Zaterdag en zondag 8 en 9 oktober

Zaterdag is eigenlijk een beetje een (voorbereidende) reisdag. Werk aan de stukken uit de loodgieterstassen. Ruim op. Doe de was, de strijk en maak schoon. Fiets aan het eind van de ochtend in de Frederik Hendriklaan een paar laatste dingen in huis. Boodschappen bedoel ik. Geniet van de zon op m’n balkon. Pak m’n koffer.

Ga in de loop van de middag naar Schiphol. Bel met m’n moeder in Edam, app met m’n kids en met Simone. Meld me af bij loco-burgemeester Robert van Asten. Vlieg met vlucht KL 861 in een Boeing 787-9 Dreamliner naar Seoel in Zuid-Korea. Eigenlijk is Zuid-Korea een tussenstop op weg naar Tokio. Dit geheel terzijde. Het is bijna twaalf uur vliegen. Eindeloos lijkt het. Groet onderweg goede bekende Cees ten Broek van WorldAutoSteel.

Reis samen met mijn ambtgenoten Wobine Buijs-Glaudemans (Oss), Ellen van Selm (Purmerend) en Rob Metz (Soest). Vorm met hen namens de VNG de Nederlandse delegatie naar het driejaarlijkse congres van de wereldvereniging van gemeenten UCLG in Daejeon. Het is de zevende keer dat het wereldcongres wordt georganiseerd. De afgelopen twee maanden was ik ‘Governing President’ van de UCLG en (dus) ook tijdens het congres. November 2021 trad ambtgenoot Mohamed Boudra (Al-Hoceima, Marokko) af als burgemeester, dus kon hij niet langer ‘President’ van de UCLG zijn. Daarop is besloten dat de overige dagelijks bestuursleden in het laatste jaar van de termijn ieder twee maanden op zich nemen van het voorzitterschap. Namens de VNG en VNG-International nemen de medewerkers Pieter Jeroense, Neila Akrimi, Jessie Post, Stan Abma, Bert van Vijfeijken, Daan Stelder en Sanne van Amerongen deel aan het congres.


United Cities and Local Governments (UCLG) is de wereldvereniging van gemeenten en van verenigingen van gemeenten. Op dit moment verenigt en vertegenwoordigt de UCLG meer dan 250.000 gemeenten, steden, regios en metropolen, alsook 175 lokale en regionale verenigingen uit 140 van de 193 bij de Verenigde Naties aangesloten landen. De belangrijkste besluitvormingsorganen van UCLG zijn de World Council en het Executive Bureau. De World Council komt één keer per jaar bijeen; de Executive Bureau twee keer. Eens in de drie jaar organiseert UCLG het wereldcongres (World Congress). Hier vindt, naast de vergaderingen van de World Council en het Executive Bureau, ook de General Assembly plaats. In de World Council meeting tijdens het wereldcongres wordt het nieuwe dagelijks bestuur (‘Presidency’) van de wereldorganisatie gekozen.


We landen zondagmiddag (lokale tijd) bijna precies op tijd op Incheon International Airport. Een uurtje rijden ten westen van Seoel. Het passeren van de douane en het ophalen de koffers verloopt vlot. Het regent bij aankomst. Moeten de mondkapjes weer op. Even wennen. Heb (nog steeds, of weer?) last van m’n linkerknie. De Nederlandse ambassadeur, H.E. Joanne Doornewaard, verwelkomt ons op het vliegveld.

Een busje staat klaar om de delegatie naar ons hotel te brengen. Het is hotel President aan Eulji-ro in Jung-gu in het hart van de stad. Check in. Krijg een kamertje op de zeventiende verdieping met uitzicht op het Stadhuis.

Zie het voor het eerst. Toen ik november 2010 in het nabijgelegen Westin Josun hotel verbleef stond het (nieuwe) Stadhuis nog in de steigers. In 2012 ging het gebouw open. Nu ziet het er fraai uit. Ga onder de douche. Wandel met de delegatie naar een nabijgelegen eethuisje. De naam kan ik niet kan lezen. Gebruiken er het avondeten. Soep met groenten, rijst en rundvlees. Smaakvol.

Ga na afloop meteen naar bed. Het is mooi geweest.