Zaterdag en zondag 30 en 31 december

Begin de zaterdag in alle vroegte met een ochtendwandeling door de wijk. Het voelt aanmerkelijk kouder dan gisteren. Stap, terug thuis, bijna meteen op de fiets. Doe een paar boodschappen in de Keizerstraat. Het is nog rustig in de winkels.

Zit om tien uur via MS Teams een vergadering voor van de driehoek. Ook brandweercommandant Esther Lieben en directeur Publieke Gezondheid (DPG) Annet de Boer sluiten aan. Besluit na overleg met de driehoek op basis van de laatste informatie van het KNMI de vreugdevuren wel door te laten gaan, maar vanavond om zeven uur. Bel met Timo, Pascal en Richard, respectievelijk de ‘bouwers’ van Laak, Duindorp en Scheveningen. Informeer de leden van de gemeenteraad, de leden van het college en m’n ambtgenoten uit Haaglanden en uit de G4.

Ga rond half zeven richting de boulevard van Scheveningen. Kan ter hoogte van de keerlus het vuurwerk en vreugdevuur van zowel Duindorp als van Scheveningen zien.

Er is veel volk op de been. Het ziet er goed uit allemaal. Chapeau aan de bouwers en alle vrijwilligers. Meteen door naar Laak.

Ook daar is het ontsteken van het vreugdevuur aan de Paets van Troostwijkstraat onder grote belangstelling goed en veilig verlopen. De bouwers zijn blij dat het is gelukt. Woon later op de avond in Diligentia aan het Lange Voorhout de oudejaarsconference ‘Vaarwel 2023’ van Sjaak Bral bij. Complimenteer de cabaretier na afloop met zijn optreden.

 

Ochtendwandel ook op zondag in de wijk. Korter dan normaal. Het regent bovendien. Het is oudjaarsdag. Bezoek in de loop van de ochtend aan de Erasmusweg in Escamp Jan en Janna Noorlander-Ter Steege. Wens hen van harte geluk met hun 70-jarig huwelijk. De bruid komt uit Woerden, de bruidegom uit Bodegraven. In de ruime flat vertelt Jan over zijn werk op het ministerie van Financiën. Janna gaf vele jaren zwemles en was bejaardenverzorgster. Genoten ooit van hun boot die in de haven van Schipluiden lag en nu nog steeds van hun volkstuin in Voorburg. Wat een rijkdom. De aanwezige kinderen bevestigen het van harte. Complimenteer Jan en Janna ten slotte met het interview (‘Een goed huwelijk, dat is niet klagen maar dragen’) in het AD Den Haag van gisteren.

Stap, terug thuis, op de fiets. Haal oliebollen, appelflappen en appelbeignets bij de oliebollenbakker Van Eijk aan het Prins Willemplein. “Ik sta hier al 32 jaar”, vertelt de bakker. Zijn vrouw vult aan dat haar ouders daarvoor al op deze plek oliebollen bakten. “Jantje Vermolen is mijn neef”, vertelt ze lachend. Het is waterkoud. Bel met m’n moeder (“De pijn blijft vreselijk”). Heb telefonisch overleg met directeur Veiligheid Herke Elbers. Zit rond het middaguur via MS Teams een vergadering voor van de driehoek. Bel met ambtgenoot Leendert de Lange (Wassenaar). Geert van Alkemade (van De Commercieele Club) belt, net als commissaris van de Koning Jaap Smit (“Hoe gaat het?”). Avondeet thuis en ga een paar uurtjes naar bed. Een lange avond en nacht wordt het sowieso.

Rijd tegen half twaalf via de Kneuterdijk richting de Hofvijver. Daar wordt om middernacht vuurwerk afgestoken. Peter en (zijn vandaag jarige echtgenote) Desirée Boelhouwer vangen me ter plekke op. De belangstelling is enorm. Peter schat dat zo’n 13.000 mensen aanwezig zijn. Jasper van Hylckama Vlieg begeleidt me heen (en terug) door de mensenmassa richting het podium. Draag met DJ Bou en DJ Jakob bij aan het aftelmoment.

Wens iedereen een vredig, gezond en gelukkig nieuwjaar, waarna een fraai vuurwerk is te zien. Kapper Jan Bartels uit Amstelveen belt, net als life time friend Niels. Ga bijna meteen aansluitend naar het beleids- en crisiscentrum de Yp aan de Katschiplaan (Leidschenveen-Ypenburgh). Woordvoerder Robin vangt me op. Wens de daar aanwezige hardwerkende medewerkers van de verschillende nood- en hulpdiensten een gelukkig nieuwjaar.

Praat bij met algemeen commandant Mariëlle van Vulpen en begroet politiechef Karin Krukkert, brandweercommandant Ester Lieben, hoofdofficier van Justitie Margreet Fröberg en plv. politiechef Tolga Koklu. Maak tussen één en drie ’s nachts een rondrit door Den Haag met Karin en Margreet. Bezoeken locaties die eerder vannacht aandacht vroegen (of in eerdere jaren) en sluiten af in politiebureau Jan Hendrikstraat. Het is daar nog steeds een drukte van belang. De bikers gaan bijvoorbeeld weer op stap. Geweldig al die inzet in regen en wind.

Deel via Instagram een fototerugblik op 2023.