Zaterdag en zondag 6 en 7 maart

Ochtendwandel. Stap daarna op de fiets – m’n zadel is bevroren – om in de omgeving van het Bankaplein een paar weekendboodschappen te doen. Breng in de loop van de ochtend een tweetal bezoeken aan Haagse sportverenigingen. Begin bij HBS Craeyenhout (HBS), de Haagse Voetbal-, Cricket en Hockeyvereniging ‘Houdt Braef Stant’ aan de Daal en Bergselaan. Wesley (kabinetszaken) vergezelt me. Bij de ingangspoort begroet penningmeester Pien Verweij-van der Vegt ons. Ze houdt samen met een collega in de gaten of het bij de ingang allemaal coronaproof verloopt. Maak kennis met voorzitter Adriaan de Buck en verenigingsmanager Rob Buursen.

Foto: Remco van Oosterom

Ze leiden me rond en vertellen me over de vereniging. HBS is opgericht in 1893 en daarmee een van de oudste verenigingen van Den Haag. De vereniging telt ruim 2.200 leden. Het sportpark ligt in de bosjes van Pex, een zeer fraaie groene omgeving. Vanochtend zijn er voetbal- hockey- en crickettrainingen voor de jongste jeugd. Loop langs alle velden. Begroet ‘onderweg’ m’n lieve vriendin Eline Visser-Tops. Alle drie haar kinderen sporten bij HBS en hebben zojuist gespeeld. Zing voor haar jarige dochter Anne-Claire.

Maak kennis met Daan Rhijnsburger, al 65 jaar lid van HBS en vrijwilliger. Hij maakt vandaag de foto’s. Spreek ook met Frits Broers, trainer van één van de jongensvoetbalteams. Kijk bij een cricket training en doe een poging als ‘batsman’ een balletje te slaan.

Foto: Remco van Oosterom

Krijg aan het eind van het bezoek het boek over 125 jaar HBS met daarin bijdragen van onder anderen erevoorzitter van HBS én ereburger van Den Haag, Generaal-majoor b.d. Rudi Hemmes. Het boek telt maar liefst 400 bladzijden.

Voor m’n tweede bezoek ga ik naar Haag Atletiek. Haag Atletiek is met 1.800 leden een van de grotere sportverenigingen in Den Haag. Voorzitter Pierre Heijnen ontvangt me bij de ingang van het sportcomplex aan de Laan van Poot. Krijg ook hier een rondleiding over het terrein. Spreek met een aantal kinderen die aan het trainen zijn. Vraag wat zij het leukste onderdeel van atletiek vinden: sprinten is van velen de favoriet. Ontmoet Mike van WSDH die als sportcoördinator gedetacheerd is bij Haag Atletiek. Ga hierna buiten bij de (gesloten) kantine in gesprek met ouders en coaches. Het grote voordeel van atletiek is dat het buiten kan worden beoefend. Toch heeft corona grote invloed op het verenigingsleven. Coach Hans vertelt bijvoorbeeld dat het sociale aspect (teamvorming) bij sport erg belangrijk is. Veel gezelligheid zit er helaas op dit moment niet in. Tegelijk geldt ‘hoe gezonder je bent, des te weerbaarder’. Sta na afloop van het bezoek Mariëlle van Omroep West te woord.

Fiets in de loop van de middag naar de Prins Hendrikstraat in het Zeeheldenkwartier. Breng een lang verwacht bezoek aan kapper Ap. Begroet in de zaak goede bekenden oud-minister Bruno Bruins en voormalig Commissaris des Konings Jan Franssen. Fiets aansluitend naar de Kerkstraat voor een bezoek aan de pedicure. Bereid, terug thuis, voor Simone het avondeten en geniet van een vrije avond.

Ga zondagochtend vroeg aan de wandel. Vermaak me met het lezen van stukken en een paar huiselijke klusjes. Kijk naar Buitenhof op televisie. Bel met m’n dochter en met Susan van Duuren van ondernemersvereniging #ASW030. Werk aan het eind van de avond mee aan het Radio1 programma ‘Dijkstra en Evenblij’ ter plekke.