Zaterdag en zondag 3 en 4 juni

Ochtendwandel zaterdag in alle vroegte heen en weer naar het Vredespaleis. Fiets in de loop van de ochtend naar m’n pedicure aan de Dibbetstraat. Doe onderweg terug een boodschap bij Rituals aan de Frederik Hendriklaan. Verricht een paar huiselijke klussen en enig leeswerk. De zonen Gijs, Jan en Willem ontvangen me ’s middags allerhartelijkst als ik hun moeder Lien Vos-van Gortel (1931) in het Utrechtse Diakonessenhuis bezoek. Lien is, was en blijft voor mij een kanjer. De voormalige (Haagse) wethouder en (Utrechtse) burgemeester is bovendien een emancipatoir voorbeeld voor velen. Ik zeg het maar eerlijk: de ontmoeting is emotievol. Onderweg naar m’n volgende bestemming praat ik via MS Teams bij met Leonard Geluk en Angela de Jong van de VNG. Bereiden mijn deelname aan het televisieprogramma Buitenhof (morgen) voor.

Praat in de loop van de middag te midden van familie, vrienden en relaties in Haarsteeg bij met de Commissaris van de Koning in Brabant Ina Adema en haar partner Carolien Angevaren. Begroet een aantal goede bekenden waaronder antiquair Wil Angevaren van de Denneweg en ambtgenoot Suzanne Otters (Son en Breugel). Fiets, aan het begin van de avond terug in Den Haag, richting de Keizerstraat. Doe er een paar boodschappen. Bereid Simone een avondmaal.

 

Ga ook zondagochtend vroeg aan de wandel in de wijk. Vertrek even voor tienen naar Amsterdam. Draag bij aan het televisieprogramma Buitenhof. De opname vindt plaats in werkgebouw het Veem aan de Van Diemenstraat. De andere gasten zijn minister Hanke Bruins Slot en Jeroen Smit. Vraag in mijn bijdrage onder meer aandacht voor de benarde (structurele) financiële positie van gemeenten en provincies en voor het toekomstbeeld voor Nederland 2040 dat ik op 13 juni in Groningen zal presenteren.

Woon aansluitend in Amstelveen – na een kopje koffie en enkele spontane vrolijke begroetingen op het zonnige tereas van Abina – als ereburger en voormalig burgemeester (2005-2014) op uitnodiging van Frits Suer een bijeenkomst bij in het teken van het 30-jarig bestaan van de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA). Plaats van handeling is park De Braak (inmiddels een rijksmonument) aan de Amsterdamseweg tegenover de Johanneskapel.


Bij het Heemparkhuisje staan de aanwezigen – waaronder de (oud)burgemeesters Mirjam in’t Veld en Tjapko Poppens – stil bij de afgelopen dertig jaar. José en Stefan Toth en Johan Bos doen verslag. Sta Roel Smit 1 Amstelveen te woord. Ook op Amstelveenweb wordt er aandacht besteed aan dit jubileum.
Na afloop is elders aan de Amsterdamseweg een informele nazit bij BBA-oprichter Linda Roos. Ben op tijd terug in Den Haag. Bel met studiegenoot Caroline Wittenberg en met ambtgenoot Sharon Dijksma (Utrecht). Drukke week wacht.