Zaterdag en zondag 7 en 8 januari

Ga zwemmen. Ben vandaag de enige (behalve de meneer die schoonmaakt). Ontbijten en checken rond elf uur uit. Drinken als afscheid een kopje koffie en eten een stukje vlaai. Meneer Jan – een vrolijke seniore ober – die ons bedient (“Ik ben Belg, dus ja ik spreek Frans, dat is bij ons verplicht op school”) vertelt over hoe in de zomer van 2021 de watersnood ook het hotel raakte. Zo’n dertig kamers stonden blank. Een damwand tot een meter of zes diep en een dam zijn aangelegd om herhaald euvel te voorkomen.

We gaan op stap. Het weer is (veel) beter dan gisteren. Het zonnetje schijnt. Rijden via Nijswiller (zien er de Abdij Sint Benedictusberg liggen), Partij en Cadier en Keer richting Maastricht. Onderweg bij Margraten stappen wij uit. Bezoeken er de Amerikaanse begraafplaats. Maken een wandeling om de begraafplaats heen. Zeer de moeite waard. Ben m’n zonnebril vergeten. Kan gebeuren. Op de parkeerplaats vlak voor ons vertrek groet Aylin Bilic me. Aylin is werkzaam bij De Vroedt&Thierry en is hier met haar man en zoontje. De wereld is klein.

Rijden verder richting Maastricht en dan meteen door naar ons hotel voor de komende nacht: Limburgia aan Op ‘t broek in het Belgische Kanne (Riemst). Checken in. Rijden terug naar Maastricht. Parkeren in of nabij het centrum is er een ‘dingetje’. Vinden een plekje aan de Herbenusstraat. Wandelen via de Brusselsestraat richting het Vrijthof. Het is er druk. Gebruiken een (late) lunch buiten op het terras bij brasserie Brittanique. Gaan aan de winkel. Lopen richting het Mosae Forum. Steken via de Wilhelminasingel (een brug) de Maas over. Simone gaat ‘aan de winkel’, ikzelf lees verder in de roman van Márai in het Crown Plaza. Lopen dan via de Hoge Brug terug naar de parkeerplaats van onze auto. Stevige wandeling. Goed voor ons. Aan het eind van de middag rijden we terug naar het hotel. Gebruiken er samen met Mart en Esther de Kruif het avondeten.

 

Checken in de loop van de zondagochtend uit. Bezoeken dan op uitnodiging van Leo van der Kant de nieuwjaarslunch van het Genootschap De nalatenschap van Hendrik VIII. Deden dit voor het eerst begin 2019. Waren toen te gast in La Butte aux Bois in Lanaken. Dit keer vindt de traditionele bijeenkomst van wetenschappers, politici en ondernemers plaats in het nabijgelegen Château Neercanne aan de Cannerweg/Van Dopfflaan in Maastricht. Begroet een aantal bekenden, waaronder ambtgenoot Désirée Schmalschläger (Leudal). Zit aantal tafel onder andere bij Mgr. Willem van der Wal, officier van justitie Dave Mattheijs en jazz-enthousiast Jean Haesen (Jazz Maastricht). In een nabijgelegen mergelgrot spreekt – tussen de gangen door – de hooggeleerde eregast Peter Peters. Peter was ooit voorbestemd om boer te worden. Inmiddels is hij een befaamd nanobioloog (“Begon ooit op de LTS met behalen van mijn diploma electrotechniek”). Rijden terug naar Den Haag. Onderweg belt hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels naar aanleiding van de actualiteit. Ben rond half negen terug. Bel met m’n moeder in Edam. Drukke week voor de boeg.