Zaterdag en zondag 9 en 10 september

Ochtendwandel in de wijk. Het is klam en heiig. Neem met ontsteltenis kennis van de enorme gevolgen van een aardbeving in Marokko. Spreek m’n medeleven uit richting de Marokkaanse bevolking en de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Betuig ook ambassadeur H.E. Mohamed Basri mijn medeleven, net als aan ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam). Op het Stadhuis gaat de vlag halfstok. Brandweercommandant Esther Lieben meldt dat zich een USAR-team gereed houdt als er een internationaal verzoek komt om ter plaatse hulp te bieden.

Over tot de orde van de dag. Dit weekend staat – helaas – helemaal in het teken van de zoveelste illegale blokkade van de A12 en een klimaatdemonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Ga even na negenen richting het beleids- en crisiscentrum De Yp aan de Katschiplaan in Leidschenveen-Ypenburg. Aldaar verzamelen de leden van de driehoek zich om zo nodig in vergadering bijeen te kunnen komen. Spreek om tien uur in het auditorium, voor de briefing begint, de politiemensen toe die vandaag uit alle windstreken van Nederland bijstand komen verlenen.

Bezoek de locaties waar de mensen van de SGBO (Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden) bijeenkomen. Begroet de medewerkers van de GGD en de GHOR. Maak ten slotte kennis met een aantal Duitse politiemedewerkers. Zij bemensen dit weekend de vier waterwerpers die beschikbaar zijn. Aanvaard even na zevenen de terugreis, nadat mijn statement met een terugblik op de dag is gepubliceerd via de liveblog op de pagina van de gemeente Den Haag. Heb telefonisch overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx (onderwerp: situatie in Marokko). Ga op tijd naar bed. Het is mooi geweest.

Het is tegen half zeven al negentien graden als ik zondag m’n ochtendwandeling door de wijk maak. Stap daarna op de fiets. Doe een paar boodschappen in de Keizerstraat. Ga in de loop van de ochtend opnieuw naar De Yp om vanuit daar de actualiteit te volgen en als het nodig is als driehoek in vergadering bijeen te komen. Zie net als gisteren vanuit mijn werkkamertje op de achtste verdieping de skyline van Den Haag.

Ook de negende poging de A12 voor onbepaalde tijd te blokkeren mislukt. Rond half drie ’s middags is de verstoring van de openbare orde hersteld. Ik laat een korte verklaring zetten op de pagina van de gemeente Den Haag. Avondeet thuis met Simone. Genieten van Antilliaanse nasi. Bekijken de beelden van de voetbalinterland Ierland-Nederland (1-2) in Dublin. Bel in de rust met m’n moeder in Edam en met een lid van de gemeenteraad. Heb ik toch nog een enkel moment een beetje weekend gehad.