Donderdag 3 juni

Maak een wandeling in de wijk. Stap dan op de fiets naar mijn nieuwe woning. Praat bij met schilder Ab. Bestuursadviseur Ingrid haalt mij op. Stappen samen op de fiets voor vier werkbezoeken in Stadsdeel Scheveningen. Begin in wijk- en dienstencentrum de Mallemok aan de Westduinweg. Stadsdeeldirecteur Mendy en Marjet (directie veiligheid) begroeten mij op de stoep en even later Claudia bij de balie. Natuurlijk komt voor ik naar binnen loop de actualiteit op Scheveningen langs.

Maak in de Mallemok kennis met Edith, Jan en Paul (‘Wij bereiken wekelijks zo’n 700 jongeren’). Zij vertellen mij dat ‘mok’ het Scheveningse woord voor meeuw is en dat het wijkcentrum dus eigenlijk gekke meeuw (‘Een meeuw die lang op zee was’) heet. Bewonder de kleding- en voedselbank en de kapster voor mensen met een kleine beurs.

Fiets door naar buurtcentrum Kommunika aan de Jurriaan Kokstraat. Het is een van de vier zelfstandige buurtcentra in Den Haag. Mariska en Peter verzorgen een rondleiding door het gebouw. Het pand wordt gehuurd van de Bethelkerk. De ouderwetse donatiebox voor giften aan de kerk hangt er nog. In het buurtcentrum zijn (extra) veel kinderen opgevangen in de coronatijd. Mariska vertelt er – terecht – met enige zorg over.

Het wordt ondertussen warmer en warmer. Fiets naar de Scheveningse wijkwinkel aan de Gentsestraat. De bewonersvereniging van Noordelijk Scheveningen runt de winkel. En hoe. Sophie, Riet en Ineke zijn al druk bezig om de lunchmaaltijd voor te bereiden. Ze doen het elke donderdag voor alleenstaande senioren. Vandaag staan meloen met ham, verse groenten uit eigen tuin en een ijsje toe op het menu. Krijg er trek van, maar de plicht roept. Neem afscheid.

Fiets tenslotte richting het Zwarte Pad. Spreek buiten op het terras van beachclub Culpepper aan Strand Noord met de ondernemers Annejet en Michel en met gemeentelijk strandmanager Peggy. Het verleden, heden en de toekomst van de samenwerking tussen de gemeente en de ondernemers om de leefbaarheid en bereikbaarheid van dit deel van het strand te verbeteren staan in ons gesprek centraal.

De fietstocht aan Stadsdeel Scheveningen komt (voor nu) ten einde. Neem afscheid van Mendy en Marjet en fiets naar Rijslag. Breng daar samen met Marjolein (kabinetszaken) een bezoek aan OBS Het Volle Leven. De naam van de school is ontleend aan pedagoog Jan Ligthart, bekend van de Aap-Noot-Mies-leesplank. Wat een prachtige school. Leerlingenraadsleden Julie (‘Het is sjuulie niet juli’), Hessel en Milly en juf Helga verwelkomen me bij het hek. Interim-directeur Rubi Hendriks en adjunct-directeur Maaico van Velzen vertellen binnen over de visie van de school. Er is veel aandacht voor natuur, cultuur en sport. De leerlingenraadsleden geven een rondleiding. Bezoek alle verdiepingen. Ga langs de brandtrappen buiten weer naar beneden. Wandel langs een paar vrolijke kinderen uit de kleutergroep die zandtaarten bakken.

Bewonder buiten met conciërge Jeannette (elders bekend als Coba Lichtekooi) de moestuin, de geiten, konijnen en het varken. Leerlingen zijn lekker bezig met de plantenbakken. Bij de bijenkasten laten Rayza, Evi, Freya, Féline en Thijn gehuld in spiksplinternieuwe imkerpakken van alles zien en vertellen ze over de bijenvolken. Gelukkig zijn de kasten weer gerepareerd na de vernieling eerder dit jaar. Juf Nina, de imker, is op vakantie in Portugal. We gaan speciaal voor haar na afloop op de foto.

Fiets rond het middaguur terug naar het Stadhuis. Neem met woordvoerder Jan, bestuursadviseur Bernadette en directeur veiligheid Hans de actualiteiten door. Besluit in verband met de situatie op Scheveningen het toezicht en de handhaving verder te verstevigen en een aantal wegen af te sluiten. De Scheveningse bewoners en ondernemers die zich de afgelopen dagen bij mij melden met hun zorgen over de leefbaarheid laat ik hierover rechtstreeks informeren. Praat stadsdeelwethouder Anne Mulder telefonisch bij en doe datzelfde met de collegeleden langs digitale weg.

De VNG-medewerkers Vincent van Dalen en Kevin Driessen nemen in mijn werkkamer een quote op in verband met het bekend worden van het kabinetsbesluit over de uitkomst van de arbitrage inzake de financiering van de jeugdzorg. Ronald Nomes (algemeen directeur Dienst Stedelijke Ontwikkeling) praat me bij over een actueel onderwerp. Neem op de Entresol van het Atrium met cameraman Melvin Tas een filmpje op voor ‘Ruwe Diamanten’, een webinar dat de gemeente organiseert over jeugdcriminaliteit en rolmodellen in straatcultuur en onderwijs. Helaas ook in Den Haag een actueel thema.

Ontvang vervolgens in de foyer van de Raadzaal op uitnodiging van de fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad, Arjen Kapteins, samen met een aantal (plaatsvervangende) leden van de gemeenteraadscommissie Bestuur, een journalist en een mensenrechtenactivist. Via het Shelter City programma krijgen de twee vrouwen de komende periode onderdak, rust en begeleiding in Den Haag. Houd een korte toespraak. Sebastiaan van der Zwaan (directeur Justice&Peace) en onze twee gasten doen dat ook. Ben zeer onder de indruk van de verhalen. De verontrustende situaties in hun landen (Rusland en Wit-Rusland) geeft weer eens aan dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. Shelter City is in 2012 opgericht door de Haagse NGO Justice&Peace. De gemeente Den Haag werd als eerste lid. Inmiddels telt deze groeiende internationale beweging 18 steden. Zeer de moeite waard.

Neem afscheid en wandel terug naar mijn werkkamer. Ontvang er Florbela Caseirito Baltazar Santos. In november vorig jaar overleed haar man aan de gevolgen van Corona. Naast het grote verdriet, voor haar en haar twee zoons, werden zij ook met allerlei praktische zaken geconfronteerd die het leed alleen maar groter maakten. Ze schreef aan vele instanties brieven maar kreeg geen antwoord. Bewonder haar moed en energie om voor een aantal (knel)punten aandacht te vragen, met name ook voor andere lotgenoten die hier mogelijk mee te maken kregen of krijgen. Bestuursadviseur Sjoukje gaat er mee aan de slag.

Fiets naar de Oranjebuitensingel. Praat op de vijfde verdieping van haar departement van OCW informeel bij met minister (en vooral voormalig Haagse wethouder) Ingrid van Engelshoven. Leuk en leerzaam gesprek. Tolga Koklu (politie) informeert mij telefonisch over de actualiteit.

Fiets meteen door naar het Lange Voorhout. Afgelopen april vond de algemene gelegenheid (uitreiking koninklijke linten) plaats in het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt. Hopelijk vindt het april 2022 weer plaats in Diligentia. Eventmanager Stefanie en technicus Reinier ontvangen Sandra (kabinetszaken) en mij vriendelijk. Ze lichten de achterwand in de grote zaal voor de gelegenheid bij in oranje. Neem in de prachtige zaal van het theater – opnieuw met cameraman Melvin – een oproep op om mensen voor te dragen voor een koninklijke onderscheiding. Krijg na afloop van directeur Lucien Kembel een echt Diligentia mondkapje kado (‘Humor helpt, help humor’). Ben blij voor hem en al zijn medewerkers dat het theater weer gedeeltelijk open mag. Hoop snel een keer een voorstelling bij te wonen. En overigens kent u iemand die een lintje verdient? Aanmelden kan tot en met 1 juli. Wie weet zien we elkaar, samen met de gedecoreerde, familie en vrienden, volgend jaar april in Diligentia.

Fiets door naar de Denneweg, waar ik voor het eerst in tijden weer buiten de deur eet. Doe dat samen met oud-collega Nurc. We eten heerlijk Italiaans op het terras van La Fenice. Voor ik het weet is het vijf voor acht. Reken af en ga richting huis. Heb het toch wel gemist. Terug thuis wachten de stukken voor morgen en een telefonisch overleg met Erik Akerboom, Directeur-Generaal van de AIVD.