Woensdag 24 maart

Fiets richting Stadhuis nadat ik een heerlijke ochtendwandeling had. Begin op het Stadhuis met een overleg met wethouder Anne Mulder en directeur financiën Ward van Miltenburg. Maak langs digitale weg kennis met Rob Jansen, lid van de Raad van Bestuur van Hadoks. In het verband van Hadoks werken ruim 750 huisartsen, maar ook verpleegkundigen en psychologen, samen voor nog betere zorg in de regio. Nuttige ontmoeting. Heb aansluitend een vrolijk gesprek met Pat Smith. Hij heeft, zo geeft hij zelf aan, een ‘overactiviteitsstoornis’. Is nachtburgemeester van Den Haag, fervent surfer, maakt muziek met zijn band en zet zich op verschillende manieren in om zwerfafval te verminderen. Indrukwekkend te horen hoe deze jonge vader zich inzet voor onze stad.

Zit vanaf half elf de vergadering voor van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio Haaglanden. Aan het eind van de ochtend volgt een overleg met gemeentesecretaris Ilma Merx en raadsgriffier Lilianne Blankwaard-Rombouts. Inmiddels informeren Camille Michel (brandweer) en Officier van Dienst Bevolkingszorg, Bas van der Helm, mij telefonisch over laatste stand van zaken bij een brand aan de Erasmusweg. Maak rond het middaguur, samen met wethouder Robert van Asten, (nader) kennis met de nieuwe president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, Marjan Rintel en met regiodirecteur Magdalena Piotrowska. Prima gesprek. Een korte vergadering van de staf bovenlokale netwerken volgt. Praat aansluitend bij met Wim Jansen en Martin Born (beiden van de directie Internationaal). Chef kabinet Antoinet is mijn laatste gesprekspartner voor ik de hort op mag.

Stap rond half drie op de fiets. Ga samen met Kevin (kabinetszaken) richting het Museon. Breng onderweg bezoeken aan Park Sorghvliet en het Marriott Hotel. Park Sorghvliet ligt aan de Scheveningseweg en wordt al 34 jaar beheerd door boswachter Erik Evers. Erik en zijn vrouw Tiny ontvangen mij bij de entree, na het tonen van mijn toegangsbewijs, allerhartelijkst. Zolang zij elkaar kennen werken ze samen als beheerdersechtpaar van het park. Het park is een rijksmonument en eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Het is een nalatenschap van Jacob Cats (1577-1660). Raadpensionaris en dichter ‘Vadertje Cats’ kocht in 1643 een stuk grond met een boerderij van ruim 3 hectare. Hij richtte de grond in als een plek waar hij zijn ‘zorgen kon laten vlieden’. Op de plek waar de boerderij stond, liet hij een herenhuis bouwen, het huidige Catshuis. Door de eeuwen heen heeft het park menig eigenaar gekend en is in oppervlakte gegroeid. Deze heeft gevarieerd van 600 ha tot de huidige 25 ha. Op sommige plekken staat nog originele beplanting uit de periode van Cats. Vanaf 1920 is het park door een monumentale tuinmuur omgeven. Na een korte kennismaking en uitleg in een kantoorgebouwtje maak ik samen met Erik een wandelronde door het park. Het is een verborgen parel in de stad. Erik adviseert mij ergens in april terug te komen om de bloei van de wilde blauwe hyacinten te bewonderen.

Neem afscheid en fiets naar het Marriott Hotel (ooit het Bel Air) aan de Johan de Wittlaan. Doe dat op uitnodiging van general manager Vincent Pahlplatz en conciërge Gert-Jan van Engh (het enige Haagse lid van de prestigieuze ‘Les Clefs d’Or‘ vereniging). Het zijn moeilijke tijden ook voor de hotels in Den Haag. Krijg een rondleiding en word door Vincent en Gert-Jan bijgepraat over de actualiteit. Wordt vervolgd. Stap opnieuw op de fiets op weg naar de ‘eind’ bestemming, het Museon.

Neem afscheid van Kevin en begroet Sacha Kiestra (directie internationaal) die mij begeleidt bij mijn deelname aan een editie van HagueTalks over het onderwerp ‘How can local governments build sustainable peace?’ (Bouwen aan duurzame vrede: wat kunnen lokale overheden doen?). HagueTalks is een wereldwijde, interactieve debatserie over onderwerpen van vrede en gerechtigheid. Het is een initiatief van Hague Project Peace and Justice. De moderator vandaag is goede bekende Hajar Yagkoubi en voormalig VN-jongerenvertegenwoordiger. Leuk haar weer te spreken. Spreek over de UCLG Peace Prize. Ben als voorzitter van de VNG ook co-president van de UCLG – de wereldwijde vereniging van lokale en regionale overheden. Volgend jaar vindt voor de derde keer de uitreiking van de vredesprijs plaats. Hoop dat de prijs een inspiratie is voor lokale bestuurders om zich in te zetten voor vrede, vrijheid en waardigheid. Tijdens de HagueTalks zijn onder anderen (virtueel) te gast Leoluco Orlando (burgemeester van Palermo, Sicilië), Oscar Escobar (burgemeester van Palmira, Colombia), Katarina Kruhonja (vredesactiviste uit Kroatië) en Rose Mbone (vredesactiviste uit Kenya). Mooie gesprekken van en met m’n ambtgenoten en met vredesactivisten over hoe lokale overheden kunnen bijdragen aan duurzame vredesopbouw. Neem afscheid en zwaai naar Museon-directeur Peter de Haan.

Voordat ik op de fiets stap richting huis, zamel ik buiten bij het Museon met een afvalknijper zwerfafval in. Doe dit in het kader van de actie Schone Buurt die tot en met zondag loopt. Het idee is zo veel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Ook Den Haag steekt de handen uit de mouwen om de stad een stukje schoner te maken. Fiets naar huis. De rest van de avond gaat bijna helemaal aan de telefoon voorbij. De politieke actualiteit vergt dat net als mijn zoektocht naar een permanent verblijf in Den Haag. Begrijp achteraf dat ik niets gemist heb aan de voetbalinterland Turkije-Nederland (4-2).