Zaterdag, zondag en maandag 17, 18 en 19 juli

Beter geslapen dan gisteren. Duik in alle vroegte in de tassen van het stadhuis. Werk een beetje ‘op voor’ want moet in de loop van de middag naar Parijs. Fiets in de loop van de ochtend naar kapper Ab in de Korte Houtstraat en pedicure Lena in de Heulstraat. Parketteur Jan toont met een foto zijn kunsten.

Reis rond een uur of drie naar Rotterdam. Bel onderweg met ambtgenoot Klaas Tigelaar (Leidschendam-Voorburg). Vertrek om exact 15.58u met de Thalys vanaf Rotterdam CS naar Parijs. Ben in rijtuig 13 vergezeld door de sportwethouders Hilbert Bredemeijer en Sven de Langen (Rotterdam), hun medewerkers Ilke Meertens en Wendeline van Lier (beiden van sport) en Marjolein Schreiner (kabinetszaken). Wonen op uitnodiging van de A.S.O. morgen de finish bij van de 108e editie van de Tour de France.

Vanwege corona is er geen eten en drinken aan boord. Ai. Daar had ik aan moeten denken. Steeds een mondkapje op is ook geen pretje. Enfin. De reis lijkt vlot te verlopen. Al in Nederland komt de Thalys op snelheid, met 300 kilometer per uur.

Moeten echter op Brussel-Zuid van trein verwisselen in verband met een haperende airconditioning. Dat levert een flink oponthoud op. Het is niet anders. Alle passagiers passen zich aan en stappen braaf over. Komen met ruim een half uur vertraging aan op Gare du Nord. Daar is opnieuw enig oponthoud.

Alle passagiers moeten halverwege het perron een geïmproviseerde rij controleurs passeren. Onduidelijk is en blijft waarop wordt gecontroleerd. Op tickets? Paspoort? Vaccinatiebewijs? Ik houd in de lange rij in de brandende zon alles gereed. Ook m’n corona-app op m’n iPhone. Mag er zelf redelijk snel door. Marjolein, Ilke, Wendeline, Sven en Hilbert hebben meer moeite. ‘Ik denk dat uw lichtgrijze haar u in dit geval een beetje hielp’, zegt Ilke met een verontschuldigende glimlach.

De Nederlandse ambassadeur Z.E. Pieter de Gooijer en het hoofd Economisch Beleid en Ondernemen Michael Pistecki verwelkomen ons in de stationshal. Kan door de vertraging en het oponthoud helaas niet eerst naar het hotel. Enfin. Reis met Pieter daarom meteen richting Montmartre. Hij vertelt dat met onze komst het zonnetje letterlijk is doorgebroken na de bewolkte afgelopen dagen. Gebruiken buiten op het terras van Moulin de la Galette aan rue Lepic een versnapering. Albert Vermuë (ken hem als directeur leefomgeving van de VNG) en zijn echtgenote Nicolette Koopman (‘premier secrétaire culture’ op de ambassade) voegen zich bij ons. Zwaai naar Pieters echtgenote Julie die toevallig met een Zuid-Afrikaanse vriendin langsloopt. Na enige tijd komen ook mijn ambtgenoot Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en zijn naaste medewerker Annemarie Houtman (‘manager International Affairs at Mayor’s Office’) aangereden. Daarmee is de delegatie compleet. Maken onder leiding van Nicolette een wandeling door het Quartier Pigalle. Het is een hippe wijk, vooral bekend als ‘quartier chaud’ met de Moulin Rouge. Wandelen een beetje omhoog en uiteindelijk vooral omlaag.

Passeren de rue des Saules en de rue des Martyrs. Arriveren ruim na negen uur ‘s avonds op onze bestemming. Dat is Les Affranchis aan de rue Henry Monnier. Gebruiken er het avondeten. Een latertje. Ambassadeur De Gooijer brengt mij na afloop terug naar het hotel. Het Renaissance Vendôme aan de rue du Mont Thabor. Neem afscheid, check in en haast me naar m’n kamertje op de zesde verdieping. ‘Front of House manager’ Raïs Boukhedouni heet me ondertussen van harte welkom. Lees nog wat stukken, zie het laatste nieuws over de overstromingen in Limburg en kijk naar de beelden van de voorlaatste en 20e etappe van vandaag (de Belg Wout van Aert van de Jumbo-Visma ploeg wint de individuele tijdrit) en ga naar bed.

Heb lekker geslapen. Lig zondagochtend even voor zevenen in het hotelzwembad (‘The Vendôme Spa’). Trek er m’n baantjes. Heerlijk. Het is helaas lang geleden. Ontbijt in het Balagan-restaurant en neem met Marjolein het programma voor vandaag en morgen door. Leg telefonisch contact met Cyrille Tricart van de Tourorganisatie.

Laurens Hitman en zijn vrouw Els en hun drie kinderen Maartje, Kees en Rein komen langs. Ze zijn dit weekend in Parijs om van de laatste etappe van de Tour te genieten. Leuk om ze even te zien en te spreken. Praat bij met voormalig Tour de France medewerker Delphine Pralong. Doe dat rond het middaguur op het Place de la Madeleine op het zonnige terras bij Pouchkine.

Wandel terug naar het hotel. Fris me op en kleed me om. Pak aan, met wit overhemd en een gele das – de temperatuur is er niet helemaal naar, maar enfin. Loop samen met Ahmed, de wethouders en onze medewerkers richting de ronde. Zouden op de hoek van de avenue Matignon/avenue Gabriel naar binnen moeten kunnen. Maar het blijkt best ingewikkeld het terrein te bereiken.

We hebben wel onze tickets, maar geen accreditatie keycords en badges. Dus heeft niemand de neiging ons door te laten. Uiteindelijk redt Cyrille de delegatie en zijn we ruim op tijd bij de VIP-lounge van de A.S.O. en bij onze zitplaatsen op de tribune ‘Présidentielle’ aan de Champs-Élysées. Begroet mijn goede vriendin Marie-Odile Amaury en ambtgenoot Anne Hidalgo (Parijs).

Zit samen met Ahmed net achter beide dames op de tribune. Praat bij met Jean-Étienne Amaury en Yann le Moenner (respectievelijk algemeen directeur en directeur van de A.S.O.). Bekijken de 21e en laatste etappe want de 108e Tour de France komt vandaag ten einde. Op de Champs-Élysées wordt sinds jaar en dag Le Grande Boucle afgesloten. Het lukt Mark Cavendish niet om het record van Eddy Merckx (35 ritzeges) te verbreken. Wout van Aert (Jumbo-Visma) pakt zijn derde ritzege. De Sloveen Tadej Pogačar wint opnieuw de gele trui, de Deen Jonas Vingegaard (ook van Jumbo-Visma) wordt tweede en ‘onze’ Wilco Kelderman zeer knap vijfde. Na afloop komt Christian Prudhomme langs voor een als altijd zeer hartelijke persoonlijke begroeting.

Na de uitvoerige ceremonie-protocollaire gaan we met de gehele delegatie op uitnodiging van Scheveninger Richard Plugge (algemeen manager van het team Jumbo-Visma)naar de residentie van de Nederlandse ambassadeur. Zijn er rond een uur of negen. Ben zelf redelijk afgepeigerd. Fris me even op en bel in een aparte kamer met m’n ouders in Edam. Leuk om weer in de residentie – het Hotel d’Avaray aan de rue de Grenelle – te zijn. Spreek, net als gastheer Pieter, ambtgenoot Ahmed en teammanager Richard, de aanwezigen toe.

Maak kennis met de renners (met Jonas bijvoorbeeld, Wout van Aert zit al in het vliegtuig richting Tokyo), de echtgenoten, de technische staf en niet te vergeten met ploegarts Gert Wielink. Gebruiken ondertussen buiten in de tuin het avondeten. Ben tegen twaalven terug in het hotel.

Trek ook maandagochtend vroeg vanaf zeven uur m’n baantjes in het hotelzwembad. Ontbijt in alle rust en zorg ervoor dat m’n koffer al bijna helemaal weer ingepakt is. Bel vanuit de lobby van het hotel met mijn dochter en mijn zoon. Zoonlief gaat vandaag met een paar vrienden naar het Griekse eiland Kos. Vandaar. De gehele maandagochtend staat overigens in het teken van een bezoek aan het Olympisch-dorp-voor-de-atleten-in-aanbouw voor de Olympische Spelen van 2024. Reis er heen met ambassadeur Pieter de Gooijer.

Worden in de rue De Londres (in Saint-Denis en Saint-Ouen) ontvangen bij de bouwkeet van Solideo (Société de Livraison de Ouvrages Olympiques). Plaatsvervangend directeur Julia Watson, projectleider Sébastien Delamare (‘Ik studeerde in Utrecht, woonde aan de Cambridgelaan en ontmoette er mijn huidige verloofde … een Australische’) en communicatieadviseur Marion Le Paul verwelkomen ons allerhartelijkst. Net als de wethouders (‘Adjoints au maire’) Shems el Khalfaoui en Rabia Berrai en beleidsadviseur (‘chargée de mission au Cabinet du Maire’) Violette Perrotte van de gemeente Saint-Denis. Maak kennis met Esther Jongejan (senior medewerker handel) van de Nederlandse ambassade. Bekijken de maquette van het Olympisch dorp.

Zien de plattegrond en krijgen een uitvoerige rondleiding in een stralend zonnetje. Hijsen ons daartoe in hoge zwarte laarzen, een knaloranje hesje en een witte bouwhelm.

Wandelen over de bouwlocatie op een voormalig industrieterrein richting de Seine.

Zien in de verte de silhouetten van de Eiffeltoren en de Sacre Coeur. Dichtbij is het ‘dak’ van het Stade de France te zien. De Nederlandse vlag in top markeert ons bezoek.

Schrijf na afloop als boodschap op een grote witte muur (als het ware een gastenboek) bij de bouwkeet ‘Que les jeux commencent’.

Krijg van wethouder Berrai van Saint-Denis een tasje met spulletjes mee (‘Marquons les jeux de notre empreinte’).

Reis aan het begin van de middag samen met de ambassadeur meteen door naar de residentie. Maak daar ‘s middags samen met Ahmed tijdens de lunch kennis met Cécilia Gross (VenhoevenCS) , Nicolas Ledoux (CEO Arcadis), Dominique Perrault (Perrault Architectes) en met conseillère de la Maire de Paris Marion Waller. Zeer de moeite waard allemaal. Neem afscheid van Ahmed Aboutaleb en van ambassadeur Pieter de Gooijer. Haal in het hotel mijn spullen op en begeef me in de loop van de middag naar het Gare du Nord. Neem afscheid van Michael Pistecky en reis met Marjolein in de Thalys terug naar Nederland. Ben rond half negen terug in Den Haag.