Zaterdag en zondag 8 en 9 juli

Korte nacht. Laat de ochtendwandeling voor wat ie is. Breng in de loop van de ochtend aan de Schuttersdreef in Escamp mijn gelukwensen over aan Leo van der Kleij in verband met zijn 100e verjaardag. Bij aankomst zwaaien een aantal bewoners van Iependal mij met vlaggen vanaf hun balkon toe.

Voormalig rijksambtenaar Leo was ooit de bouwpastoor van het ‘nieuwe’ kantoor van het ministerie van Onderwijs in Zoetermeer. Tot zijn 92e speelde hij tennis. Toen hij geen leeftijdgenoten meer had die met hem konden spelen is ie ermee opgehouden. In plaats daarvan maakt Leo elke dag een wandelingetje in de buurt. Leo staat zijn mannetje. Het huishouden en de boodschappen doet hij zelf. Het gaat hem goed af. Koken doet Leo niet. “Veldsla, aardappelsalade en een ei”, misschien is dat wel het geheim om gezond 100 te worden vertelt hij lachend.

Drink gezellig in aanwezigheid van zijn beide dochters en zoon een kopje koffie met Leo. Anita van Zee (kabinetszaken) en Sabine van Pesch (communicatie) vergezellen me vanochtend. Geef een kort commentaar op de val van het kabinet.

Haast me terug naar huis. Kleed me om en ga samen met Simone richting Edam. Vier samen met mijn broer, de kinderen, kleindochter Florien, neven en nichten, buren en vriendinnen en vrienden van mijn moeder haar 90e verjaardag (gisteren). Plaats van handeling La Galera aan de Gevangenpoortsteeg. Gebruiken er na afloop in kleine kring het avondeten. Inmiddels zijn mijn (Australische) neef Han van Zanen, zijn vrouw Ruth en een aantal van hun kinderen gearriveerd. Vrolijk weerzien. Kijk terug op een zeer geslaagde middag en avond.


Ochtendwandel zondag in alle vroegte door de wijk. Het is al 18 graden. Onderweg is het effect van de storm van afgelopen week nog goed zichtbaar. Besteed, terug thuis, tijd aan de inhoud van de loodgieterstassen van het Stadhuis. Zit buiten op m’n balkon. Bel met m’n moeder in Edam. Ze is ‘dankbaar’ voor gisteren. Stappen aan het begin van de middag op de fiets richting het Spui. Neef Han uit Australië is vandaag met zijn gezin te gast bij mij in Den Haag. Zijn broer Dennis (mijn neef) en zijn zoon zijn er inmiddels ook. Maken met gids Gerda Taal van het Gilde Den Haag een zogeheten ‘Residentiewandeling’ door het oude centrum. Beginnen bij het beeld van Willem van Oranje op het Plein en eindigen bij Pavlov aan het Spui. Gebruiken daar het avondeten. Neem afscheid van mijn neven en hun families. Fietsen terug naar huis. Hebben geluk met het weer. Bel met nichtje Donell in Amerika en met m’n moeder in Edam. Weekend vloog voorbij.