Zaterdag en zondag 8 en 9 mei

Maak m’n wandeling heen en weer naar Scheveningen. Duik, terug thuis in de stukken uit de tassen van het Stadhuis. Ga in de loop van de ochtend naar de Grote Kerk voor het leggen van een krans. Den Haag werd op 8 mei 1945 bevrijd. Militairen van de Prinses Irene Brigade trokken op deze dag als eerste bevrijders Den Haag binnen. Ontmoet vandaag in de Van Assendelftkapel – 76 jaar later – regimentscommandant Luitenant-Kolonel George Dimitriu van het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene. Krijgen een kopje koffie van de dames Machteld en Nathalie. Stadsbeiaardier Gijsbert Kok speelt ondertussen passende muziek  – ‘Towards Victory’ – op het carillon van de Haagse Toren, tot het luiden van de klokken. Gaan om elf uur naar buiten, de miezer in. Leg samen met de overste een krans bij de maquette. Het signaal Taptoe klinkt van hoornblazer Dennis Kuijten. Twee minuten stilte volgen. Neem afscheid van de overste die nog naar Nijmegen moet.

Maak aansluitend een wandeling in Park Sorghvliet aan de Scheveningseweg. Beloofde boswachter Erik Evers en zijn vrouw Tiny eind maart terug te komen om de bloei van de wilde blauwe hyacinten te bewonderen. Doe dat bij deze. Het is inderdaad zeer de moeite waard.

Werk verder aan de tassen en doe wat huishoudelijk werk. Stap op de fiets om in de stromende regen bij Caroline’s Saplab aan de Denneweg m’n sapjes te halen en bij De Halve Zool aan Korte Poten een paar Van Bommel’s te brengen. In de loop van de middag belt Anja de Bruijn (politie) over een demonstratie bij een van de ambassades. M’n moeder belt om te bedanken voor de bloemen (Moederdag morgen). Bel zelf met m’n Amstelveense kapper Jan Bartels (80 geworden), met voormalig medewerker Saida Ahyad en met life time friend Cees van Beers.

Wandel zondagmorgen in alle vroegte – het is warmer dan de afgelopen dagen – heen en weer naar de boulevard. De Lourdeskerk in Scheveningen staat er mooi bij.

Bezoek in de loop van de ochtend – terwijl de regen met bakken uit de lucht valt – in De Thuishaven aan de Neptunusstraat Kniertje Spaans-den Heijer. Wens de oudste inwoner van onze stad van harte geluk met haar 107e verjaardag. Ze is sinds 1979 de weduwe van visser Arie (die op latere leeftijd – met Cor van Harten als pseudoniem – boeken schreef) en vijf vijf kinderen kreeg. De dochters Lenie en Riet (en schoonzoon Henk Groen) zijn aanwezig. Kniertje komt uit een echt Schevenings gezin. Vader was visser en moeder was naaister van de Scheveningse dracht. Vrolijke ontmoeting.

Via huis meteen door naar Edam. Bezoek er samen met Simone en mijn broer Koos m’n ouders. Ben blij ze te zien. Gebruiken er een (late) lunch. Krijg van m’n Pa een enorme stapel oude Elseviers mee voor thuis. Simone gaat na afloop door naar de Haarlemmermeer, ga zelf met de trein en tram terug naar Den Haag. Zie dat ADO Den Haag de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle met 0-1 heeft gewonnen, geniet van de zon op m’n balkon en kijk aan het eind van de middag naar de uitzending van de documentaire ‘Slag om de Residentie’. Zeer de moeite waard.