Zaterdag en zondag 5 en 6 maart

Rond half zes belt brandweercommandant Esther Lieben mij. Een zeer grote brand is gaande aan de Binckhorstlaan. Besluit mij ter plekke te laten informeren. De medewerkers Maayke Slim en Tristan Ober (directie veiligheid) leiden me samen met de commandant rond op het terrein. Zie eerst beelden van een drone die rondvliegt en een goed overzicht geeft van de situatie. Loop dan naar de ‘CoPi-bak’ (Commando Plaats Incident) waar om half zeven vertegenwoordigers van alle hulpdiensten in een korte vergadering de meest actuele stand van zaken opnemen.

Steek de vrouwen en mannen ter plekke een hart onder de riem. Dat geldt ook voor een van de familieleden van de eigenaar van de jachtwerf. Wat een triestigheid. Ook voor de eigenaren van de ruim honderd boten en bootjes die in de loodsen stonden opgeslagen … Bereid, terug thuis, Simone een fruitig ontbijtje. Rond half elf belt Tristan (directie veiligheid) om me te vertellen dat de brand ‘meester’ is.

Beleef voor het overige een rustige zonnige zaterdag. Heb telefonisch overleg met Robèr Willemsen (voorzitter Koninklijke Horeca Nederland), met beeldend kunstenaar Daniel Roozendaal, met Jacqueline Biesheuvel en met raadsgriffier Lilianne Blankwaard. De loodgieterstassen zitten vol. Kan m’n lol dus op. Onder andere in de stapels stukken en post een kadootje van adviseur monumentenzorg Judith van Hoogdalem. De publicatie ‘Schuilen in Den Haag. Erfgoed van de Koude Oorlog’. ” … Omdat het thema bunkers en schuilplaatsen helaas weer actueel is …”, schrijft Judith in een aardig begeleidend briefje. Vreselijk eigenlijk.

Het is heerlijk weer als ik zondagochtend heel vroeg aan de wandel ga richting het Vredespaleis. Op de terugweg is het licht. Loop voor de verandering aan de overkant van de Scheveningseweg. Passeer Constantijn Huygens.

Maak net als gisteren een ontbijtje.

Ben in de loop van de ochtend aanwezig bij de herdenking van het bombardement op Bezuidenhout van 3 maart 1945. In het licht van de bevrijding werd de wijk per vergissing gebombardeerd door de Engelse luchtmacht. Het plan was de V2-installaties in het Haagse Bos te treffen. Niet deze installaties maar de wijk werd in het hart geraakt. Een groot deel van de wijk lag in het puin, honderden mensen lieten het leven of raakten gewond en tienduizenden verloren hun huis. De belangstelling voor de herdenking is groot, het is mooi georganiseerd en omlijst met muziek. Begroet ambtgenoot Jules Bijl (Leidschendam-Voorburg), loco-burgemeester Caroline Klaver (Wassenaar), wethouder Saskia Bruines en goede bekende Geert van Alkemade (jeugdige wijkbewoner in maart 1945). Jasmijn Derckx draagt een aantal fragmenten voor uit haar boek ‘Theodoor’. Ze schreef dit boek op basis van een van de grootste brievencollecties van Den Haag van de familie Van Ravenswaaij, die het bombardement in Bezuidenhout meemaakte. Samen met de zoon van Theodoor van Ravenswaaij – Boem van Ravenswaaij – legt Jasmijn een krans. Leg zelf namens het gemeentebestuur samen met Jan van der Poll, zoon van een brandweerman die het bombardement ternauwernood overleefde, een krans.

Ben vervolgens in Amare. Begroet Jan Zoet, zijn collega’s, musici en studenten die zometeen het concert Amare for Ukraine verzorgen. De volledige opbrengst van het concert wordt gedoneerd aan giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties. Naast musici van het Residentie Orkest, studenten van het Koninklijk Conservatorium en acteurs van Het Nationale Theater, treden diverse solisten uit onder meer Oekraïne op, onder anderen pianiste Anna Fedorova, celliste Maya Fridman, percussionist Konstantyn Napolov, pianiste Helena Basilova en altvioliste Hannah Strijbos. Er staan muziek en verhalen uit Oekraïne op het programma, maar ook werken van onder meer Chopin, Skoryk, Vasks, Elgar, Strootman, Fondse en Bach. Een prachtig en emotioneel concert. Dank alle betrokkenen voor hun enorm inzet bij de organisatie van deze spontane actie (die zo’n 43.000 euro oplevert) en wens de optredende artiesten: toi, toi, toi.

Praat in de loop van de middag in Amsterdam bij met Won Jip (echtgenote Heleen Jeremiasse testte vanmorgen helaas positief). Doe dat in Simply Fish aan de Koninginneweg in Amsterdam Zuid. Nuttig en aangenaam. Voor dat laatste zorgt Johnny Rosenberg met repertoire van Michael Bublé. Overleg ‘s avonds, terug thuis, om acht uur onder andere met m’n zeven ambtgenoten uit de veiligheidsregio Haaglanden over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne en informeer om negen uur op zijn verzoek de Commissaris van de Koning Jaap Smit samen met de drie collega-veiligheidsregiovoorzitters in Zuid-Holland over de actualiteit. Het was geen rustdag, deze zondag …