Zaterdag en zondag 5 en 6 februari

Begin zaterdagochtend al vroeg met de inhoud van de twee volle loodgieterstassen van het Stadhuis. Stap tegen half tien op de fiets. Ga richting Utopie (‘Ruimte voor idealen’) aan de Waldeck Pyrmontkade. Het is koud onderweg. Droeg als burgemeester eerder bij aan activiteiten van het CDJA, de SGP jongeren, de JOVD en van de Jonge Socialisten. Vandaag heb ik de eer te mogen bijdragen aan het verwelkomen van de deelnemers aan het Wintercongres van de Jonge Democraten. Het congres vindt van 4 tot en met 6 februari plaats. Omdat het niet mogelijk is fysiek bij elkaar te komen, vindt het congres online plaats. Vanuit Utopie wordt een aantal interviews uitgezonden. Omdat Den Haag gaststad is, heeft Victoria van Vlooten, lid van het JD-congresteam en het bestuur van de afdeling JD Leiden-Haaglanden, mij uitgenodigd het congres te openen. Ben zeer vereerd. Begroet landelijk voorzitter Joris Hetterscheid (‘Doe morgen vooral de groeten aan Jan Paternotte’). Ga na een kort openingswoord in op Victoria’s vragen over het burgemeesterschap, jongeren, politiek en klimaatverandering, het thema van het congres. Praat na met Victoria en Joanna Verkerk (ook actief in het congresteam) en stap weer op de fiets.

Doe onderweg terug m’n handschoenen aan. Met tegenwind is het extra koud. Ga terug thuis weer aan de slag met de stukken voor de komende week. Zie tussen de bedrijven door dat de Nederlandse schaatster Irene Schouten de eerste Nederlandse gouden medaille (3.000 meter) heeft gewonnen op de gisteren begonnen Olympische Winterspelen in Beijing. Chapeau. En overigens vindt vandaag ook de digitale ‘viering’ van het Chinees nieuwjaar – het jaar van de Tijger – in Nederland plaats. Het is de 20e editie die normaal gesproken in het Atrium van ons Stadhuis plaatsvindt. Droeg er met veel plezier met een filmpje aan bij. Stap aan het eind van de middag opnieuw op de fiets. Doe een paar boodschappen in de Keizerstraat. Bereid het avondeten. Simone is er (ze heeft vanochtend gefolderd). Gezellig.

Beleef zondag een rustige dag in de privĂ©-sfeer. Buiten regent en waait het, binnen zie ik live de beelden van de 5.000 meter schaatsen voor heren op de Olympische Winterspelen. Zie Patrick Roest een hard bevochten zilveren plak winnen. Bel m’n ouders in Edam. Zodra het even droog is maken we een wandeling langs het strand. Weekend voorbij.