Vrijdag 17 september

Stap op de fiets voor mijn zwembeurt. Heerlijk. Op kantoor begint de vrijdag met een (digitale) vergadering van het Regionaal Beleidsteam (RBT) van de Veiligheidsregio Haaglanden. Spreek met m’n acht ambtgenoten, het OM en de hulpdiensten over de actualiteit. Een overleg met Maarten Tossings en Paul de Krom van TNO volgt. Word samen met wethouder Saskia Bruines bijgepraat over recente ontwikkelingen binnen TNO. Neem met dezelfde wethouder deel aan een vergadering van de stuurgroep integriteit. Praat bij met Carla Slotema, ad interim-directeur van de gemeentelijke accountantsdienst. Neem samen met communicatieadviseur Fleur Venner een filmpje op ten behoeve van de masterclass ‘Regie op Jeugd’ van het Regionaal Samenwerkingsverband Integrale Veiligheid (RSIV) en het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC). Mijn boodschap: zorg dat jongeren gezien worden, zich realiseren dat ze ertoe doen, er mogen zijn en hun steentje kunnen bijdragen. En dat ze daarmee stevig in hun schoenen staan. Dat blijft het allerbeste vaccin tegen verlokkingen van welke aard dan ook. Maak kennis met Arjan Brak, het nieuwe hoofd verkiezingen van de gemeente. Wens Arjan en zijn team veel succes op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Praat hierna bij met oud-collega en goede vriend Hans Spekman. Doe datzelfde rond het middaguur met ambtgenoot Nanning Mol (Laren). Krijg van Hans Gerrit Achterberg’s ‘Ode aan Den Haag’ kado (uit de boekenverzameling van zijn zus Baradina) en van Nanning ‘Aap&mol in Laren’ van Gitte Spee.

Ontvang twee betrokken leden van bewonersorganisatie Mafuganova. Bespreken een actueel thema uit mijn portefeuille. Wordt vervolgd. Meteen door naar De Stadstuin in de (voormalige) Werkspoorfabriek aan de Schaverijstraat in Utrecht voor de verkiezing van de drie finalisten voor de ‘beste overheidsinnovatie van het jaar 2021’. De tien genomineerden zijn inmiddels bekend (genomineerd uit de in totaal 42 ingezonden overheidsinnovaties). Vandaag wijst de jury na pitches (Dragons’ Den) van alle tien de kandidaten drie finalisten aan. De tien innovaties op de shortlist zijn: City Deal Zicht op Ondermijning, CoronaMelder-app, Energie opwekken bij vervanging van oevers en kades, Het Huishoudboekje, Maatschappelijke Diensttijd, PIT-aanpak, Regio Deals, Robots bij het SSC DJI, Wijkhopper en XTC, daar zit een luchtje aan. Nadat technicus Gijs mij een microfoon heeft aangemeten, neem ik met Leonore van Til het programma door. Begroet ondertussen Nick Toet die net als Leonore bij de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) werkt. De VOM organiseert voor de allereerste keer deze verkiezing. De VOM doet dit samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De verkiezing zal jaarlijks afgewisseld worden met de verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar. Ondertussen lopen alle collega-juryleden de Werkspoorfabriek binnen (er waren niet eerder zoveel juryleden). Trekken ons in het skylab terug voor een heus juryberaad. Spreken over wat overheidsinnovatie nou eigenlijk is en of bijvoorbeeld de omvang van de maatschappelijke impact een belangrijke graadmeter is voor een nominatie. De eerste vijf pitches volgen elkaar in een strak schema op: eerst een pitch van 6 minuten en daarna is er ruimte voor de vragen van de jury (ook 6 minuten). Na de eerste 5 pitches nemen we (de jury) de tussenstand op. Interessante waarnemingen en standpunten volgen elkaar op. Daarna weer snel verder met de volgende vijf pitches waarbij de laatste pitch zelfs een drugshond inzet. Gebruiken tijdens het afsluitend juryberaad het avondeten. Maak aan het begin van de avond namens de jury de drie finalisten bekend (CoronaMelder-app, Het Huishoudboekje en XTC, daar zit een luchtje aan). Dik verdiend, maar chapeau voor alle pitches en al het (denk)werk wat daar allemaal in en achter zit.

De jury bestaat uit mijzelf (als juryvoorzitter), Renée Bergkamp (provinciesecretaris Noord-Holland), Dieuwke Boersma (Chief Technology Officer ESDEC), Albert-Jan Kruiter (directeur Instituut Publieke Waarden), Loes Mulder (secretaris-generaal SZW), Mirko Noordegraaf (hoogleraar Publiek Management Universiteit Utrecht), Paulien Pistor (directeur waterleidingbedrijf PWN), Piet Sennema (secretaris-directeur, Waterschap Aa en Maas), Rosanne Stotijn (Chief Change Officer, Sociale Verzekeringsbank) en Arre Zuurmond (voormalig Ombudsman Metropool Amsterdam).