Zaterdag en zondag 30 september en 1 oktober

Ochtendwandel in de wijk. Loop tussen de blaadjes en de kastanjes door. Stap op de fiets en doe aan de Willem de Zwijgerlaan de boodschappen waaraan ik gisteren niet toekwam. Bel met m’n dochter in Houten. Ook kleindochter Florien verschijnt aan het apparaat.

Vandaag vindt het Nederlands kampioenschap (NK) zaalvoetbal voor gemeenteraden van 100.000+ gemeenten voor het eerst weer plaats sinds de coronapandemie. Locatie dit jaar is Sportcampus Zuiderpark. Ga er samen met Freek Jonkman (kabinetszaken) naartoe. Lilianne Blankwaard, Dorien van der Velde en Marjolein Woudstra van de raadsgriffie (en Lilians dochter Veerle) zijn al aan de slag. Spreek de dertien zaalvoetbalteams toe en verricht de symbolische aftrap van de eerste wedstrijd tussen de gemeenteraden van Eindhoven en Enschede. Kijk in een andere zaal naar de verrichtingen van de Haagse gemeenteraad (raadslid Dennis Groenewold keept) tegen het zaalvoetbalteam van Amersfoort. Wens ze veel succes.

Ga op bezoek bij de start van de ‘Sociaal Historische Wandeling’ in de Rivierenbuurt. De wandeling is mogelijk gemaakt door Platform Kunst en Cultuur Rivierenbuurt en de bewonersorganisatie Rivierenbuurt/Spuikwartier. Tijdens zo’n wandeling kunnen geïnteresseerden diverse gebouwen met een sociaalhistorische geschiedenis bezoeken. Ook zijn vandaag op een viertal locaties speciale activiteiten zoals een expositie of storytelling georganiseerd. Draag in het kader van de start van de wandelingen met een toespraak bij aan de opening van een foto-expositie van trouwfoto’s en trouwjurken van de bewoners in het Woonzorgcentrum Rivierenbuurt aan de Christoffel Plantijnstraat. Onthul in aanwezigheid van bruidegom De Jong zijn trouwfoto van vroeger. Helaas kan zijn bruid er niet bij aanwezig zijn. Oud-wethouder Joris Wijsmuller doet aan beeldregistratie vandaag. Anja en Jan van Gaalen doen me in- en uitgeleide. Krijg bij het afscheid van Jan een klein, symbolisch presentje overhandigd: een samengeperst stuk ‘afval’, afkomstig uit de grond van deze wijk. Loop bij vertrek oud-buurtbewoner Henk tegen het lijf. Henk blijkt een neef te zijn van mijn ambtsvoorganger Wim Deetman.

Reis door richting het Laakkwartier. Hier vindt aan de Calandkade een onderdeel van het Laakfestival plaats. In ateliercomplex Maakhaven in het voormalige gebouw van de Bataafse Petroleum Maatschappij werken ongeveer vijftig kunstenaars, ambachtslieden en creatieve makers. Lawrence Eghosa, stadsdeeldirecteur van Laak, wacht mij op. Sanne Vermaas, bestuurslid van de beheerorganisatie, leidt ons rond door het pand. Ontmoet verschillende kunstenaars. Zoals Alex (Aliaksandra Puhachova, Just Alex Art). Ben zeer onder de indruk van haar werk. Krijg een klein werk aangeboden. Jantien laat haar atelier zien en vertelt over het project waar ze momenteel aan werkt, erg creatief. Bekijk de brouwerij. Loop terug naar de expositiezaal. Een Erik stelt zich aan mij voor. Hij heet ook ‘Van Zanen’. Of we familie zijn, we hebben geen idee. Krijg bij mijn vertrek een lokaal gebrouwen biertje aangeboden van de Hofbrouwers. Aardig.

Bezoek op uitnodiging van secretaris Daan van Aken de open dag van YMCA Schilderskwartier. Zij bestaan dit jaar 75 jaar. Terwijl buiten in de Hobbemastraat een drukbezochte braderie plaatsvindt openen zij hun deuren voor bewoners. Loop een ronde over de braderie. Begroet de marktkoopmannen, winkeliers en bezoekers. In clubgebouw De Hobbel begroeten Daan en schminkende Iris mij. Krijg een rondleiding. Maak kennis met voorzitter Jiri Binnerts en met Dini van Zanten. Dini is al 60 jaar actief als vrijwilliger. Ze vertellen mij over alle activiteiten die ze organiseren voor de buurt. Zo doen ze aan opbouwwerk, organiseren ze spelavonden en geven ze bijles en zwemles. Als kers op de taart organiseren ze elke zomer een zomerkamp op een bijzondere locatie: in het paleispark van Paleis het Loo vlakbij Apeldoorn.

Draag ten slotte aan het eind van de middag bij aan de uitreiking van de Vreedzame Wijk Award. Doe dat tijdens het ‘Kortenbos gaat los’ festival. Bezoek de festivallocatie in de Kloostertuin van het Stadsklooster aan het Westeinde. Projectleider Prosper Maas leidt me rond. Geniet van een jazzbandje dat optreedt. Houd op het schoolplein een toespraak en reik de Vreedzame Wijk Award uit aan Ageeth Smit. Ageeth, manager bij stichting Jeugdwerk, heeft zich ruim tien jaar ingezet om de ‘Vreedzame Wijk’ in Den Haag op te zetten. De award is een kleurrijke stoeptegel van kunstenaar Nicole, waaraan wijkbewoner Valencia letterlijk de laatste hand legt. Broeder Frans van het Stadsklooster zingt bij mijn afscheid in zijn allerbeste Haags het ‘lied van Kortenbos’.

Neem afscheid van Freek.

Bereid, terug thuis, het avondeten. Wandel in de loop van de avond samen met Simone naar de Doornstraat. Wonen er een ontvangst bij van onze goede bekenden Saskia en Rente. De keeper van vanochtend – Dennis Groenewold – is er ook. Hij vertelt me dat Amsterdam heeft gewonnen en Den Haag als zevende is geëindigd. Maak kennis met Saskia’s moeder uit Aalsmeer.

Een lange zaterdag zit er op.

Zondag is het prachtig weer. Tijdens mijn vroege ochtendwandeling is het al vijftien graden. Bezoek in de loop van de ochtend de Beach Run op Scheveningen. De opbrengst van de Beach Run gaat naar het Juliana Kinderziekenhuis. Er worden meerdere afstanden gelopen. Los het startschot van de kilometerlange Kidsrun waaraan 300 kinderen deelnemen. Kees van der Meijde (“Uit Spijkenisse”) roept om. Reik na afloop van de Kidsrun samen met Mansour Alturki de prijzen uit.
Vermaak me de rest van de dag in de privésfeer, met lezen en een beetje opruimen. Het zonnetje schijnt.