Zaterdag en zondag 4 en 5 december

Ga zaterdagochtend even na negenen richting Leo’s Koffiehuis aan de Oudemanstraat in Laak om samen met een aantal bewoners door hun buurt te lopen. Ontmoette de meesten van hen tijdens mijn vorige bezoek op 9 oktober. Sprak toen af voor het eind van het jaar terug te komen om de onderwerpen waarover wij spraken ook ter plekke te bekijken. Drink snel een kopje koffie (en Leo heeft oliebollen gehaald) en start dan met de ‘estafette’. In verband met corona kunnen we niet met z’n allen tegelijk lopen. Er is een schema gemaakt waarbij de bewoners steeds het stokje aan elkaar overdragen. Het eerste onderwerp is het gebrek aan parkeergelegenheid. Loop met bewoners Manna, Marcel, Leo en de 92-jarige meneer Jan langs plekken waar mogelijk meer parkeerplekken ingericht kunnen worden en langs plekken waar juist geen auto’s kunnen staan. Dan sluiten Linda en Cees van Wijkberaad Laak Centraal aan. Spreken met elkaar over fietswrakken, afval en het bijplaatsen daarvan. Zie op de ramen van bewoners in de omgeving van een ondergrondse afvalcontainer dat zij hun buurtgenoten oproepen het bijplaatsen van afval te melden bij de gemeente. Heel goed in een buurt waar de meldingsbereidheid laag is. Spreek daarna met Magda, Kasia en haar dochter over de leefomstandigheden van de Poolse bewoners in de buurt en wat hen bezighoudt. Suus en daarna Bram praten me daarna al lopende bij over het slechte onderhoud van huizen en winkelpanden, de verloedering van de buurt en tegelijk de warme banden die er zijn tussen bewoners onderling. Meneer Jan heeft de hele wandelestafette van twee uur via onder anderen de Genestetlaan, de Van Zeggelenlaan en de Gouverneurlaan (volgens musicus Tonny Eyk die hier ooit woonde, de Ramblas van Den Haag) meegelopen. Voor meneer Jan is het allemaal niet bijzonder. Hij loopt deze route iedere dag met zijn teckel Xavier. Drink nog een bakkie koffie bij Leo en neem dan afscheid van de bewoners, stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa, Filiz Akbulut (medewerker stadsdeelkantoor), Linda (welzijn Laak) en David Waalewijn (accounthouder veiligheid Laak). Journalist Elfanie toe Laer van het Financieel Dagblad liep vanochtend ook mee. Bezocht met haar – toen ze nog werkzaam was bij BNR-radio – begin april 2013 samen met Volkskrant-journalist Iñaki Oñorbe Genovesi het atoombom-museum in Nagasaki. Fotograaf Ramon van Flymen uit Edam (‘Woon in de buurt van de Meermin’) schiet plaatjes. Nuttig wijkbezoek.

Bel ’s middags met de hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels, met Peter Kievoet (directeur Economie gemeente Den Haag) en met m’n ouders in Edam. Fiets in de loop van de middag naar m’n pedicure aan de Dibbetsstraat en naar kapper Ab aan de Prins Hendrikstraat. Doe onderweg terug een enkele boodschap (bestel bijvoorbeeld een kerstboom) aan de Frederik Hendriklaan. Het is inmiddels donker. Ambtgenoot Henri Lenferink (Leiden) belt, net als goede bekende Ben Verwaayen. Bel zelf met onze Directeur Publieke Gezondheid (DPG) Annette de Boer. En zo vliegt ook de zaterdag voorbij.

Beleef zondag – de verjaardag van Sinterklaas – een rustige dag. In alle vroegte wordt de gistermiddag bestelde kerstboom afgeleverd. Sjouw ‘m langs de trap omhoog. Geef de boom voorlopig een plaatsje op het balkon.

Even wennen dat wonen in een bovenhuis. Verricht enige huishoudelijke klussen, haal de kerstspullen van de denkbeeldige zolder en lees in de stukken voor de komende week.