Zaterdag, zondag en maandag 22, 23 en 24 mei

Het beroerde weer doet me afzien van m’n ochtendwandeling. Stap even voor achten op de fiets. Doe aan de Sumatrastraat een paar boodschappen. Zwaai naar goede bekende Sjef van Gennip. Ga rond kwart voor negen richting de Laan van Poot waar bij Club Westwood een testlocatie is ingericht. Er staat buiten in de regen al een lange rij mensen op hun beurt te wachten. Sluit me natuurlijk braaf aan in de rij. Het gaat redelijk vlot. Ben daadwerkelijk rond het afgesproken tijdstip aan de beurt. Het verloopt allemaal zeer professioneel. Stap, terug thuis, opnieuw op de fiets. Bezoek kapper Ap aan de Korte Houtstraat. Maak bij de kapper kennis met de zoon en kleinzoon (met zeer fraai knaloranje haar) van mijn voormalige ambtgenoot Ria Oosterop (Graft-de Rijp). Onderweg terug haal ik sapjes bij Carolien’s Saplab, passievruchten bij groenteboer Matthieu en bloemen bij Au Petit Pont. Bezoek in de loop van de middag de Heulstraat de pedicure. Eindelijk is het droog. Toch lekker als je op de fiets zit.

Krijg inmiddels het bericht dat ik negatief ben getest. Dus dat is positief. Kan vanavond op uitnodiging van het Rotterdamse college van B&W naar de finale van het Eurovisie Songfestival in de Rotterdamse Ahoy. Zie vele bekenden uit de wereld van cultuur, bedrijfsleven en politiek. Zwaai naar de omroepbazen Shula Rijxman (voorzitter RvB NPO) en Eric van Stade (algemeen directeur AVROTROS). Zit net achter mijn Rotterdamse ambtgenoot. Vlakbij de Duitse en Franse ambassadeurs en een hele zwerm vrolijke D66-politici. Geniet overigens van een zeer wervelende show. Rotterdam heeft Nederland en de hele wereld een geweldige 65e editie van het festival bezorgd. Chapeau. Ben trots op de Nederlandse inzending van Jeangu Macrooy. De inzendingen van Portugal en Frankrijk zijn mijn favorieten. Misschien wel daarom winnen ze niet… Lange dag zit erop. Unieke belevenis dat wel.

Sta zondag – het is vandaag Eerste Pinksterdag – iets later op dan gebruikelijk. Laat de ochtendwandeling voor wat ie is. Carpool om tien uur samen met m’n VNG woordvoerder Angela de Jong naar Amsterdam. Bel onderweg met m’n Haagse woordvoerder Jan Sinnige en met algemeen directeur van de VNG Leonard Geluk. Neem in studio De Veemvloer aan de Van Diemenstraat deel aan de uitzending van Buitenhof. Vraag in de uitzending namens alle 352 gemeenten aandacht voor de enorme financiële problemen waarvoor zij zijn gesteld. Het maatschappelijk en economisch herstel van Nederland na de coronacrisis valt of staat met samenwerking met alle gemeenten. Die moeten daartoe dan wel in staat zijn. Twan Huys presenteert en politiek redacteur Urs Klaver doet me in- en uitgeleide. Praat na afloop bij over de (lokale en landelijke) politieke actualiteit met oud-collega Linda Roos en ga, terug thuis in Den Haag, bijna meteen door naar de Schilderswijk. Breng een bezoek aan het Talentenhuis, een buurthuis dat gelegen is aan de Ferdinand Bolstraat, om de hoek bij het door brand getroffen deel van de Wouwermanstraat. Daar organiseren medewerkers van het stadsdeel tweemaal per dag een inloopspreekuur. Word ontvangen door stadsdeeldirecteur Hassan el Houari en Nazli Tuzer (directie veiligheid). Mohamed el Khadir van de stichting Nextprojecten informeert mij over de grote opbrengst aan kleding en andere spullen. Er zijn de afgelopen dagen meerdere vrachtwagens met een volle lading binnengekomen. Het is zo veel dat inmiddels de inzamelingsactie is stopgezet. Ben onder de indruk. Neem plaats in het oude schoollokaal en spreek onder anderen met Mammar, Alex en Nourdine van bewonersvereniging De Paraplu en met Abdelhamid en Kamal van de moskee. Zowel de Paraplu als de moskee hebben veel mensen op de been gekregen die helpen. Bedank ze voor hun inzet.

Stadsdeelmedewerker Monique, SZW-medewerker Belinda en wijkagent Brenda informeren me over de laatste stand van zaken. Maak na afloop van het bezoek een korte wandeling in de omgeving. Goed opnieuw ter plaatse te zijn geweest. Ondertussen houden politiechef Paul van Musscher en algemeen commandant Waldo de Boer mij op de hoogte van het verloop van een demonstratie. Avondeet samen met Simone nasi door het Delftse ‘Tesi Boen’ op Antilliaanse wijze bereid. Bel met m’n ouders en ga op tijd naar bed.

Maandag is het Tweede Pinksterdag. Wandel in alle vroegte heen en weer naar de boulevard van Scheveningen. Ben na afloop trots dat ik het weer heb gedaan ondanks de regen en wind. Vermaak me de rest van de dag met veel lees- en opruimwerk. Fiets tussen de buien door naar de Koningskade. Stop een vrolijke kaart in de brievenbus. Bestemd voor vriendin Jeanette van Heijningen. Zij verdient vanwege een spannende periode een steuntje in de rug. Beleef overigens een redelijk rustige dag. Heb wel telefonisch overleg met m’n beide driehoekpartners en met woordvoerder Jan. Facetime ‘s avonds met dochterlief. Zij showt mij haar vakantie omgeving in Frankrijk.