteranen en militairen – onder wie de minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en oud-wethouder Anne Mulder – op deze zonnige middag aan ons voorbij. Zeer de moeite waard. De enorme inzet van de hulpdiensten en de bijdragen van talloze vrijwilligers verdienen grote bewondering. Bij deze.

Tussen de bedrijven door belt Dennis den Os (politie).

Begrijp uit de media dat gisteren de aflevering van de podcast ‘Straatwijs’ (van Marcel Verreck) is uitgezonden waaraan ik enige tijd geleden heb meegewerkt. Waarvan akte. Woon aan het eind van de middag het (tweejaarlijkse) straatfeest met de buren uit onze straat bij. Leuk om met een aantal straatgenoten (nader) kennis te maken. Simone heeft salades bereid. Heerlijk. Complimenten aan de initiatiefneemsters Ria, Roos en Sylvia.

 

Ochtendwandel ook zondag in de wijk. Vermaak voor het overige met lees- en schrijfwerk en daarna vooral in de privésfeer. Bel met m’n moeder in Edam, met Marianne Heeremans in Heemstede en met Herke Elbers (directeur Veiligheid). Zie premier Rutte voor de laatste keer vanuit het Torentje het land toespreken en de Engelsen ternauwernood winnen van Slowakije (2-1).