Zaterdag en zondag 9 en 10 oktober

Fiets in alle vroegte aan de Frederik Hendriklaan een paar boodschappen in huis. Ga dan naar Leo’s Koffiehuis aan de Oudemanstraat in Laak Centraal. Heb daar afgesproken met een aantal bewoners die al langer in de buurt wonen en hun omgeving zien veranderen. Of eigenlijk, hun wijk steeds minder herkennen in vergelijking met vroeger. Krijg regelmatig brieven van bewoners die hun zorgen met mij delen. Leek me goed in de buurt zelf een kop koffie te drinken met een paar bewoners. Ben blij dat meneer Leo zijn deuren voor ons open zet vanmorgen. Een 92-jarige wijkbewoner vertelt al sinds 1929 in de buurt te wonen. Ook de meeste andere aanwezige bewoners wonen al tientallen jaren in de wijk. Een echtpaar heeft net hun huis verkocht. Zij vertrekken na 37 jaar met pijn in het hart naar Rijswijk in de hoop daar meer rust te vinden. Bespreken met elkaar onderwerpen als parkeren, huisvuil, eenzaamheid van ouderen, de betrokkenheid bij herinrichtingsplannen in de buurt, overlast van buren en het fietsen op de stoep. Herkenbare onderwerpen die eenvoudiger worden opgesomd dan opgelost. Spreek af voor het eind van het jaar terug te komen. Gaan dan met elkaar op pad om een aantal plekken te bekijken. Vind het geweldig dat de bewoners de moeite hebben genomen langs te komen en met mij te spreken. Dank ze daarvoor. Dat geldt ook voor stadsdeeldirecteur Lawrence Eghosa, Filiz Akbulut (medewerker stadsdeelkantoor) en David Walewijn (accounthouder veiligheid Laak).

Zeg iedereen gedag en race meteen door naar de Amsterdamse Herengracht. Praat onderweg telefonisch bij met Ben Verwaayen. Gebruik in de ambtswoning de lunch met m’n ambtgenoten van Rotterdam en Utrecht. Femke Halsema is onze gastvrouw. Nuttig en aangenaam gesprek. Ontvang, terug thuis in Den Haag, m’n dochter en haar partner gezellig op de thee. Hebben als altijd vrolijke verhalen over hun drukke programma en hun heerlijke vakantie op het Griekse eiland Kos. Krijg ook een speciaal kadootje. Leuk vooruitzicht.

Ben ’s avonds in het Atrium van het Stadhuis. Draag bij aan de heropenening van het Atrium na 1,5 jaar ‘gesloten’ te zijn geweest. Het is bovendien Museumnacht (‘Het fènste avondsje kuns en kultuâh’). Begroet Jacqueline Meijer van de stichting Atrium City Hall, de stichting achter de activiteiten in het Atrium. Atrium City Hall laat vanavond samen met PIP Den Haag zien dat iedereen weer welkom is in de ‘huiskamer’ van Den Haag, om de vele tentoonstellingen en evenementen in het Atrium te komen bekijken. Spreek de aanwezigen toe en druk samen met Jacqueline op een knop, waarna het licht, dat wil zeggen een lichtinstallatie met 5 meter hoge ledlampen van producent David Schoch van Pip Den Haag, aan gaat. Schrijver Dario Goldbach draagt een speciaal voor vanavond geschreven tekst voor. Beluister Quartet No. 14 van Schubert, uitgevoerd door een strijkkwartet (Romina Engel en Wan-ru Cheng spelen viool, Gabriel Torner-Alisana altviool en Rogier Tamminga cello). Den Haag FM doet verslag. Tenslotte leiden Ringo Mollinger, Zesta en Page33 , graffitikunstenaars van The Hague Street Art mij rond op de expositie Straatkunstenaars op Doek. Ze vertellen over hun werk in het Atrium en in de openbare ruimte verspreid door de stad. Zeer de moeite waard.

Foto’s: Will Looijesteijn en Richard Mulder

Werk zondagochtend verder aan de stukken uit de tassen van het Stadhuis. Neem rond het middaguur deel aan het televisieprogramma Buitenhof. Reis daartoe heen en weer naar de Veemvloer aan de Van Diemenstraat in Amsterdam. De politiechefs Frank Paauw, Martin Sitalsing en Gerda van Leeuwen spreken over hun strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Historicus Ian Buruma spreekt over de situatie in Polen. Presentator Twan Huys voelt mij aan de tand over de financiële problemen waarin onze gemeenten, provincies en waterschappen zijn beland. En fotograaf Ilvy Njiokiktjien vertelt over de nieuwsfoto van deze week. Urs Klaver doet me in- en uitgeleide. Ga, terug thuis in Den Haag, bijna meteen aansluitend naar het Spui.

Ben op uitnodiging van Wineke Bilderbeek te gast bij boekenwinkel De Vries van Stockum. Dit allemaal in het kader van de kinderboekenweek, die dit jaar het thema beroepen heeft. De boekwinkel organiseert een beroepen bal waar kinderen vragen kunnen stellen aan mensen met verschillende beroepen in uniform. Begroet stewards van de HTM, politievrouwen en mannen, een ambulancebroeder, een verpleegkundige en een heuse rechter. Geestig. Nog geestiger zijn de vragen en opmerkingen van de kinderen. Om hen is het immers allemaal te doen.

Terug thuis praat ik bij met Simone en gebruik ik met haar het avondeten. Ook dit weekend vloog voorbij.