Woensdag 23 september

Wandel door de wijk. Zie, terug thuis, dat Binnenlands Bestuur een artikel heeft gepubliceerd op basis van vragen die ik eerder deze week heb beantwoord. Roep in het artikel, in mijn rol als voorzitter van de VNG en co-president van United Cities and Local Governments (UCLG), op om steden een grote rol toe te kennen in de Verenigde Naties. Ontbijt, in de serie kennismakingsontbijten of – lunches met allerlei beroepsgroepen en sectoren, in de burgemeesterskamer van het Oude Stadhuis aan de Groenmarkt. Dit keer zijn vertegenwoordigers uit de wereld van de zorg mijn gasten. Ontvang samen met wethouder Kavita Parbhudayal, Ingrid Wolf (voorzitter Raad van Bestuur Haaglanden Medisch Centrum), Jurgen Verbeeck (Bestuurder Zorg Parnassia Groep), Emmeke van Eersel (Raad van Bestuur Middin), Bas Timman (Bestuurder Jeugdformaat), Arjenne Daams (Bestuurder Stichting Anton Constandse), Bram Schinkelshoek (Bestuurder Kessler Stichting) en Henriette Bertels (voorzitter Raad van Bestuur Stichting Cardia). Het blijken zeer betrokken tafelgasten. Betrokken bij hun werk en bij de stad.

Loop na afloop terug naar het Stadhuis. Neem met Frans van de Waart, Luuk Heijlman en Luuk de Vries (allen werkzaam bij de VNG) en dagvoorzitter Ruben Maes de logistiek door van de ALV van de VNG van komende vrijdag. Maak in de collegekamer (nader) kennis met de drie sectorhoofden van de Haagse politie, Anil, Renee en Youssef. Hebben vanwege de portefeuille veiligheid veel met elkaar te maken. Vandaar. Aardig gesprek. Ambtgenoot Michel Bezuijen (Rijswijk) belt.

Maak ‘s middags samen met Wesley (kabinetszaken) en Theresa (communicatie) een rondje langs een aantal afdelingen in het stadhuis. Het zijn afdelingen die in direct contact staan met de inwoners van Den Haag. Leuk om de kans te krijgen met hen kennis te maken. Gluur, onderweg naar onze eerste stop, de meldkamer, even binnen in de kamers van de beleidsadviseurs en de collega’s van kabinetszaken. Op de gang en in de meeste kamers is het redelijk stil. Het grootste deel van de medewerkers is thuis aan het werk. Dennis Boersma, teammanager beveiliging, ontvangt me en neemt mij mee in de meldkamer. Zijn collega Rick vertelt over de werkzaamheden. In de meldkamer bedienen zij het toegangscontrolesysteem, het inbraakalarm en de bewakingscamera’s. Zij houden toezicht in het stadhuis en in vrijwel alle gemeentelijke gebouwen. De medewerkers hier zijn goed getraind en ervaren. Ben onder de indruk.

Begroet vervolgens Lisette Bodaan, unitmanager balies, op de eerste verdieping. Zij vertelt over de taken van burgerzaken, de balies en de receptie. Spreek met medewerkers van het ‘Team Huwelijken’. Een van de teams dat tijdens de hele coronaperiode aan het werk is gebleven. Juist nu hebben ze veel te doen. Medewerker Jonathan vertelt dat hij en zijn collega’s elke persconferentie nauwlettend volgen vanwege de gevolgen voor aanstaande trouwerijen in Den Haag. Een kamer verderop zit het team ‘Landelijke Taken’. Spreek met gemotiveerde jonge talenten en met medewerkers die met veel enthousiasme al geruime tijd bij de gemeente werken. Lopen via het atrium richting de balies Publiekszaken. Zie op het dak een glazenwasser. Mijn handen worden al klam als ik ernaar kijk.

Spreek achter de balie met Marga. Zij is verantwoordelijk voor Nederlanders in het buitenland. Dit doet zij samen met collega’s in tien andere Nederlandse gemeenten. Begeef me naar het The Hague International Centre (THIC). Word ontvangen door Maureen Overdevest en Gerko Visée. Hoor over de diensten van het THIC, de samenwerking tussen de gemeente, de IND en de vele vrijwilligers. Maureen en Gerko vertellen wat zij horen van de vele internationale inwoners in Den Haag. Ontvang aan het einde van het gesprek de publicatie ‘Welcome to The Hague’ – een gids voor internationals in Den Haag.

De laatste stop in mijn ronde door het stadhuis is het Haags Gemeentearchief. Word hier ontvangen door Paul Broekhof en Ellen van der Waerden. Ellen vertelt over de werkzaamheden van het archief. Zie het alleroudste stuk uit de collectie.

Loop richting de entresol op de eerste verdieping. Cameravrouw Lois staat klaar met haar apparatuur. Neem een filmpje op in verband met de viering van de ‘International Day of Non-Violence’ van de stichting Standbeeld Mahatma Gandhi. In verband met de coronamaatregelen vindt het programma digitaal plaats.

Praat bij met Rita en Peter Verdonk in hun nieuwe woning in het centrum van Den Haag. Geniet van het fraaie uitzicht.

Meteen door richting het Zuiderstrandtheater aan de Houtrustweg. Reik aldaar aan de voormalige commandant van de brandweer, Jan Bron, namens Zijne Majesteit de Koning de versierselen uit die horen bij een Koninklijke onderscheiding. Sandra van der Zwan (kabinetszaken) vergezelt me. Zwaai naar mijn voormalige ambtgenoten Ineke van der Wel en Bas Verkerk.

Foto: Sicco van Grieken

Sluit de dag af met een bijeenkomst in het Museum voor Beeld en Geluid aan de Zeestraat. Museumdirecteur, Tom de Smet, doet me in- en uitgeleide. Ben er op uitnodiging van Astrid Feiter van Stichting Haags Verhaal. Haags Verhaal is een initiatief waarbij mensen vanuit alle delen van de Haagse samenleving met elkaar in gesprek gaan. Ter gelegenheid van mijn installatie als burgemeester van Den Haag, hebben zeventien Hagenaars een videowens uitgesproken. Ga met een aantal van deze mensen in gesprek over de stad. Hebben het over mijn eerste, bewogen weken als burgemeester van Den Haag. Vraag wat zij mij willen meegeven als burgemeester. Hebben het vooral, in verband met de actualiteit, over corona en hoe de maatregelen in de verschillende buurten en wijken van Den Haag worden beleefd. Zeer inspirerend. Spreek af over een jaar opnieuw bij deze groep mensen langs te komen. Sluit de bijeenkomst af met een groepsfoto. Piet Gispen laat vakkundig zien hoe je zo’n foto maakt … Weet inmiddels dat Simone eerder vandaag een beroerde val maakte bij het werken in de tuin. Gelukkig heeft ze niets gebroken blijkt uit een foto die in het ziekenhuis is gemaakt. Mijn mobiele telefoon heeft kuren. De app-functie ‘slaat op hol’ zal ik maar zeggen. Morgen verder.