Zaterdag en zondag 9 en 10 april

Ga zaterdagochtend lekker vroeg aan de wandel. Geen ‘kip’ op straat. Ben net terug thuis als het hard begint te regenen. Heb geluk dus. Maak een ontbijtje voor Simone en werk de hele ochtend aan de inhoud van de loodgieterstassen uit het Stadhuis. Breng aan het begin van de middag aan de Willem III straat in Loosduinen mijn gelukwensen over aan Nico en Lenie Brandsen-van Gemmert. Ze zijn 70 jaar getrouwd. Ooit waren ze buurjongen en buurmeisje. Ze kwamen uit grote gezinnen (zeven en zeventien kinderen). Zelf kregen Nico en Lenie drie kinderen, vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. Maak kennis met een aantal familieleden, onder meer met een zoon en een dochter die beide de lengte van hun vader hebben (ruim boven de twee meter).

Reis in de loop van de middag samen met Simone naar Valkenburg aan de Geul. Doe dat op uitnodiging van ambtgenoot Daan Prevoo. Check in bij Château St. Gerlach aan de Joseph Corneli Allée. Hotelmanager Robin van der Eijk en zijn team hebben het prima voor elkaar. Ga bijna meteen aan het werk.

Begeef me naar  ‘Gemeentegrot’, een kalksteengroeve onder de Cauberg. Begroet daar Daan, zijn rechterhand John Wauben, Tourdirecteur Christian Prudhomme, Tour ‘ambassadeur’ Bennie Ceulen en Hans Zoethoutmaar en Peter Schuiten (beiden medewerkers van de gemeente Rotterdam). Gaan de groeve in. Maken een onderaardse rondgang door de groeve. Bezoeken de wielergalerij waar ook een aantal plaquettes en houtskoolschetsen over de Amstel Gold Race en de Tour de France zijn aangebracht (een traditie sinds 1938). Er branden kaarsen. Christian mag er in houtskool zijn handtekening op een van de schetsen (die van Jan Janssen) zetten. Emotievol moment.

Frissen ons even op in het hotel. Gebruiken het avondeten in de gezellig drukke Zoete Zoen in het kasteeldomein de Cauberg. Begroet onder anderen wethouder Jan Vermeer, gedeputeerde Stephan Satijn, Hans Böhm (algemeen directeur van Heineken Nederland), de hooggeleerde Rianne Letschert (voorzitter College van Bestuur Universiteit Maastricht) en voormalig burgemeester Martin Eurlings en zijn echtgenote Ineke – de trotse ouders van hun ook aanwezige zoon Camiel. Gastheer ‘mister Amstel Gold race’ Leo van Vliet spreekt ons toe. Voor zijn 25-jarig jubileum als koersdirecteur krijgt hij als eerbetoon een kleurrijke publicatie aangeboden. Voor ‘Don Leo’ van de Amstel Gold Race vrienden.

Zwem zondagochtend in het nabijgelegen hotelzwembad. Wandel er in witte badjas heen. Gebruiken het ontbijt, wandelen in de prachtige omgeving (‘Welkom in de kraamkamer van moeder natuur’) van het hotel. In het glooiende Limburgs landschap schijnt het zonnetje. Zien paarden, bizons en herten en steken via het ‘Ingendaelerbrökske’ het snelstromende water van de Geul over.

Gaan aan het eind van de ochtend richting het gemeentehuis van Valkenburg aan de Geul aan de Geneindestraat. Burgemeester Prevoo ontvangt ons samen met Hans en Peter in zijn werkkamer. Begroet gedeputeerde Madeleine van Toorenburg. Eten vlaai en krijgen een vlaai mee voor thuis. Dan horen we muziek. ‘De ‘Joekshermenie’ komt langs  en brengt Daan een aubade.

Daan krijgt bovendien tijdens een korte vrolijke ceremonie de ‘Oranje stip 2021’ als onderscheiding opgespeld. Eervol. Het is inmiddels middag geworden. We haasten ons naar de locatie – aan de Rijksweg Berg en Terblijt – waar de finish is van de Amstel Gold Race 2022 in het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De enige wielerklassieker die Nederland rijk is. Praat – mede namens burgemeester Ahmed Aboutaleb – uitvoerig bij met Tourdirecteur Christian Prudhomme. Spreken over de kansen voor Rotterdam en Den Haag om een volgende editie van de Tour de France ‘binnen’ te halen. De concurrentie is groot. Wordt vervolgd.

In de loop van de middag belt Uri Rosenthal. Begroet wethouder Niels Dauven (‘Hoop u weer te zien op het VNG-congres eind juni in West-Friesland’), good old Jos van der Mortel (zat begin jaren ’80 van de vorige eeuw met Jos in de universiteitsraad van de Vrije Universiteit Amsterdam) en zijn beeldschone dochter Josanny en zoek tevergeefs contact met Nick Bons, een Haagse wielerfan pur sang. Hoop hem binnenkort in Den Haag te ontmoeten.

Zie Marta Cavalli de 8e editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen winnen. Demi Vollering en Lianne Lippert flankeren haar op het podium. De 56e editie voor de mannen wordt gewonnen door Michal Kwiatkowski (Mathieu van der Poel wordt vierde). Neem afscheid. Dank Daan en zijn team voor de gastvrijheid. Aanvaarden dan aan het eind van de middag de reis terug naar Den Haag. Koppel de resultaten van het werkbezoek van gisteren en vandaag terug aan ambtgenoot Ahmed Aboutaleb, wethouder Hilbert Bredemeijer en directeur sport Peter van Veen.

Bel ’s avonds met m’n ouders.