Zaterdag en zondag 31 december en 1 januari (2023)

Korte nacht. Ben desalniettemin ruim op tijd op het Spui. Het geeft tijd om samen met woordvoerder Jan een kopje koffie te drinken bij Kafka. Kafka is in het stadhuis gevestigd. Kunnen er niet via het stadhuis in, maar lopen in de stromende regen vrolijk buitenom. Serveerster Donna heeft er zin in. We zijn de enige klanten op dat moment. Ze brengt ons koffie, maken een foto en vertelt dat ze zich verheugt op de oudjaarsavond (“Ik ga altijd met vriendinnen en vrienden naar m’n kroegje in de binnenstad”). Loop dan naar de studio van Den Haag FM. Dat is namelijk de reden dat ik hier vanochtend ben.
Spuigasten-presentatoren en éminences grises Ron Fresen en Maaike Kraaijeveld, wachten me op. Spreken over de nacht die achter en voor ons ligt. Aardig gesprek. Zwaai na afloop naar gemeenteraadsleden Hera Butt (GroenLinks) en Lotte van Basten Batenburg (VVD) die na mij de gasten van het radioprogramma zijn.

Haal in de wind en de stromende regen – onder de paraplu – oliebollen en appelflappen (beignets) bij Jan Vermolen op de nabijgelegen kop van de Grote Marktstraat. Er staan lange rijen en er is een pinstoring… Als altijd zorgt kamerbewaarder Tuti dat het uiteindelijk allemaal goed komt. Heb ’s middags, terug thuis, veel lees- en schrijfwerk. Bel met lifetime friend Niels die op zijn geliefde ‘Vlie’ (Vlieland) verblijft.

Ga aan het eind van de middag – opnieuw in de stromende regen – richting het stadion van ADO. Op vele plekken op de wereld, waaronder 125 in Nederland, worden er nieuwjaarsduiken georganiseerd. Bij de grootste, op het Scheveningse strand, komen op 1 januari zo’n 10.000 mensen bijeen voor de nieuwjaarsduik. Uniek.

De aanloop naar de nieuwjaarsduik start twee dagen tevoren. In de vorm van een estafette. De estafettedeelnemers begonnen gisteren in Winterswijk en legden vervolgens een route van ruim 200 km naar Den Haag af. Een route dwars door de polders en uiteindelijk langs het ADO-station. Neem op uitnodiging van Nikki Holleman en stichtingsvoorzitter Alex Schuttert de ‘fakkel’ in ontvangst van de fakkeldragers van de Haagse Vrijwillige Reddingsbrigade en spreek ze kort toe. Toppers zijn het allemaal. Morgenochtend brengt onze wethouder Hilbert Bredemeijer (Sport) de fakkel naar de startplek van de nieuwjaarsduik.

Avondeet, terug thuis, heerlijke verse Antilliaanse nasi. Neem dan twee uurtjes mijn rust. Geniet later op de avond van de oudjaarsconference van Claudia de Breij. Hef om middernacht precies samen met Simone het (champagne)glas op 2023. Wens ook u allemaal heel veel geluk en goeds in het nieuwe jaar… Meteen daarna belt Anil Soerdjbalie (algemeen commandant politie). De actualiteit vergt dat. Bel zelf met m’n moeder en heb contact met mijn dochter, zoon en broer.

Even na enen ’s nachts in het nieuwe jaar staan (wederom) plv. politiechef Tolga, directeur veiligheid Hans en woordvoerder Jan bij mij aan de deur. Nodig ze uit voor een kopje koffie en een oliebol. Gaan dan – in dezelfde zwarte bus als gisterenavond – aan het werk. Zetten eerst koers naar de Schilderswijk. Rijden onder meer over de Vaillantlaan, De Heemstraat, langs de Marktweg en door de Wouwermanstraat. Maken een tussenstop bij de spoedeisende hulp van HMC Westeinde aan de Lijnbaan. Het begint daar behoorlijk druk te worden. Ben onder de indruk van de inzet (en de verhalen van) de spoedeisende hulpartsen en verpleegkundigen. Wens ze alle sterkte.

Loop terug naar de ruimte van het SGBO (Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden) op de negende verdieping. Met algemeen commandant Anil Soerdjbalie, Chiu en Tolga (beiden namens de eenheidsleiding van de politie) en directeur veiligheid Hans maken we de balans op. De algemeen commandant moet nog even door, omdat de horeca nog moet sluiten. Dat levert altijd extra drukte op. Neem afscheid. Tolga brengt me thuis. Lig rond half vier in bed.

 

Nieuwjaarsdag zondag. Beleefde een korte nacht. Slaap een beetje uit. Ga even voor tienen aan de wandel. Loop voor het eerst sinds 2 oktober heen en weer naar het Vredespaleis. Bevalt me prima. Gelukkig geen last van m’n linkerknie. Er zijn rond dit tijdstip meer hardlopers en wandelaars. Een mevrouw met kinderwagen groet me vriendelijk: “Good morning and happy new year, Excellency.” Geestig. Goede bekende Julia Mendlik fietst voorbij (“Heb net een nieuwjaarsduik genomen met vriendinnen”). Ook geestig. Geniet, terug thuis, traditiegetrouw van het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker en zie flarden van het nieuwjaarsskiën rond Garmisch Partenkirchen.

Over tot de orde van de dag. Zit om twee uur zondagmiddag de (digitale) vergadering van de zogeheten ‘driehoek-plus’ voor. Plv. brandweercommandant Martin Evers en plv. directeur publieke gezondheid (namens de GGD en GHOR) Robert Schaafsma nemen deel aan de driehoek. Maken de balans op. Dank iedereen voor en achter de schermen voor de enorme inzet. Laat een en ander vatten in een bericht aan gemeenteraad, college en media.

Kleed me om en ga in de loop van de middag samen met kabinetschef Eline Tops-Visser richting Rotterdam. Spreek onderweg telefonisch met Merijn Kramer van Omroep West en Thomas Bosman van AD/Haagse Courant over de gebeurtenissen van afgelopen avond en nacht.

Woon, aangekomen in Rotterdam, de nieuwjaarsontvangst bij van good old Hans Rijnierse en zijn vrouw Wilma. Hans maakt het gelukkig weer goed. Plaats van handeling is het imposante Hulstkampgebouw aan de Maaskade. Ooit was hier een distilleerderij gevestigd. Begroet vele bekenden zoals commissaris van de Koning Jaap Smit, studiegenoot en voormalig premier Jan Peter Balkenende, good old Arie Kraaijeveld en de Amsterdamse politiechef Frank Paauw. Groet bij het weggaan Mariëtte en Ivo Opstelten. Genoeglijke én nuttige bijeenkomst. Avondeet iets eenvoudigs thuis en bezoek dan ’s avonds samen met Simone de nieuwjaarsontvangst van de gemeente Amsterdam in het Concertgebouw.

Burgemeester Femke Halsema spreekt, begroet de aanwezige wethouders en vele andere (oude en nieuwe) bekenden uit de regio Amsterdam-Amstelland en geniet van een vrolijk (muzikaal) avondprogramma gepresenteerd door niemand minder dan Dolly Bellefleur. Kabinetschef Sadet Karabulut heeft het prima voor elkaar.